Reklama

Reklama

Někdo tam nahoře mě má rád

  • USA Somebody Up There Likes Me (více)
Trailer
Drama / Sportovní / Životopisný
USA, 1956, 114 min

Obsahy(1)

„Světoví boxeři trénují zde“ hlásí nápis nad vchodem Stillmanovy posilovny. Thomas Rocco Barbella není boxer. Je jen otrhaný, zoufalý mladík, co potřebuje prachy. Proto vejde, zapíše se pod smyšleným jménem Rocky Graziano a kvůli deseti dolarům vstoupí do ringu jako sparing partner... a není poražen. Jméno se zapíše do historie. Stejně jako tento příběh o Grazianově cestě z absolutní chudoby k titulu šampiona ve střední váze. Ve svém druhém filmu hraje Paul Newman skutečného krále ringu. V rámci přípravy na roli se s Grazianem osobně setkával, aby pochytil jeho způsob řeči a mimiku. Film získal dva Oscary a režisér Robert Wise zachytil tempo tohoto sportu se silou knock outu. Ve filmu se objeví i Steve McQueen a Robert Loggia. Zaujměte místa nejblíž ringu! (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (9)

  • Celosvětová premiéra proběhla 3. července 1956 v San Franciscu v Kalifornii. (ČSFD)
  • Tři dny po premiéře zatkla Paula Newmana (Rocky) policie za řízení pod vlivem alkoholu, jízdu na červenou, opuštění místa nehody a bránění zatčení. Newman přiznal, že pil hodně whisky a soutěžil v tom, kdo vypije více ginu. (Mikino00)
  • Obsazení hlavní role Paulem Newmanem bylo velmi kritizováno. Nejen, že ve svých 30 letech byl o celých šest let starší než James Dean, který byl do role Rockyho Graziana původně obsazen, ale především Newmanův snímek Stříbrný kalich (1954) byl kritiky roznesen na kopytech. (žvanimírek)
  • Paul Newman se na svou roli pečlivě připravoval. Setkával se se skutečným Rocky Grazianem a snažil se zachytit jeho charakteristické pohyby a osobnost. (Rocky62)

Reklama

Reklama