Reklama

Reklama

Soud opouští mafián Ricca, který byl uznán nevinným. Cestou Ricca s jeho kumpány odpraví maskovaný policista. Někdo vzal spravedlnost do vlastních rukou. Na případ je nasazen poručík Briggs (Hal Holbrook). K případu se ale zaplete i nevybíravý kriminalista Harry Callahan (Clint Eastwood), který byl před časem suspendován pro nepřiměřené násilí. Harry se zastaví u bývalého kolegy a získá dojem, že Charlie by mohl být oním policejním katem. Brzy dojde k další akci šíleného policisty: postřílí bavící se společnost v sídle jiného gangsterského šéfa. A zanedlouho zastřelí pasáka, který zamordoval prostitutku. Harry je povolán zpět do oddělení vražd. Zločiny však neustávají: kokainový král je zmasakrován a zanedlouho i policista, jenž chtěl do případu proniknout. Briggs je přesvědčen, že za vraždami stojí jeden z šéfů mafie a pošle Harryho, aby ho zatkl. Gang byl ale varován – a mrtvoly se začínají kupit… V pořadí druhé pokračování o drsném detektivovi Harrym Callahanovi natočil zkušený televizní režisér Ted Post (Pověste je výš, Do nitra Planety opic; TV seriál The Twilight Zone), jenž směle navázal na prvotní počin zvaný Drsný Harry. Podobně, jako předchůdce, i tentokrát si styl dobově nebral žádné servítky. Bez nutných příkras, ale zato s westernovým a noirovým zápalem, bezprostředně vykreslil horoucí ulice zločinu San Francisca a nekonečnou policejní rutinu. Na filmu se mimo jiné opět podílel vynalézavý hudební skladatel Lalo Schifrin. A jako spoluscenárista figuroval Michael Cimino, jenž s Eastwoodem o rok později natočil Thunderbolt a Lightfoot, a posléze se proslavil klasikami typu Lovec jelenů či Nebeská brána. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (253)

Lima 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv oproti prequelu stoupl počet mrtvol zhruba pětinásobně, sám Harry hodil mírnou zpátečku. Díky jeho postojům ke zločincům (tak nějak ve smyslu "pistole je nejlepší soudce") se předchozímu Dirty Harrymu vyčítaly v kritických kruzích fašizoidní tendence, obhajoba a návrat k primitivnímu pěstnímu právu. Tady si Harry kritiky do jisté míry udobřuje, když odmítá nabídku policejních katanů a samozvaných soudců přidat se k nim ("Špatně jste mě odhadli.")a v rozhovoru s nadřízeným Briggsem dokazuje, že postoj "oko za oko" je mu vyčítán neprávem ("Kde tohle skončí? Začnete zabíjet chodce, když nepřejdou ulici na přechodu?"). Asi to moc nepomohlo, protože Magnum Force mělo stejně zdrcující kritiky, navzdory nim ale neztratilo přízeň publika a ti přinesli do kasičky ještě více peněz, než tomu bylo v případě prequelu. I po formální stránce ve srovnání s ´Harrym´ vychází ´Magnum´ jako vítěz, je dějově propracovanější (scenář dělal tvůrce Barbara Conana John Millius) a více akční. 70.léta v plné síle. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Drsný Harry je spať, ešte ironickejší, ešte drsnejší, ešte drzejší. Tu som zistil, že Clintovy rola drsných chlapov veľmi pristane, pre ne sa narodil a v jeho poňatí, majú tie postavy silnú charizmu. Film disponuje aj svižnou akciou a niektoré scény mali veľmi silnú akciu. Tu je aj tajomno okolo vraha, ktorý zabíja zločincov, ale pre mňa to až také prekvapenie nebolo. Ale aj tak vynikajúci akčný film, plný zvratov, prestreliek, dobrých policajtov, ale aj tých zlých. Vynikajúca kamera a bravúrny herci, som nadmieru spokojný, u mňa najlepší Harry. ()

Reklama

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

No nemuzu si pomoct ale tohle mi prislo o neco slabsi nez Drsny Harry ne ze by Eastwood uplne vymekl to ne ale preci jenom oproti predchozimu filmu doslo k urcitemu prehodnoceni jeho postoje to by samo o sobe nevadilo kdyby ten film proste a jednoduse nemel prepalenou dellku zacatek byl slusnej ale ke konci uz sem se zacinal neumerne nudit takze celkove vzato trochu lepsi prumer ale Drsny Harry se mi proste libil vic ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Když po uvedení filmu Drsný Harry, který byl divácky velmi úspěšný, avšak kritikou shazovaný, docházelo v ulicích San Franciska k čím dál vyšší míře kriminality, začaly se na zdech domů a v ulicích objevovat nápisy od zoufalých občanů - kde jsi Harry, když tě potřebujeme? Eastwood a Ted Post se rozhodli, že divákům naservírují pokračování o drsném policistovi, který se řídí svými vlastními zákony a neuznává autority. Režie je tentokrát více akční, film už nepůsobí tak syrově a brutálně, ale kritickým ohlasům se stejně nevyhnul. Přes všechnu kritiku však u diváků zabodoval ještě více, než původní film a vysloužil si skvělé reference (jen pět filmů bylo v roce 1973 celosvětově komerčně úspěšnějších). Proti Harrymu tentokrát stojí takzvaní domobranci (policisté na motorkách, kteří berou zákon do svých rukou a trestají zlo zlem, podle hesla - oko za oko). Nebojí se popravit mafiánského bosse, prostitutku, pasáky a dokonce i muže zákona. Harry si musí vybrat, na čí stranu se přikloní... MAGNUM FORCE je pro mě osobně jedna z nejlepších akčních kriminálek, z těch, které jsem dosud viděl. P.S. V zajímavostech je uvedeno, že tady Eastwood zabije třicet lidí. To je pochopitelně nesmysl, ale takových deset jich možná sundá.  ()

choze 

všechny recenze uživatele

"Někdy ve tmě potkáš lepší lidi." Nejlepší díl. Jede se podle stejné šablony jako minule, tj. udeří nový vrah, Harry (s novým parťákem) se k tomu přimotá + se průběžně přimotá k nějaké té nesouvisející akci (letadlo), dokonce znovu dojde na bazénovou vraždu a na konci to se záporáky skoncuje po svém a odchod. Na Clintovo charizma je spolehnutí, o akci ani hlášky není nouze, po Harrym tentokrát jede každá baba v dosahu a jelikož je pod svižným scénářem podepsaný zbraňový fetišista Milius, tak se nejen hodně střílí, ale o střelných zbraních se i hodně mluví a točí se kolem nich řada scén (navštíme střelnici, balistiku i střeleckou soutěž), nemluvě o tom, že si našly cestu už do samotného úderného názvu filmu. A úvodní záběr s namířením pistole do kamery (za zrecyklované hlášky "Do you feel lucky, punk?") si později půjčila Cobra se Slyem, která nepochybně chtěla být Harryho nástupcem. ()

Galerie (89)

Zajímavosti (23)

  • Motocykle, ktoré policajti používajú počas väčšiny filmu, sú motocykle Moto Guzzi Eldorado Police. Pri scénach na lietadlovej lodi v závere však boli použité motocykle Triumph 500cc T100 Tiger. Tie boli favorizované kaskadérskymi jazdcami, pretože boli ľahšie, aj ľahšie ovládateľné ako spomínané Moto Guzzis. (westerns)
  • Drsný Harry v tomto filmu zabije 30 lidí - nejvíce ze všech pěti filmů. (facojurka)
  • Jedná sa o najdlhší diel zo všetkých častí o Drsnom Harrym. (westerns)

Související novinky

Zemřel herec Hal Holbrook

Zemřel herec Hal Holbrook

02.02.2021

V požehnaném věku 95 let odešel 23. ledna americký herec nominovaný na Oscara, Hal Holbrook. Zprávu včera předala deníku New York Times jeho osobní asistentka Joyce Cohen. Holbrook se narodil se v… (více)

Reklama

Reklama