Reklama

Reklama

V kruhu koruny

(seriál)
  • Velká Británie The Hollow Crown (více)
Trailer
Velká Británie, (2012–2016), 14 h 29 min (Minutáž: 112–140 min)

Scénář:

Rupert Goold, Ben Power, William Shakespeare (divadelní hra) (více)

Kamera:

Zac Nicholson

Hrají:

James Purefoy, Tom Hughes, Rory Kinnear, David Morrissey, Lucian Msamati, Patrick Stewart, Adrian Schiller, Tom Goodman-Hill, Clémence Poésy, David Suchet (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(7)

Recenze uživatele Eleanor05 k tomuto seriálu (4)

Jindřich IV. (1. díl) (2012) (S01E02) 

Jako vždy výborný Jeremy Irons a překvapivě vážně dobrý Tom Hiddleston, coby jeho syn. ;-) Tvůrci se drželi v pravdě "Branaghovské" výpravy se vší špínou a nehostinností středověku, a dívá se na to docela dobře. Předpokládám, že záživněji to v rámci hry přepsané na plátno, ani udělat nešlo. Shakespeare není úplně můj nejoblíbenější spisovatel, ale nemůžu přestat sledovat jeho díla, neboť mívají často výborná obsazení. A tento kus je přesně onen případ... ()

Jindřich IV. (2. díl) (2012) (S01E03) 

Trochu slabší, než první část, ale stále dobře odvedená práce. Opět (a jak jinak) jsou umělecky nejhodnotnější slovní přestřelky mezi Jeremy Ironsem a Tomem Hiddlestonem... ()

Jindřich V. (2012) (S01E04) 

Předně musím říct, že to není to tak působivé, jako Branaghova adaptace, a to především v projevu herce v hlavní roli. Jakkoli se Tom Hiddleston snaží, prostě mu nevěříte, že by byl schopen velet armádě, a že by ho armáda na oplátku poslouchala. Zato se mu musí nechat, že jeho Jindřich V. je mírnější a sympatičtější postava, než Jindřich Kennetha Branagha (ale kdo ví, k jakému z těch dvou ztvárnění by se přikláněl Shakespeare). Bitva u Azincourtu je tu nasnímána přehledněji a natočena moderněji (více realistické, třesoucí se kamera, více krve), než z verze z 1989, s čímž se ovšem dalo počítat, ale zde samozřejmě chybí ona výborná "Non Nobis Domine" scéna, která svého předchůdce povýšila na trochu jiný umělecký level. Závěrečné zásnuby Jindřicha V. a Kateřiny jsou zde méně roztomilé a méně romantické, ale o to možná realističtější, (ačkoli rozhodně ne tolik divácky atraktivní, snad až na ten polibek ;) než v předchozí verzi, ale dost bych se i divila, kdyby někdo trumfnul hvězdný pár Kenneth Branagh - Emma Thompson... Další významné mínus pro mě představuje obyčejnější ztvárnění postavy vypravěče, který je zde zastupován (až na závěrečnou scénu) pouze voice-overem, kdežto v Branaghově verzi působivě prochází s postavami dějem (a to ani nemluvím o rozdílném přednesu Dereka Jacobiho a Johna Hurta). No a má poslední výtka k tomuto filmu je možná poněkud pragmatičtější: Černoch členem vysoké britské šlechty v 15. století? Are you kidding me?! Tak to fakt neberu... ;-) ()

Richard III (2016) (S02E03) 

Šíleně přehrávající a zároveň šíleně charismatický Benedict Cumberbatch v jedné z nejzábavnějších Shakespearových her o vládcích Anglie. Jenom stále nevím, jestli ta teatrální "over the top" křeč (v jednom momentě dokonce zahnaná tak daleko, že vypadá jako nějaký neúmyslný záchvat) hlavního představitele, kdy všichni ostatní hrají normálně civilně, byla záměrná, nebo jen snadná a podle tvůrců efektní. Kvůli nedostatku znalostí jiných zpracování ale nemohu Cumberbatchův zdejší výkon řádně posoudit. Co posoudit mohu, je prapodivný casting plný afroameričanů v řadách vojáků, šlechty a dokonce královny, který tak trochu ubírá celé záležitosti na věrohodnosti. Přesto pěkné 3*. ()

Reklama

Reklama