Reklama

Reklama

Návštěvníci

(seriál)
  • Západní Německo Die Besucher (více)
Sci-Fi / Rodinný / Komedie
Československo / Západní Německo, 1983, 7 h 17 min (Minutáž: 29–30 min)

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Josef Bláha, Josef Dvořák, Dáda Patrasová, Jiří Datel Novotný, Vlastimil Brodský, Viktor Král, Vladimír Menšík, Dagmar Havlová, Eugen Jegorov (více)
(další profese)

Epizody(15)

Obsahy(1)

Nesmrtelný český sci-fi seriál pro celou rodinu. Píše se rok 2484 a počítač CML (CENTRÁLNÍ MOZEK LIDSTVA) signalizuje neznámé těleso, jehož srážka se Zemí může mít katastrofální následky. Narychlo svolaná Světová rada zvažuje, jak zabránit hrozícímu zániku civilizace. Jisté řešení nabídne akademik Richard, který je specialistou na historii lidstva. Připomene postavu velkého učence 20. století Adama Bernaua, který už jako malý chlapec objevil princip umožňující přesun kontinentů a zaznamenal jej do svých školních sešitů. Jejich nález by bezpochyby zachránil život na ohrožené planetě Zemi. A tak se vědecká expedice v čele s akademikem Richardem vydává na cestu zpátky časem...
Taková je výchozí situace seriálu Návštěvníci, který s humornou nadsázkou konfrontuje náš nedokonalý svět s dokonalostí světa budoucnosti. Popravdě ale tohle srovnání pro nás nedopadá zase tak špatně. Autoři Ota Hofman a Jindřich Polák totiž vidí pokračování lidské existence nikoli v odosobněné a přetechnizované budoucnosti, ale v obyčejném lidském citu, toleranci, zvídavosti a zdravém selském rozumu, který odjakživa posunoval dějiny lidstva tím správným směrem. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele sator k tomuto seriálu (16)

Návštěvníci (1983) 

Režie a dramaturgie jsou jednoznačně nejslabší článek celého seriálu. Podle toho vypadají i herecké výkony. Ubral bych pitvořící se momenty---- Hodně naivity a nelogičností v ději. Co je na svou dobu skvělé, jsou triky, ne náhodou dělal animační složku Jan Švankmajer. Navíc Polákovi nikdy neodpustím, že neukázal jak se humiduje:-)  V hudbě seriálu od skladatele Svobody, lze zaslechnou část skladby Return Of Gemini, kterou sloužil dlouho předtím na oslavu amerických astronautů a jejich cesty ke hvězdám. ()

Země roku 2484 (1983) (E01) 

Delfíni zásadně protestují...Musíme použít dětskou fantazii, která je bez hranic....(Nekonečný příběh) ()

Výprava do minula (1983) (E02) 

Neztratit, bez dokladů v 20. století neexistujete... ()

Návštěvníci přicházejí (1983) (E03) 

Osádka návštěvníků fascinovaně sleduje odpočítávání měřáku, který postupuje lety zpět do minulosti a některé roky komentují. Zajímavé je ovšem okomentování roku 1989 bez nějaké souvislosti, prostě jenom tak, ale ukázalo se že tento rok bude v českých dějinách zlomovým rokem mimořádné důležitosti. Takže scenáristé se staly vizionáři. ()

Akce: Sešit 1. (1983) (E04) 

Klára (Dagmar Patrasová) listuje časopisem kde jsou fotky lidí v plavkách a říká "Asi jsem něco spletla koupou se v šatech". Jenže v prvním dílu kdy plavala s delfíny, na sobě také plavky měla. Udělat si ohýnek u spáleniště domu a péct buřty je dobré dada..... ()

Hlavně nenápadně (1983) (E05) 

Richard (Josef Bláha) dává recepčnímu stokorunu a říká "kufry na horu" ale přesto si je návštěvníci na pokoje odnesou sami. ()

Tajemství velkého učitele (1983) (E06) 

Otec Bernau (Evžen Jegorov) plísní syna Adama (Viktor Král) že lhal ve škole, že musí svědčit v pojišťovně aby jej uvolnili ze školy. Ve skutečnosti však Adam utekl ze školy oknem přes záchodky. ()

Půlnoční kolotoč (1983) (E07) 

Naše prababička říkala že měly chaluhy i třikrát týdně.... ()

Stav nouze (1983) (E10) 

"Chybí nám kufřík likvidátor, peníze, Karas a doktor." ()

Stane se zítra (1983) (E11) 

Profesor (Josef Bláha) opakuje během dvou následujících obrazů stejné věty "Karas! Zlikvidovat rybník během dvou minut vysílání!? Kalhoty mohu zahodit a na nové nemáme." ()

Peníze z hvězd (1983) (E12) 

Takže u vás každý děla co umí nejlíp a co mu dělá radost ? ()

Prozrazení (1983) (E13) 

Prázdné flaška zachrání misi z hvězd.... ()

Po nás potopa (1983) (E14) 

Jestli bude válka víte taky ? ()

Související novinky

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Bořivoj Navrátil: 1933 - 2011

Bořivoj Navrátil: 1933 - 2011

01.11.2011

Po dlouhé, těžké nemoci zemřel dlouholetý člen činohry Národního divadla herec Bořivoj Navrátil. Kroměřížský rodák studoval na ekonomické škole v Jihlavě, následně na brněnské JAMU, kde absolvoval v… (více)

Reklama

Reklama