Reklama

Reklama

Gauneři

  • USA Reservoir Dogs (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Mafián Joe najme na vyloupení klenotnictví partu gangsterů, kteří se vzájemně neznají a oslovují se smyšlenými jmény. Akci však zmaří policie a lupičům nezbývá než uprchnout a ukrýt se ve starém skladišti. Pan Oranžový je postřelen a pan Bílý se ho pokouší udržet naživu, dokud nedorazí pomoc. Napětí ve skladu však narůstá, protože policie je jim v patách a pan Růžový je přesvědčen, že šlo o past – někdo z nich musí být zrádce. Každý má ovšem vlastní verzi toho, co se stalo. Jak dlouho bude trvat, než vytáhnou pistole a drama se změní v masakr? (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 390)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Are you gonna bark all day, little doggy, or are you gonna bite?“ Reservoir Dogs jsou děláni srdcem Quinte, to jde poznat. Nemá cenu řešit, jestli jsou lepší Gauneři nebo Pulp Fiction, vždycky to totiž skončí hádkou o to, kdo bude pan Černý. Informace pro kinofily: ten oranžový balónek letící za autem údajně nemá žádný skrytý význam.. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Gauneři, Tarantinovo slavný celovečerní debut, nezapřou originální, byť poněkud úchylnou obsesi svého stvořitele (scénář, režie i jedna z rolí) světem brakových románů, béčkových gangsterek a vůbec tímhle zvláštním subžánrem americké kinematografie. Brak (anglicky pulp) tu dostává nový rozměr - Tarantino ho povyšuje na zábavu širokých vrstev mainstreamového publika (k absolutní dokonalosti to dotáhl samozřejmě až svým následujícím filmem, který o tom vypovídá již svým názvem - Pulp Fiction). Vtip je v tom, že ačkoliv ,,šílený samouk z videopůjčovny" adoruje fenomén béčkového filmu, o béčkový film se ve své podstatě nejedná - Tarantino provádí skvělý a promyšlený casting, dokonce se dá říci, že má film napěchovaný hvězdami (i když spíše amerického nezávislého filmu), i přes přemíru krvavosti nikdy nesklouzne k přímému zobrazení skutečně drastické scény (atribut drastičnosti je posunut do jazykové roviny, která skutečně stojí za to...míra vulgarity je skutečně abnormální) - např. řezání ucha sleduje kamera natočena mimo epicentrum scény atd., už ve fázi scénáře je geniálně postižen trend verbální podstaty takového filmu - správný ,,drsňák" totiž spíše než zabíjí na potkání hlavně vypouští ultrastylové ,,hlášky, což scénárista Tarantino umí skutečně mistrovsky (a zabíjení má i morální podtext - být ,,gaunerem" se alespoň v tomhle filmu nevyplácí). Nelze nezmínit ani postmoderně řešené rozbití klasické stavby filmového vyprávění, což k dokonalosti dotáhl opět ve svém následujícím filmu, členěném do nelineárně řazených kapitol. Je divné psát o Gaunerech ve smyslu, že jsou zábavní, ale to je vlastně práce Quentina Tarantina - oprášil zašlou slávu tohoto žánru a otevřel ho i většinovému divákovi. Podobné filmy: Pulp Fiction: Historky z podsvětí ()

Reklama

berg.12 

všechny recenze uživatele

Myslíte si, že gangsterka, co se ze tří čtvrtin odehrává v prázdné místnosti jednoho skladiště a místo akce ja postavena hlavně dialozích, nemůže fungovat? Může. A zatraceně dobře. Jestliže "Pulp Fiction" vytvářejí pomalu jakousi gangsterskou filozofii, tohle je ještě pěkně surové a přímočaré a s charaktery, které hned tak nezapomenete. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Komentovat tento film nemá téměř cenu. On se vám tak nějak okomentuje sám. Totiž, na to, jak je upovídaný, je to velice svižný a zábavný film. Skvělá gangsterka z pera začínajícího fenoménu jménem Tarantino. Za zmínku stojí i skvělý písničkový soundtrack, který je celý koncipován jako fiktivní rozhlasová stanice. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Quentin Tarantino je jedním z mých oblíbených režisérů, na Pulp Fiction ulítávám, takže byla jen otázkou času, kdy konečně shlédnu jeho debut - Reservoir Dogs. Pravda, Quentinova genialita se zde neprojevuje ještě tak silně jako v pozdějších snímcích, ale přesto je tento film skvělou, drsnou a zábavnou podívanou. Gauneři jsou samozřejmě hodně ukecaní, nicméně Tarantinovy dialogy se dají poslouchat zas a znova, ačkoli taková dobrá půlka odkazů z nich mi mohla uniknout. 80% ()

Galerie (119)

Zajímavosti (146)

  • Řezání ucha žiletkou je zjevným odkazem na film The Life and Death of Colonel Blimp (1943) od Michaela Powella a Emerica Pressburgera. Jako důkaz může sloužit "ušní scéna", zachycená způsobem odstupující kamery. Tento postup byl zvolen kvůli obtížním s udržením make-up odříznutého ucha v uvěřitelné rovině, na což se přišlo až během natáčení. Tarantino však tvrdil, že tento film před natočením Gaunerů nikdy neviděl. (Eldrick)
  • Quentin Tarantino původně zamýšlel vytvořit nízkorozpočtový film a natočit ho s několika přáteli. Když na něj sháněl peníze, producent Richard Gladstein mu předložil seznam deseti herců s následující nabídkou: pokud režisér vybere jednoho herce, dostane částku 1,3 milionů dolarů; pokud dva, budou to 2 miliony. K dispozici byla jména jako Harvey Keitel, Christopher Walken a Dennis Hopper. Roli však získal pouze Keitel, takže rozpočet se navýšil "jen" o 1,3 milionu dolarů. Dalších 200 000 $ vložil do filmu sám Keitel a usadil se tak na postu koproducenta. [Zdroj: kniha "Retrospektiva Quentina Tarantina" od Toma Shone] (Kinofil)
  • Ohledně filmové hudby jednal režisér Quentin Tarantino s waleským hudebníkem Johnem Calem. Tarantina zaujala jeho práce na filmu Caged Heat (1974). Když se však Cale podíval na část filmu, konstatoval, že přidávat k tak silným dialogům hudbu by bylo naprosto nesmyslné. Z toho důvodu hudební doprovod ve snímku chybí, zazní tu pouze písně. (WernerDMZ)

Související novinky

Z filmu Bad Lieutenant vznikne franšíza

Z filmu Bad Lieutenant vznikne franšíza

13.07.2021

Kdysi dávno existovaly plány učinit z drsné krimi Bad Lieutenant/Poručík s Harvey Keitelem v hl. roli filmovou sérii. Snímek z roku 1992 měl sice přísný mládeži nepřístupný rating, diváky si však… (více)

Jaký film si letos oblíbil Quentin Tarantino?

Jaký film si letos oblíbil Quentin Tarantino?

03.11.2019

Zatímco kultovní režisér Quentin Tarantino letos v létě skládal poctu zlaté éře Hollywoodu, hororový režisér Alexandre Aja na to šel o něco přímočařeji a radši poslal diváky na zápas mezi Kayou… (více)

Noir Film Festival 2019: Zítřek nemá šanci

Noir Film Festival 2019: Zítřek nemá šanci

17.08.2019

7. ročník unikátní přehlídky klasik, ale i pozapomenutých klenotů z bohaté pokladnice filmu noir představí snímky tematizující loupež, výběrovou retrospektivu noirových děl Fritze Langa, rozmanitou… (více)

Tarantino chce nakrútiť TV sériu

Tarantino chce nakrútiť TV sériu

12.05.2005

Už pred niekoľkými rokmi zrežíroval Quentin Tarantino jednu epizódu kultového seriálu Pohotovosť (pod názvom "Materstvo"), v ktorej odkázal na svoj réžijný debut Gauneri, keď do nemocnice priviezli… (více)

Reklama

Reklama