foto

Dagmar Patrasová

  • nar. 27.4.1956 (60 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Dagmar Patrasová se narodila v dubnu 1956 v Praze v umělecké rodině. Jejím otcem byl profesor Karel Patras, sólový harfenista České filharmonie a docent AMU. Maminka Věra Patrasová byla zpěvačkou filharmonického sboru. Starší sourozenci Věra a Vladimír působí mimo uměleckou branži. Vzhledem k profesnímu zaměření rodičů byla Dagmar Patrasová odmalička cílevědomě vedena k lásce k hudbě a ostatním uměleckým oborům. Navštěvovala hodiny klavíru, zpívala v Kühnově dětském sboru, chodila do výtvarného kroužku, věnovala se sportovní gymnastice a později chodila i do dramatického kroužku.

Studium na pražské konzervatoři považovala za logické završení svých zájmů a školních aktivit. Na Státní konzervatoři studovala hru na klavír a na kytaru. Ještě během studia se zúčastnila konkurzu do stálého angažmá divadla Semafor, po absolutoriu byla přijata a stala se členkou skupiny kolem Jiřího Suchého neboť Semafor byl v 70. a 80. letech rozdělen do tří souborů. Podílela se na řadě slavných představení, např. na legendární Kytici, Smutku bláznivých panen, Sladkém životě blázna Vincka, Vetešníkovi, Kdyby tisíc klarinetů nebo Slečně v sedmé řadě.

Ve filmu debutovala velmi záhy - již v pouhých 17 letech se objevila jako jedna ze studentek v hudební komedii TŘICET PANEN A PYTHAGORAS. Následovalo několik menších televizních rolí, mezi které patřila např. starší sestra v pohádce MALÁ MOŘSKÁ VÍLA. V roce 1979 na sebe upozornila jako Marta Vaňková v kriminálce SMRT STOPAŘEK. Sešla se tu se slovenskou kolegyní Janou Nagyovou. Po úspěchu filmu byla dvojice následně obsazena do pohádkového seriálu ARABELA. Pro profesionální dráhu Patrasové byla vždy příznačná schopnost sebeprezentace a cílevědomost. I když se Nagyová díky hlavní roli princezny Arabely vezla na vlně mimořádné popularity, její herecká kariéra šla v 80. letech do ztracena a už dávno se oboru nevěnuje. Naproti tomu Patrasová dokázala z vedlejší a především záporné role princezny Xenie vytěžit maximum a fakticky na této postavě založit životní kariéru.

V 80. letech se objevila ve výrazné seriálové roli Emilie Fernandez v kultovním seriálu NÁVŠTĚVNÍCI. Zahrála si rovněž v několika úspěšných pohádkách, jako např. KOLOBĚŽKA I., O PRINCEZNĚ, KTERÁ RÁČKOVA či JAK SE MELE BABÍ HNĚV. Počátkem 90. let si zopakovala roli Xenie jako polepšené princezny a šťastné maminky v seriálu ARABELA SE VRACÍ. To už se ale její profesní dráha ubírala směrem k moderování dětských pořadů a hudební produkci.

Patrasová se zpěvu nevyhýbala ani na půdě Semaforu. Navštěvovala hodiny zpěvu u profesorky Jaroslavy Bernardové a začátkem 90. let u Lídy Nopové. V rozhlase účinkovala v kabaretech Červená sedma Ondřeje Suchého a Ondřeje Dudka. Oldřich Suchý se postupně stal jejím dvorním textařem. Na přelomu 70. a 80. let nazpívala pro redakci zábavy Československé televize řadu kabaretních písniček a začala se prosazovat jako zpěvačka. V pořadu SEJDEME SE NA VÝSLUNÍ se setkala se svým budoucím manželem, špičkovým klarinetistou Felixem Slováčkem. Toho napadlo, aby Patrasová natočila album dětských písniček. Jmenovalo se Pasu, pasu písničky a mělo mimořádně velký komerční úspěch. Kariéra zpívající herečky se začala ubírat směrem k produkci pro nejmenší diváky. Natočila postupně dvacet dobře prodávaných alb. Spolupracovala se svým bývalým spolužákem z konzervatoře Michaelem Kocábem a s Lou Fanánkem Hagenem.

Po 14 letech odešla ze Semaforu a začala moderovat STUDIO KAMARÁD, na kterém se podílela i autorsky. Po zrušení tohoto pořadu moderovala na OK3 a poté na TV Premiéra BABY STUDIO, ve druhé polovině 90. let uváděla na ČT pořady KUŘÁTKA, KOUZELNÁ ŠKOLKA a POHÁDKOVÁ NEDĚLE. Z jejích uměleckých aktivit se stala dobře fungující obchodní firma, o které se odborná kritika vyjadřovala s krajním despektem. Hudební publicisté sice obraceli oči v sloup, ale na úspěch D. Patrasové nic nezměnili. Koncem 90. let začala vydávat časopis pod názvem Dáda a knížky Ondřeje Suchého, které navazovaly na její hudební počiny. Moderovala Raníček s Dádou a hrála autorská představení pro děti po celé republice. V kulturním domě Novodvorská otevřela Baby studio, kde mohou děti trávit volný čas. Po letech se objevila v menší roli ve filmu CHOKING HAZARD a v televizním seriálu LETIŠTĚ. Natočila sedm videokazet a namluvila např. Neználkovy příhody.

Během své herecké kariéry Patrasová využívala atraktivní vzhled kombinovaný s poněkud mondénním provokativním chováním. Zvlášť markantní to bylo v případě komedie TRHÁK, kde se z bezvýznamného štěku s minimem textu v podobě filmové klapky stal díky podání Patrasové jeden ze symbolů filmu a herečka se objevila na reklamních poutačích k tomuto snímku. Podobně půvabně zahrála Manuelu v komedii VRCHNÍ, PRCHNI nebo ve snímku ZELENÁ VLNA neznámou dívku z plovárny. Patrasová se objevila opakovaně i v zahraniční produkci. Pro německou DEFA natočila film VAN GOGH - SMYČKA ČASU a seriál HOTEL POLAN A JEHO HOSTÉ.

Dagmar Patrasová žije v Praze, je dlouhodobě vdaná, má syna Felixe a mladší dceru Aničku. Syn Felix jde ve stopách svých rodičů a věnuje se muzice - na konzervatoři studoval hru na klarinet.

Milan "gudaulin" Černý

Herecká filmografie

2016 Tajemství pouze služební
2015 Bezdružice (TV seriál)
Korunní princ (TV film)
2013 Jedlíci aneb Sto kilo lásky
2011 Noha 22 (TV seriál)
2006 Letiště (TV seriál)
2004 Choking Hazard
1993 Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (TV seriál)
1992 Brokovnice (TV film)
1990 Jehlice sluneční paní (TV film)
O Janovi a podivuhodném příteli (TV film)
Sportovní hry na Kozím Hrádku (TV film)
1989 Kočičí ples (TV film)
Království stromů (TV film)
Strom pohádek: Dobro a zlo (TV film)
Strom pohádek: Pasáček a císařova dcera (TV film) - vyp.
Útěk ze seriálu (TV film)
1988 Pan Tau
Strom pohádek: Bez práce nejsou koláče (TV film)
Třetí táta (TV film)
1987 Anděl svádí ďábla
Ohnivé ženy mezi námi (TV film)
Strom pohádek (TV seriál)
1986 Jak se mele babí hněv (TV film)
O princezně, která ráčkovala (TV film)
Peníze a krev (TV film)
Smutek bláznivých panen (divadelní záznam)
Velká filmová loupež
Zikmund, řečený šelma ryšavá (TV film)
1985 Besuch bei Van Gogh
O chytrém Honzovi (TV film)
Sedmipírek (TV film)
Slunečnice (TV film)
1984 Barrandovské nocturno aneb Jak film zpíval a tančil
Čertův švagr (TV film)
Koloběžka první (TV film)
Lucie, postrach ulice
Slané pohádky (TV seriál)
1983 Návštěvníci (TV seriál)
1982 Jehla (TV film)
Šílený kankán
Zelená vlna
1981 Hotel Polan und seine Gäste (TV film)
V podstatě jsme normální
1980 Luzie, der Schrecken der Straße (TV seriál)
Trhák
Vrchní, prchni!
1979 Arabela (TV seriál)
Smrt stopařek
1978 Poplach v oblacích
1977 Pan Tau: Lov na slona (TV film)
Pan Tau: Poplach v oblacích (TV film)
Šestapadesát neomluvených hodin
Štipku soli (TV film)
1976 Malá mořská víla
Odysseus a hvězdy
1975 Holka na zabití
Město nic neví
Můj brácha má prima bráchu
My z konce světa (TV seriál)
1974 Královské usínání (TV film)
Poslední ples na rožnovské plovárně
1973 Třicet panen a Pythagoras
1969 Pan Tau (TV seriál)

Dokumentární

2016 Bravó, pane dirigente (koncert)
Mikulášská s The Tap Tap ve Foru Karlín (koncert)
2014 13. komnata Dagmar Patrasové (TV film)
2013 Felix 70 (koncert)
2011 Legendy: Tajemství Ladislava Smoljaka (TV film)
Pátá čtvrť: zmizelé město pražské
2006 Dáda Disco Hitparáda
2004 Dáda - Disco školka
2003 Pokračování příště (TV seriál)
2002 Baby klub Dáda

TV pořady

2016 Tvoje tvář má známý hlas (TV pořad)
2015 Cibulkova zábavná tajenka (TV pořad)
Poslední zhasne (TV pořad)
2014 Konfrontace Petra Fischera (TV pořad)
Neskoro večer: Talkshow Petra Marcina (TV pořad)
2013 Což takhle dát si VIP? (TV pořad)
Exkluziv! (TV pořad)
Máme rádi Česko (TV pořad)
Sejdeme se na Cibulce (TV pořad)
2012 Česká 30 (TV pořad)
Vtip za stovku! (TV pořad)
2011 Barrandovský videostop (TV pořad)
Kolo plné hvězd (TV pořad)
Tajemství filmových hvězd (TV pořad)
2010 Hoby naší doby (TV pořad)
Prostřeno! (TV pořad)
2008 Burianův den žen s Dádou Patrasovou (TV pořad)
One Man Show (TV pořad)
Raníček s Dádou (TV pořad)
2007 Burianův den žen (TV pořad)
2006 Čétéčko (TV pořad)
Žito (TV pořad)
2005 Všechnopárty (TV pořad)
Vypadáš skvěle! (TV pořad)
2004 Tenkrát na východě (TV pořad)
2001 Dobroty (TV pořad)
SILVESTR 2001 (TV pořad)
2000 GO - GO šou (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
Čtveráci (TV pořad)
Kouzelná školka (TV pořad)
Zlatá mříž (TV pořad)
1998 DO-RE-MI (TV pořad)
Nikdo není dokonalý (TV pořad)
Prima jízda (TV pořad)
Zlatíčka (TV pořad)
1997 Český slavík '97 (TV pořad)
Úsměvy (TV pořad)
1994 Baby studio (TV pořad)
1992 V Praze bejvávalo blaze (TV pořad)
1991 Baby studio (TV pořad)
Intenzivní kurs němčiny (TV pořad)
Kuřátka (TV pořad)
1990 Vyvěste fangle (TV pořad)
1988 Felixír (TV pořad)
1985 Kavárnička dříve narozených (TV pořad)
1984 ABECEDA (TV pořad)
Když se dva setkají (TV pořad)
1982 Románek za tři krejcary (TV pořad)
Sejdeme se na výsluní (TV pořad)
1980 Studio Kamarád (TV pořad)

Režijní filmografie

Dokumentární

2006 Dáda Disco Hitparáda

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(33)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace