Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Země je zmítána občanskou válkou a stařičký křesťanský král Konstantin už není s to udržet věci pod kontrolou. Avšak do konfliktu se nedostali jen lidé, ale i mystické bytosti temných věků. I je ohrožuje křesťanství. Obzvláště ohrožená se cítí královna Mab, a proto se rozhodne bojovat. Osloví svou božskou sestru a navrhne jí, že spolu stvoří napůl smrtelného čaroděje, vůdce, který by měl křesťanství zničit. Když neuspěje, rozhodne se Mab jednat na vlastní pěst... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (200)

tron 

všechny recenze uživatele

Hallmark na vrchole (viď. Gulliverove cesty s Tedom Dansonom): obrovská minutáž, veľkolepý kasting (okrem toho, ktorý hral mladého Merlina), plno akcie, obrovská (na tú dobu) výprava, plno trikov. Merlin nie je dokonalý. S odstupom desaťročí je paradoxne práve oná výpravnosť úsmevná (davová scéna vyzerá tak, že sa max. päť desiatok divne oblečených chlapov rúti dole pokoseným kopcom a niektorí zjavne majú problém nepodľahnúť zemskej gravitácii). No stále je to môj obľúbený Hallmark. Samozrejme v čele so sympaťákom Neillom. Táto verzia sa prekvapivo netočí okolo Artuša, ale okolo doteraz v legendách skôr opomíjeného čarodejníka. Je to najmä príbeh lásky. Ponúka pozoruhodný spôsob porazenia zla. A tá atmosféra! Režisér vytvoril pozoruhodnú kombináciu realistickej  doby temna (špina, pach, pochmúrne počasie) a rozprávky (mágia, čary, sem-tam humor). Ako keby kedysi naozaj boli časy, kedy ľudia žili v zovretí prírody, výkyvy počasia pokladali za božské znamenia a v temných horách žili tajomné bytosti. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Príbehy o Merlinovi ma vždy niečím priťahovali. Bol to tajomný, mocný čarodej z legien o kráľovi Artušovi. Je to zaujímavá téma na filmové spracovanie. No troj hodinový televízny snímok, ktorý natočil v roku 1998 režisér Steve Barron, ma teda veru moc neohúril. Vôbec som sa nedokázal vžiť do príbehu, nevystihovalo to dobu, nemalo to potrebnú atmosféru. Nebol som spokojný ani s hereckým obsadením. Najmä Sam Neill sa mi do titulnej úlohy absolutne nehodil. Pre mňa bol tento film dosť veľké sklamanie. ** ()

Reklama

Deimos 

všechny recenze uživatele

DVD/// Obsazení 10/10 Děj 8/10 Hudba 9/10 Efekty 8/10/// +postavy, hudba, příběh a taky asi nejlepší role Sama Neilla -určitě stopáž je úctyhodná (na film jsem se díval 4 dny)/// Tohle je něco na pomezí Fantasy pohádky a Historického televizního eposu.A i když je to třebas úplný protiklad k filmu Král Artuš (kde se Merlin vyskytl rovněž) je to dle mého nejlepší zpracování tohoto širokého námětu. Totiž úchavtné je, že se filmařům podařilo vměstnat do jednoho filmu cca 3 generace postav. Když vezmu jiné filmy, tak se každý zaobírá určitou dobou a jen určitými postavami. Zde najdete snad všechny, na které si vzpomenete. Film doplňuje krásná hudba a celkem zdařilé zpracování. I když na epické bitvy zde můžete zapomenout, od toho sou jiné filmy. Mimochodem Nimue je tak krásné jméno :-)/// Celkem 86%/// ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Atmosféra, herci - zvlášť v původním znění úžasní - a hudba, s kterou budete chtít jít před oltář. Ke konci se člověku na ksichtu usadí hovězí úsměv, jak to krásně skončilo, ale stejně jste si celou dobu nepřáli, aby to dopadlo jinak. "Trpělivost nepatří mezi mé přednosti."-"Máš jich tak málo, můj pane, že bych se kvůli téhle netrápil." ()

Anderas 

všechny recenze uživatele

Zatím nejzdařilejší legenda o Grálu jakou jsem viděl. A to je to přitom jen televizní zpracování a neviděl jsem to jinak než s dabingem. Film je velmi dobře vystavěn, má smysluplný děj i jakousi nápovědu k němu v podobě vnitřní zpovědi Merlina, jednou je velmi jasný, jindy je pointa vícevrstvá, neříkám že je to dokonalý film, protože je na mé gusto až příliš americký, ale opravdu je to v porovnání s ostatními adaptacemi to zdaleka nejzdařilejší dílo. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (13)

  • Ann Hollowood získala cenu Emmy v kategorii nejlepší kostýmy. (Terva)
  • V průběhu filmu můžeme názorně sledovat ubývající síly dvou magických postav (obě ztvárnila Miranda Richardson) – zatímco Jezerní paní postupně přichází o ryby v jejím náhrdelníku, vlasy královny Mab postupem času pozbývají na barvě a šednou. (Stanislaus)

Reklama

Reklama