Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Země je zmítána občanskou válkou a stařičký křesťanský král Konstantin už není s to udržet věci pod kontrolou. Avšak do konfliktu se nedostali jen lidé, ale i mystické bytosti temných věků. I je ohrožuje křesťanství. Obzvláště ohrožená se cítí královna Mab, a proto se rozhodne bojovat. Osloví svou božskou sestru a navrhne jí, že spolu stvoří napůl smrtelného čaroděje, vůdce, který by měl křesťanství zničit. Když neuspěje, rozhodne se Mab jednat na vlastní pěst... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (201)

Mouzon 

všechny recenze uživatele

Škoda, že nebylo přítomno více finančních prostředků. Některé triky působí příliš okatě (což je ale v Boormanově verzi jakbysmet - na rozdíl od Barrona je ale v Excaliburu dovedli poměrně nápaditě zakrýt). Jinak - jedná se o film mého mládí, skvěle natočený, s výbornou hudbou, poutavě odvyprávěný a především - perfektně zahraný. Uznávám, že své zde dělá i špetka nostalgie, ale co... Minimálně Martin Short a Rutger Hauer si jí plně zaslouží. ()

Kali4 

všechny recenze uživatele

Pohádka o jedné veleznámé legendě s řadou kvalitních herců, příjemnou atmosférou a mýtickým kouzelníkem alias Samem Neillem v hlavní roli. Samozřejmě, že se jedná o čajíček oproti naturalistickému Excaliburu, ale film se pořád drží známých (ne)skutečností a je pro mne daleko lépe stravitelnější než jeho starší bratranec. Navíc byl vysílán pouze v televizní produkci. Moje nejoblíbenější zpracování příběhu o Excaliburu, i když tak úplně o Excaliburu není. ()

Reklama

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

80% - Merlin s výborným Samem Neillem je krásná pohádka od začátku do konce. Vizuální (triky sice nejsou zrovna dotažené, ale o to více nápadité) i hudební (Trevor Jones dokonale podpořil epičnost příběhu) stránka filmu na mě udělala velký dojem, a na konci jsem se pochopitelně dojal... However... Vadilo mi, že ne všechny dějové přechody byly úplně hladké. Nějak jsem postrádal více té LEGENDY, více toho RYTÍŘSTVÍ, více MERLINOVY MOUDROSTI, a hlavně více OSOBITOSTI VEDLEJŠÍCH POSTAV... Nevím, jestli se problém nazývá "boj se stopáží", nebo "televizní produkce", popř. "čachry s cílovými skupinami", ale při tak vysoké úrovni mi přišlo jako veklá škoda, že se to nedotáhlo ještě o kousek dál. Zajímavost pro ty, co film mají v originále: Odkud známe hlas skály The Rock of Ages? Že by se Darth Vader (James Earl Jones) zmocnil Excaliburu??? ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Pan režisér má úžasný cit pro magické věci. Všichni ty gryfové, víly, kouzla, podzemí říše Mab, to je prostě pošušňáníčko. Navíc má Merlin nádhernou hudbu Trevora Jonese (znovu musím poukázat na tu pasáž v závěru filmu). Sam Neill má možná na Merlina až moc okoukaný obličej, jeho kolega z Excaliburu byl o kousíček lepší, ale i tak je radost na něj pohledět. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Hallmark na vrchole (viď. Gulliverove cesty s Tedom Dansonom): obrovská minutáž, veľkolepý kasting (okrem toho, ktorý hral mladého Merlina), plno akcie, obrovská (na tú dobu) výprava, plno trikov. Merlin nie je dokonalý. S odstupom desaťročí je paradoxne práve oná výpravnosť úsmevná (davová scéna vyzerá tak, že sa max. päť desiatok divne oblečených chlapov rúti dole pokoseným kopcom a niektorí zjavne majú problém nepodľahnúť zemskej gravitácii). No stále je to môj obľúbený Hallmark. Samozrejme v čele so sympaťákom Neillom. Táto verzia sa prekvapivo netočí okolo Artuša, ale okolo doteraz v legendách skôr opomíjeného čarodejníka. Je to najmä príbeh lásky. Ponúka pozoruhodný spôsob porazenia zla. A tá atmosféra! Režisér vytvoril pozoruhodnú kombináciu realistickej  doby temna (špina, pach, pochmúrne počasie) a rozprávky (mágia, čary, sem-tam humor). Ako keby kedysi naozaj boli časy, kedy ľudia žili v zovretí prírody, výkyvy počasia pokladali za božské znamenia a v temných horách žili tajomné bytosti. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (13)

  • Steve Barron soutěžil o cenu Director Guild of Amerika v kategorii význačný režijní úspěch. (Terva)
  • Martin Short soutěžil o cenu Golden Satellite v kategorii nejlepší herec ve vedlejší roli. (Terva)
  • Ann Hollowood získala cenu Emmy v kategorii nejlepší kostýmy. (Terva)

Reklama

Reklama