Reklama

Reklama

V kruhu koruny

(seriál)
  • Velká Británie The Hollow Crown (více)
Trailer
Velká Británie, (2012–2016), 14 h 29 min (Minutáž: 112–140 min)

Scénář:

Rupert Goold, Ben Power, William Shakespeare (divadelní hra) (více)

Kamera:

Zac Nicholson

Hrají:

James Purefoy, Tom Hughes, Rory Kinnear, David Morrissey, Lucian Msamati, Patrick Stewart, Adrian Schiller, Tom Goodman-Hill, Clémence Poésy, David Suchet (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(7)

Recenze uživatele LEATHERFAC k tomuto seriálu (4)

Richard II (2012) (S01E01) 

Tato verze Richarda ll. je mojí první viděnou verzí a zároveň nečtenou - nemám tudíž srovnání, hodnotím pouze čistě toto zpracování. Oproti jiným Šejkspírům, Richard je postava pro mě poněkud nudná až vyloženě nesympatická i jako král i jako člověk. A to už od začátku, obzvlášť svým nesmyslným rozhodnutím počátečního sporu. Bez vyžádání si důkazů, či jakéhokoliv přezkumu obvinění, pošle oba muže do vyhnanství. Proč proboha? Další chování královy sympatie už jen snižuje víc a víc, takže to svržení mu člověk vyloženě přeje a ty jeho deklamace později tak prudí, že má člověk chuť zakřičet drž už konečně hubu ty nulo! Byť slova jsou to krásná, ale člověk si je za těchto okolností moc nevychutná. Na rozdíl třeba u Hamleta, kde je křivda a zhrzenost zcela oprávněná, tady je zcela neopodstatněná. Bolingbrok sympatií nepobral o moc víc (ač se to zdá být spíš nudným obsazením). V počátečním sporu je tak zarputilý a rádobyspravedlivý (ač bez jediného důkazu) až to leze na nervy a jeho sok v podání sympaťáka Purfoye tak jen získává. Mimochodem kdo z těch dvou měl vlastně pravdu se bohužel až do konce vůbec nedozvíme. Další zásek v logice mi přijde když Bolingbrok přijde za králem, tvrdí mu, že chce jen navrátit svá práva a pak najednou blik a jedná se o Richardově svržení a korunovaci (láskyplného a věrného) Bolingbroka?!? Další nelogičnost - chování toho mladého trouby, který mě lezl svojí ukřivděností totálně na nervy a následné vyústění o to víc. Jinak co se týče výkonu krále Benyho - mého velkého oblíbence už od Bratra Toma: předpovídal jsem mu budoucí velké role a nemýlil jsem se - leč, v tomhle případě jsem velmi zklamán. Nadšení ostatních z jeho zženštilého pojetí Richarda bohužel nesdílím -  mě teda neskutečně iritovalo a nebavilo. Co to mělo jako být? Jediné sympatické postavy této hry (filmu) tak pro mě zůstávají Purefoy a Stewart, kteří dostali prostoru bohužel zcela nejmíň oproti výše zmiňovaným co nezaujali. Škoda. Překrásný a silný záběr je ovšem Richardovo jméno v písku, jež smívá nemilosrdný oceán... PS: Černý biskup v té době? To fakt? ()

Jindřich IV. (2. díl) (2012) (S01E03) 

Výrazně slabší než předchozí dokonalý díl, ale zase ne až tak slabý jako Richard ll. Příliš mnoho keců, mnoho Falstafa a málo akce a zajímavého děje. Přesto to všechno ke konci dostává smysl, ozubená kola do sebe zapadnou, vypočítavý Falstaf pochopí jak svět funguje a dva králové (nynější a budoucí) si v krásném finálním dialogu řeknou co třeba. ()

Jindřich V. (2012) (S01E04) 

Nu stejný autor, stejní herci - leč jiný režisér, je to jiná vesnice. A to hodně. Změna režiséra je tu dost silně cítit. Ač je příběh dobrý, ztratilo to úplně šťávu. Mimochodem černý vévoda z Yorku už je fakt výsměch. Logice i autorovi. Chvála Bohu tyhle přešlapy jsou naštěstí jedinou snahou tvůrců série o modernizaci klasické látky. Co se týče děje, novopečený král tu pro mě trochu ztrácí sympatie svým nesmyslným egoismem a snahou o spravedlivou válku. Na druhou stranu nám tu autor krásně nastiňuje, jak jsou dějiny plné nenažraných a chamtivých hlupáků prahnoucích za každou cenu po moci i za cenu stovek a tisíců životů a rozvrácené země. Jak by se lidi mohli mít krásně, kdyby takových ubylo alespoň o polovinu... ()

Jindřich VI. (1. díl) (2016) (S02E01) 

Může mi někdo vysvětlit, proč "údajně" překrásnou francouzskou princeznu hraje podle mě ne zrovna pohledná negerka? Těm anglánům z té korektnosti už fakt jebe. Divím se, že krále Henryho nehraje arab, nebo číňan  :-)) ()

Reklama

Reklama