Reklama

Reklama

V kruhu koruny

(seriál)
  • Velká Británie The Hollow Crown (více)
Trailer
Velká Británie, (2012–2016), 14 h 29 min (Minutáž: 112–140 min)

Scénář:

Rupert Goold, Ben Power, William Shakespeare (divadelní hra) (více)

Kamera:

Zac Nicholson

Hrají:

James Purefoy, Tom Hughes, Rory Kinnear, David Morrissey, Lucian Msamati, Patrick Stewart, Adrian Schiller, Tom Goodman-Hill, Clémence Poésy, David Suchet (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(7)

Recenze uživatele Revelate_17 k tomuto seriálu (3)

Richard II (2012) (S01E01) 

Perfektní! Ben Whishaw svého Richarda zvládnul naprosto bravurně. Čím víc padal dolů, tím víc sympatií si získával... Zanechalo to ve mně spoustu emocí, až mě to překvapilo, celé to bylo tak opravdové - tleskám! Přestože pro mě v královské trojici Whishaw (Richard II.) - Irons (Henry IV.) - Hiddleston (Henry V.), stále nejvíc září poslední jmenovaný Hiddleston, celá minisérie je neskutečně dobrá a zaslouží si vidět klidně tisíckrát!! The Hollow Crown bezkonkurenčně patří mezi to nejlepší, co jsem doposud viděla a už se těším, až se na to podívám znovu... a znovu... a znovu. ()

Jindřich IV. (2. díl) (2012) (S01E03) 

Tak, momentálně mám za sebou oba díly Jindřicha IV. a jsem nadšená. Vlastně víc než jen to. Nejraději bych si oba díly pouštěla ještě nějaký ten pátek stále dokola, abych mohla znovu a znovu smekat před hereckým koncertem Jeremy Ironse a Toma Hiddlestona. Jejich role jim neuvěřitelně sedly. Jindřich IV. jako pravý státník s léty ovšem chřadnoucí a nešťastný ze svého lehkovážného syna Jindry a plný obav o Anglii pod jeho budoucím vedením. A vedle něj mladý Jindra - ano, v prvním díle opravdu šílený floutek, že bych mu taky nejradši dala facku. Ovšem hned na konci první části jsem byla nucena tu facku trochu přehodnotit, protože šel chlapec do sebe. A nejkrásnější pro mě bylo jeho přiznání v druhém dílu, proč dělá to, co dělá - jak hluboká je jeho bolest a obava ze ztráty milovaného otce....a potom samozřejmě - SPOILER - jedna ze závěrečných scén, kdy vzal svému otci korunu z polštáře během své úžasné řeči - a jak věrohodné byly jeho slzy když seděl na trůnu, zlomený bolestí nad ztrátou... nevím, jak to T. Hiddleston dělá, ale rozplakal mě taky, ach jo! ()

Jindřich V. (2012) (S01E04) 

Krásný film, úžasný příběh, mocný Shakespeare a tvrdé dějiny. Znovu apeluju na to, proč se do běžných kin nedostávají takovéhle snímky, které mají opravdovou nejen kulturní hodnotu???!!!! Přemýšlím, co této adaptaci můžu vytknout a napadají mě jen nepodstatné věci, které souvisejí s mou velkou láskou k anglickému středověku a anglickým lučištníkům - jistě, středem zájmu tohoto filmu nebyla bitva u Azincourtu, proto nebylo možné ji více rozpracovat, jen mě trošinku mrzí, že v ní nebyli více vyzdviženi ti skuteční hrdinové, kteří totálně zdecimovali Francouze - právě zmiňovaní lučištníci. Ale jak říkám, to je něco, co konkrétně sem nepatří, a proto to nemůžu hodnotit. 5 hvězd dávám za krásné prostředí, skvělé zpracování a úžasné herce s Tomem Hiddlestonem v čele. Nestačím se divit, že ve svém mladém věku podává tak neskutečný výkon. Jeho Jindřich dokáže být charismatický a tvrdý panovník, ale zároveň... ano, "král je jenom člověk". Hiddleston je ve všech polohách výborný, čímž nechci upozadit ostatní herce, ale po skonu jeho otce v podání Jeremy Ironse se mu zde herecky nemůže nikdo postavit (nějaké pořádné ocenění za jeho odvedenou práci by nebylo? Kdo víc by si to zasloužil??). Jeho slavný proslov před bojem, ale nejen ten, mi opět vháněly slzy do očí - a já se opravdu nedojímám moc často, naopak se spíš směju, jenže Hiddlestonův Jindřich V. mě donutil uvěřit jeho strachu, lítosti, hněvu, lásce, bolesti, víře... prostě všemu. Kloubouk dolů. Před tímto filmem opravdu smekám a děkuju, že existuje, tohle se Britům moc povedlo. ()

Reklama

Reklama