Reklama

Reklama

Memphiská kráska

  • Velká Británie Memphis Belle (více)
Trailer

Úspěšný válečný film o jednom z nejznámějších bombardérů druhé světové války se odehrává v květnu 1943 a jeho hrdiny jsou sehraná desetičlenná posádka bombardéru B-17, nazvaného Memfiská kráska. Na jeho palubě se má posádka vydat na poslední nálet a po něm má být převelena do USA. Byla by první, které by se podařilo přežít pětadvacet nasazení. Jenže cílem náletu je letecká továrna v Brémách. Všichni vědí, že pravděpodobnost úspěšného návratu je minimální. Není divu, že mají strach a jejich nervové vypětí je větší než u jiných posádek. Vždyť šanci na návrat domů mají nadosah, a přece téměř nedosažitelnou. Napětí zvyšuje mlha, kvůli níž musí být start odložen. Když se konečně ocitnou ve vzduchu, čeká je útok nepřátelských stíhaček. Nad Brémami kvůli mrakům není vidět cíl a kapitán Dearborn rozhodne opakovat přelet, protože nechce zasáhnout civilní oblasti. Po úspěšném shození bomb obrátí k návratu. Cestou je letoun několikrát zasažen, několik mužů zraněno, přestane fungovat elektrika, začnou ztrácet palivo. Přesto se nevzdávají a zarputile míří k domovskému letišti. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (156)

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Značně slabý film, v podstatě se jedná o závěrečný dramatický nálet a vatu kolem toho. Skutečně přes hodinu sledujeme jen jak se na nálet posádka připravuje, mezitím poznáváme jednotlivé členy posádky, kteří jsou jeden nesympatičtější než druhý. Čekal jsem že závěr bude mít epické vyvrcholení, bohužel to bylo jen komorní drama s dobrým koncem. ()

Paxxx.cz 

všechny recenze uživatele

Bohužel spíše jen průměrný film z 2. světové války o pilotech bombardérů B-17. V Memphis Belle se objevila řada známých herců a ti tu podali dobré a hlavně uvěřitelné herecké výkony. Film dost staví na svém závěru, ale vše co tomu předcházelo nebylo tak poutavé jak by mohlo a mělo být, což je škoda. Z daného tématu se určitě dalo vytřískat více - 60%... ()

Reklama

greghouse 

všechny recenze uživatele

Díky tomuhle filmu se B 17 stala mým nejoblíbenějším letadlem druhé světové války :-), ale je to už dávno a přeci jen po přečtení biografie velitele Krásky kapitána Morgana ( ano jako ten rum ;-))koukám na film trochu jinak ale z nostalgie *****. Ten film má super hudbu parádní obsazení a skvělou atmosféru, vidíme zde stísněnost bombardéru podobně jako je vidět omezený prostor v Das Boot. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Válečný snímek vzdávající holt všem letcům z období 2. světové války. Nebyli to jen letci RAF, ale i bojovníci používající tzv. létající pevnosti. Příběh inspirovaný skutečnými hrdinskými činy je jeden z nejlepších filmů roku. Napětí dokáže vtáhnout do děje a vytvořit představu složitého válčení ve vzduchu v tak ohromném stroji. Mohou přežít konflikt, mohou se vrátit, ale nemusí bezpečně přistát. Paradoxy, které se nedají vymyslet. To je prostě válka. Hvězdné obsazení většinou przní reálnost díla, ale tady se jedná o světlou výjimku. Všichni pochopili jednotlivé charaktery svých postav a tak to mnohdy vypadá, jako přímý přenos. Ani na výpravě se nijak nešetřilo, i když je fakt, že nijak složitá není. Nezapomenutelný divácký zážitek je pro znalce oné doby zaručen. ()

Figu 

všechny recenze uživatele

Nenápadnej válečnej film, plnej hereckých kvalit mladej americkejch talentů... A vlastně na tom je celej film postavenej. V podstatě, když vám někdo předhodí před ksicht biják, víc jak z poloviny natočenej pouze v prostoru letadla, nemůže to rozhodnout nikdo jinej, než herci samotní. Na mě to celkem zapůsobilo! 65% ()

Galerie (24)

Zajímavosti (16)

  • V záběru, kdy je vysouván podvozek, je možné spatřit dolní otočnou kopuli, která však upadla již dříve během souboje s německým letadlem. (N...N)
  • 8. letecké velitelství (v roce 1944 přejmenováno na 8. leteckou armádu) za dobu působení v Evropě (léto 1942 až jaro 1945) ztratilo přes 28 tisíc mužů. To jsou větší ztráty než měla Námořní pěchota Spojených států amerických. (liebgott)
  • Od počátku války obě strany konfliktu praktikovali kobercové bombardování s cílem zničit celé bloky domů a pozabíjet co nejvíce civilistů. Proto je vyloučeno, že by velení nabádalo piloty brát ohled na nemocnici nebo školu a už vůbec, že by piloti kvůli tomu riskovali život. (PD321)

Reklama

Reklama