Reklama

Reklama

V kruhu koruny

(seriál)
  • Velká Británie The Hollow Crown (více)
Trailer
Velká Británie, (2012–2016), 14 h 29 min (Minutáž: 112–140 min)

Scénář:

Rupert Goold, Ben Power, William Shakespeare (divadelní hra) (více)

Kamera:

Zac Nicholson

Hrají:

James Purefoy, Tom Hughes, Rory Kinnear, David Morrissey, Lucian Msamati, Patrick Stewart, Adrian Schiller, Tom Goodman-Hill, Clémence Poésy, David Suchet (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(7)

Recenze uživatele IvcaSammet k tomuto seriálu (7)

Richard II (2012) (S01E01) 

The Hollow Crown je další filmovou perlou, kterou může natočit pouze BBC. Výprava i kostýmy jsou vynikající, veršované texty dodaly hře dokonalou atmosféru (i když mi díky tomu spousta detailů unikla, Shakespearovskou angličtinu jsem se ještě louskat nenaučila) a Ben Whishaw zde předvedl neuvěřitelně geniální herecký výkon. Přece ale jenom nemůžu hodnotit pěti hvězdičkama, a to hned ze dvou důvodů ... Kamera mě vcelku často lezla na nervy, hlavně teda příliš blízké záběry. Druhým, a taky významnějším, důvodem je samotná délka filmu. Ke konci mi přišlo, že už to vyloženě jenom natahovali, aby toho do filmu dostali co nejvíc. Už dvě hodiny mi přijdou jako zbytečné natahování, ale u dvou hodin a půl jsem měla co dělat, abych zvládala udržet pozornost. ()

Jindřich IV. (1. díl) (2012) (S01E02) 

Musím se přiznat, že mě rozdíl mezi prvním a druhým dílem opravdu zarazil. Ze začátku mi přišlo, jako kdybych se dívala na úplně jiný seriál. Díky Tomu Hiddlestonovi jsem si ale na tento styl vcelku rychle zvykla, protože na rozdíl od prvního dílu nebyl Henry IV takového psychologického rázu. A i přes to, že se mi na tento díl dívalo o trošku líp než na Richarda II, přece jenom pěti hvězdičkama hodnotit nebudu. Kromě slabšího příběhu, který ale samozřejmě můžu reklamovat pouze u pana Shakespeara, mi celkově přišla atmosféra o dost slabší. Kdybych nevěděla, na co se dívám, asi bych si to se Shakespearem nespojila ... Přišlo mi, jako by se veršovaný scénář, který mě v prvním díle tak oslovil, v tomto díle téměř vytratil ... ()

Jindřich IV. (2. díl) (2012) (S01E03) 

Pro mě zatím nejslabší díl seriálu. Souhlasím s tím, že už samotná předloha vcelku pokulhává, i když naprosto chápu, proč se tvůrci rozhodli nespojit první a druhou část pouze do jedné. Je pravda, že jsem dějovou linku Falstaffa taky nijak zvlášť nevyhledávala, ale pro pochopení celého díla je i tato linka důležitá. Nejvíc mě ale samozřejmě dostal samotný závěr, který byl naprosto výborně natočený a znovu mě dal silný pocit toho, že se opravdu dívám na Shakespearovo dílo. Herecké výkony dle očekávání úžasné. ()

Jindřich V. (2012) (S01E04) 

Absolutně nejlepší díl celé první řady. Henry V měl všechno, co jsem od The Hollow Crown očekávala. Napětí, boj, emoce ... Za zpracování bitvy u Azincourtu klobouk dolů, za mě je to jedna z nejlépe zpracovaných bitech, které jsem kdy na plátně viděla. Můj velký obdiv taky patří Tomu Hiddlestonovi, který zde předvedl neuvěřitelný herecký výkon a dokázal, jak talentovaný herec to je. Jeho proměna byly až téměř neuvěřitelné, skoro jako by se člověk díval na úplně jiný film. Henry V si těch pět hvězdiček rozhodně zaslouží. ()

Jindřich VI. (1. díl) (2016) (S02E01) 

Po výborně našlápnutém Henry V je toto obrovský propadák. Tom Sturridge sice dokázal dokonale zahrát emotivní scény, ale to jenom proto, že po celou dobu vypadal jako by byl neustále v depresi a ještě pod práškama. Ještě horší byl ale výkon Sophie Okonedo, na kterou jsem si vyloženě v průběhu sledováni vytvořila silnou alergii. Osobně mi přišlo, že svou roli až příliš "přehrávala", emocionální scény ale zase nedávala vůbec ... Samotný příběh je geniální, jeho zpracování je ale bohužel jenom průměrné ... A možná by přitom jenom stačilo zaměřit se spíš na první knihu a její boje, než na tu druhou ... ()

Jindřich VI. (2. díl) (2016) (S02E02) 

Absolutně výborný díl, kvalitou naprosto srovnatelný s druhou částí Henryho V. Znovu se divák dočká skvěle zpracovaných bitev, intrik a napětí. Konečně jsem zase měla pocit, že se opravdu dívám na dílo Williama Shakespeara, které by sám podobně natočil, kdyby ještě dnes žil. Kromě ubohého a stále "přehráveného" hereckého výkonu Sophie Okonedo nezklamaly ale ani zbylé výborné herecké výkony. Tom Sturridge pro tentokrát opravdu zazářil, emotivní role blázna mu padla jako ulitá. Tvůrcům bych taky ráda poděkovala za sice jenom kratičký, ale zato výborný vstup Andrewa Scotta, díky kterému jsem tento skvělý seriál objevila. Samozřejmě nesmím zapomenout na obrovský potlesk pro Benedicta Cumberbatche, který znovu potvrdil, že jeho herecký talent opravdu nemá mezí. Kdybych nevěděla, že není tělesně postižený, nevěřila bych, že takový stav jenom hraje. Chladná role mu opravdu sedí, proměny osobnosti předvedl na jedničku! ()

Richard III (2016) (S02E03) 

Musím se přiznat, že jsem od Richarda III čekala trochu víc. Možná je to i samotnou předlohou, ale celkově mě zpracování této epizody nijak nenadchlo. Benedict sice stále zářil a postavu Richarda III zahrál absolutně brilantně, ale to jeho nekonečné poklepávání mě lezlo tak na nervy, že jsem si dokonce musela vypínat zvuk, abych se z toho nezbláznila. A znovu si zanadávám na Sophii Okonedo, která mě pokaždé, když se objevila na obrazovce, už tak vytočila, že jsem měla chuť všechny její scény přeskočit. V souvislosti k ostatním komentářům bych ráda podotkla, že to není proto, že je to černoška (což by mě bylo úplně jedno), ale kvůli tomu, že v mých očích jednoduše neumí hrát. Z mého pohledu se až moc snaží, strašně neustále všechno "hraje až moc". ()

Reklama

Reklama