Reklama

Reklama

Návštěvníci

(seriál)
  • Západní Německo Die Besucher (více)
Sci-Fi / Rodinný / Komedie
Československo / Západní Německo, 1983, 7 h 17 min (Minutáž: 29–30 min)

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Josef Bláha, Josef Dvořák, Dáda Patrasová, Jiří Datel Novotný, Vlastimil Brodský, Viktor Král, Vladimír Menšík, Dagmar Havlová, Eugen Jegorov (více)
(další profese)

Epizody(15)

Obsahy(1)

Nesmrtelný český sci-fi seriál pro celou rodinu. Píše se rok 2484 a počítač CML (CENTRÁLNÍ MOZEK LIDSTVA) signalizuje neznámé těleso, jehož srážka se Zemí může mít katastrofální následky. Narychlo svolaná Světová rada zvažuje, jak zabránit hrozícímu zániku civilizace. Jisté řešení nabídne akademik Richard, který je specialistou na historii lidstva. Připomene postavu velkého učence 20. století Adama Bernaua, který už jako malý chlapec objevil princip umožňující přesun kontinentů a zaznamenal jej do svých školních sešitů. Jejich nález by bezpochyby zachránil život na ohrožené planetě Zemi. A tak se vědecká expedice v čele s akademikem Richardem vydává na cestu zpátky časem...
Taková je výchozí situace seriálu Návštěvníci, který s humornou nadsázkou konfrontuje náš nedokonalý svět s dokonalostí světa budoucnosti. Popravdě ale tohle srovnání pro nás nedopadá zase tak špatně. Autoři Ota Hofman a Jindřich Polák totiž vidí pokračování lidské existence nikoli v odosobněné a přetechnizované budoucnosti, ale v obyčejném lidském citu, toleranci, zvídavosti a zdravém selském rozumu, který odjakživa posunoval dějiny lidstva tím správným směrem. (Česká televize)

(více)

Recenze (465)

LEGACY 

všechny recenze uživatele

Futuristické retro, které už v dnešní době působí spíše úsměvně, přesto dokáže často pobavit a poukázat na proměnlivost doby. Herecká smetánka a celkem oddychový tempo se přičiní o to, že člověk může dokonale vypnout a neřešit blbosti. Prostě umírněná verze českého Startreku, pro generace co byly uvězněni v totalitě. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Téměř dokonalá záležitost, které se jen velmi těžko něco vytýká. Snad možná občas nějaká ta logická chyba, ale to je, vzhledem k tomu, že se to nebere až tak úplně vážně vcelku detail... Děti i dneska spolehlivě dostanou všechny ty krásné "sci-fi vychytávky", dospěláky zase potěší skvělé fórky... Celkový dojem: 85% Zajímavé komentáře: sportovec , Adam Bernau, berg.1 a jistě i řada dalších ;o) ()

Reklama

YURAyura 

všechny recenze uživatele

Totalni (totalitni? ;]) sleha do tvare ceske popkultury 80tych let. V cele te serii neni snad jedina normalni postava - tim se tuze blizi americkemu standardu. Lada Niva Kozderkova a jeji expedice za velkym ucitelem. Squela takarice, co neztratila nic na zabavnosti - i tem frontam v obchode se ted da zasmat.... ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Po rokoch som presvedčený, že práve v Návštevníkoch dosiahla československá seriálová tvorba (nielen pre deti) nenápadne svoj vrchol. Major Zeman je príliš ideologický a Nemocnica na kraji mesta bola prekonaná americkými nemocničnými seriálmi. Je to práve príbeh Adama Bernaua a Centrálneho mozgu ľudstva, ktorý pre mňa za X rokov nestratil na dynamike ani aktuálnosti. A to napriek konkurencií Star Treku a iných made in USA skvelých soap opier. Jindřich Polák bol skvelý režisér a dodnes ma udivuje, aké jednoduché triky stačili na to, aby sa Návštevníci stali nezabudnuteľnými (amarouny, krtkování). ()

Colonist 

všechny recenze uživatele

Brilantní český seriál, jeden z těch opravdu nejlepších. Skvělé herecké obsazení, a to i v malých rolích. Každý díl má spád i napětí a většinou končí v tom momentu, kdy si řeknete "Sakra, teď chci další díl!". Humor seriálu je inteligentní a někdy tak hezky bláznivý. Už jen z nostalgického hlediska by to bylo na 5 hvězdiček, ale tento seriál si je zaslouží stále a rád se na něj vždy podívám. Téma cestování v čase na tehdejší dobu zvládli dobře a expedice Adam 84 se chová v naší době jako sloni v porcelánu :-) ()

Galerie (71)

Zajímavosti (78)

  • Souhrny předchozího děje na začátcích jednotlivých dílů několikrát ukazují dříve neviděné záběry. (sator)
  • Scéna s cisternou, která má sjet ze silnice a převrátit se a explodovat se musela točit třikrát než se to povedlo. Při druhém pokusu dokonce vyjela ze směru a srazila kameru. (cariada)
  • Neobjasněnou záhadou zůstává, kdo se zhostil role akademika Bernaua. (sator)

Související novinky

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Bořivoj Navrátil: 1933 - 2011

Bořivoj Navrátil: 1933 - 2011

01.11.2011

Po dlouhé, těžké nemoci zemřel dlouholetý člen činohry Národního divadla herec Bořivoj Navrátil. Kroměřížský rodák studoval na ekonomické škole v Jihlavě, následně na brněnské JAMU, kde absolvoval v… (více)

Reklama

Reklama