Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nebojí se mezinárodních zločinců, rafinovaných žen, ani vodních sportů. James Bond ve velkém stylu. Když James Bond (Sean Connery) ve Francii zlikviduje zrádného vojenského plukovníka, musí se ze svých zranění léčit v tamním sanatoriu. Jeho očím neunikne záhadné dění kolem armádního pilota, majora Dervala. Místo něj totiž vystupuje jeho dvojník. Skutečného Dervala zabili členové mezinárodní zločinecké organizace Přízrak, vedené geniálním padouchem Blofeldem. Falešný Derval během cvičení NATO unese pro Přízrak francouzský bombardovací letoun, vyzbrojený dvěma atomovými bombami. Celou akci tentokrát pro Blofelda řídí milionář Emilio Largo (Adolfo Celi). Jakmile má Largo bomby v rukou, může Blofeld vydírat britskou vládu s výhrůžkami, že smete z povrchu zemského některé z velkých měst v Británii nebo Americe. Jamese Bonda tak čeká další mise, ve které – kromě několika krásných žen – dojde i na podmořská plavidla, harpuny a žraloky... (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (100)

  • Celosvětová premiéra proběhla 9. prosince 1965 v Tokiu. (Varan)
  • Natáčelo se od 16 .února do 9. července 1965 v Anglii, na Bahamách, ve Francii a na Floridě. (Varan)
  • Při podmořském souboji largových zabijáků a amerického komanda, jsou používány pneumatické podvodní harpuny Jaguar, které vyráběla od roku 1962 italská společnost Technisub. (JohnSmith)
  • Puška, ze které střílí Bond (Sean Connery) u Larga na asfaltové holuby, je Browning Auto 5. (JohnSmith)
  • Pro natáčení filmu bylo použito letadlo B17 "Shady Lady" (neplést s B26 "Shady Lady"), postavené pro Intermountain Aviantion ("soukromá" společnost ve vlastnictví CIA), toho času pod registrací N809Z. Pro operace Skyhook bylo používáno od roku 1961 do roku 1969, kdy byla Shady Lady přestavěna na hašení požárů. V roce 1979 reigstrace jako N207EV, v roce 1989 letadlo přestavěno zpět na vojenskou verzi v majetku USAF pod značením USAF 483785/K/Shady Lady. Pravděpodobně v roce 2002 pro nevyhovující stav vyřazeno a umístěno do Evergreen Aviation & Space Museum ve městě McMinnville, stát Oregon. (nocturne)
  • V závěrečné scéně tohoto filmu je J. Bond vyzvednut ze záchraného člunu letadlem pomocí lana a malého blimpu. Nejde o fikci ani trik - použitý systém je vypůjčený od CIA. Jeho vynálezcem byl Robert Edison Fulton a systém samotný se nazývá Skyhook. Byl v operačním nasazení od roku 1952 do roku 1996. (nocturne)
  • Tryskový batoh, který používá James Bond, ve skutečnosti existuje. Americká armáda ho má ve své výzbroji pod názvem JetPack. Létá do výšky deseti metrů a udrží se v ní půl minuty. Byl použit při zahájení olympijských her v Los Angeles roku 1984. (M.B)
  • Herci a členové štábu poskytovali opakovaná interview. Natáčelo se totiž v době obrovské Bondovy popularity. Sean Connery však svolil pouze k jednomu rozhovoru, a to pro "Playboy". (džanik)
  • Let s jet-packem trvá 21 vteřin, přístroj vyvíjí brzdící sílu tisíc koní. (džanik)
  • United Artists zaranžovali jako upoutávku na film v roce 1965 přelet jednoho pilota s Jet-Packem nad stanem Paramount Theater na manhattanském Broadwayi. Jelikož neměli povolení, byla řada osob zatčena. (džanik)
  • Jediný film s Jamesem Bondem, který získal Oskara za vizuální nebo zvláštní efekty (John Stears, 1966). (džanik)
  • Jako komparsista se zde objeví Henry Ford II (vnuk Henryho Forda). Ford poskytl k natáčení řadu strojů, například světle modrý kabriolet Ford Mustang. (džanik)
  • V roli důstojníka vzdušných sil se zde objeví vojenský poradce a technický konzultant prvních bondovek Charles Russhon (je vidět napravo od „M“ během jednání s agenty „nula-nula“). Pro film mj. dával dohromady velké množství potápěčské výstroje a vybavení, které stálo přes devadesát tisíc dolarů. (džanik)
  • Postava Counta Lippeho je odkazem na dávného Flemingova přítele, zpravodajského důstojníka, který se jmenoval Prince Bernhard of Holland a rodným jménem Bernhard von Lippe Biesterfeld. Byl tím velmi potěšen. (džanik)
  • Reginald Beckwith zemřel ještě během natáčení. Scény s ním (představoval postavu Kennistona) už byly hotové, finální výsledek však neviděl. (džanik)
  • Aby už nikdo další nemohl použít k natáčení maketu bombardéru Vulcan, tak ho produkční tým zničil dynamitem. Kostra zůstala na dně. (džanik)
  • Ve filmu se opět objeví stříbrný Aston Martin DB5, který si už „zahrál“ v bondovce Goldfinger (1964). (džanik)

Reklama

Reklama