Reklama

Reklama

Obsahy(1)

57 let po tvrdé zkoušce s mimozemským tvorem je Ellen Ripleyová v hyperspánku zachráněna dálkovým záchranným týmem. Dojde dokonce k vyšetřování, při kterém ji chtějí obvinit ze zničení tvora, o kterého vysoce postavení vojenští pohlaváři stáli. Nakonec je osvobozena, je jí ale nabídnuta účast na jiné výpravě: na planetě, odkud vetřelec pocházel, mezitím vznikla kolonie s lidskými obyvateli. Ti se nyní odmlčeli a chystá se mise složená z vojáků námořní pěchoty, kteří mají na planetu sestoupit a vyšetřit, co se tam stalo. Ripleyová se svými znalostmi nebezpečného tvora by se v ní uplatnila. Ta se rozhodne takto skončit s nočními můrami a nepříjemnými vzpomínkami na monstrum – vetřelce a s nabídkou souhlasí. Znovu se tedy ocitá na nehostinné planetě, kde nacházejí kolonii opuštěnou. Jediný, koho najdou, je malá vystrašená holčička. Brzy zjistí, že všichni obyvatelé se stali oběťmi vetřelce – ne však jednoho. Vetřelci se poněkud rozmnožili a planeta je jimi zcela obsazena… (TV Prima)

(více)

Zajímavosti (195)

  • Na konci filmu je vedle Bishopa (Lance Henriksen) vidět standardní fyziologický roztok používaný běžně ve zdravotnictví na ředění krve. Tento měl dobu expirace rok po natáčení filmu, konkrétně 07/87. (Pyron)
  • Komiks, který byl uveden po filmu a navazoval na filmový děj, vyšel ve zkrácené podobě v časopisu ABC v ročníku 37 a 38 v letech 1992-1994. Čtenáře příliš nezaujal a redakce ho musela předčasně ukončit. (Robbi)
  • Pistole, kterou používají koloniální mariňáci, je Heckler a Koch VP70. (Don_Salieri)
  • Zvuky vetřelce jsou výkřiky paviána pozměněné v postprodukci. (Don_Salieri)
  • Bill Paxton (Hudson) často improvizoval a odchyloval se od scénáře. Příkladem jeho invence je fráze: "Hra skončila, chlape! Hra skončila!" (Don_Salieri)
  • Film nebyl nikdy promítan před testovacím publikem, protože byl dokončen až týden před svým uvedením do kin. (Don_Salieri)
  • Entertainment Weekly zvolil snímek 42. největším filmem všech dob. Umístění doplnili sloganem: "největší čistě akční film, který kdy vznikl". (Don_Salieri)
  • Jedno z vetřelčích vajec je nyní vystaveno v Smithsonian Institute ve Washingtonu. (Don_Salieri)
  • Existovaly dvě verze loga "Bug Stomper" navržené pro film. V jedné figurují tenisky a ve druhé bojové boty. (Don_Salieri)
  • Mariňácké přilby jsou upravené balistické helmy M-1. (Don_Salieri)
  • Planetoid LV-426, na němž se děj odehrává, je též nazýván "Acheron". Toto slovo má hned několik významů. Jeden z nich v latině vyjadřuje pojem pro vstup do pekla. (Panfilmex)
  • Vojín Vasquézová (Jenette Goldstein) má na své výstroji napsáno: "El Riesgo Siempre Vive," což ve volném překladu ze španělštiny znamená, že pro přežití je nutno riskovat. Na svém kulometu má pak napsáno španělské rozloučení "Adios." (Saur.us)
  • V režisérském sestřihu můžeme vidět nejen základnu Hadley's Hope na planetoidu LV-426 v plném provozu, ale i velitele této základny v podání herce Maca McDonalda, známého především jako kapitána Franka Hollistera ze seriálu Červený Trpaslík (od r. 1988). (Saur.us)
  • Pro umyvadlo, záchod a část kuchyňky v příbytku Ripleyové (Sigourney Weaver), v němž je na začátku filmu ubytovaná, byly použity součásti z toalety letadla Boeing. (kriplozoik)
  • Carrie Henn neměla před obsazením do role Newt žádné herecké zkušenosti, a paradoxně právě proto byla vybrána. Jiné dívenky, které již měly zkušenost například s natáčením reklam, byly naučeny, aby se po každé větě usmály, což bylo pro tuto roli nežádoucí. (kriplozoik)
  • Autor hudby James Horner původně žádal pro zkomponování a nasazení hudby do sestříhaného filmu cca měsíční časovou rezervu. Režisér James Cameron ale finální střih dlouho měnil, přičemž datum premiéry se blížilo. Horner nakonec hudbu složil během pouhých čtyř dnů. (kriplozoik)
  • Ve scéně z laboratoře, kdy se na Ripleyovou (Sigourney Weaver) řítí facehugger, byly použity tři jeho modely - jeden „chodící“, druhý gumový a třetí speciálně pro přichycení na obličej. Scéna obsahuje také záběry - například když facehugger obepíná Ripleyové krk, nebo když se při honbě za ní ladně vyhoupne na nohu židle - které byly při střihu vloženy pozpátku. Jeden z trikařů se s Cameronem přel, že ve zpětných záběrech bude poznat, že kapky z protipožárního systému letí nahoru; neměl však pravdu. (kriplozoik)

Související novinky

Zemřel Bill Paxton, Hudson z Vetřelců

Zemřel Bill Paxton, Hudson z Vetřelců

26.02.2017

Pooperační komplikace nám dnes sebraly hereckého veterána Billa Paxtona. Mladší ročníky tohohle pána možná neznají, v 80. a 90. letech ho však nešlo přehlédnout. Kdo za to může? V první řadě James… (více)

Avataří sága bude mít 5 dílů

Avataří sága bude mít 5 dílů

14.04.2016

Pamatujete si, jak se v roce 2012 vyklubaly ze dvou sequelů Avatara tři? James Cameron tehdy zvednul nejedno divácké obočí, no a teď se mu to povedlo znovu. Jeho vystoupení na CinemaConu totiž… (více)

O čem měl být pátý Vetřelec?

O čem měl být pátý Vetřelec?

30.11.2015

U 20th Century Fox nedávno zrušili dva velké filmy. Nejdřív se škrtly plány na Fantastickou čtyřku 2, protože jednička bolestivě neuspěla, a záhy jsme přišli o pátého Vetřelce. Ten je údajně jen… (více)

Reklama

Reklama