Reklama

Reklama

Muž na radnici

(seriál)
Československo, 1976, 11 h 30 min (Minutáž: 54–72 min)

Scénář:

Jaroslav Dietl

Hrají:

Zdeněk Buchvaldek, Jan Hartl, Jiřina Bohdalová, Milena Steinmasslová, Martin Růžek, Míla Myslíková, Josef Bláha, Jaroslav Moučka, Jiří Štěpnička (více)
(další profese)

Epizody(11)

František Bavor je aktivním poslancem a funkcionářem Městského národního výboru ve Starém Kunštátu. Je to obětavý člověk, který prožívá s městem jeho radosti i starosti. Jeho rodinu postihne tragédie – při dopravní nehodě ztratí manželku a matku svých dětí. Tím víc se pak věnuje své práci. Má v plánu zmodernizovat a přestavět město. V jednotlivých příbězích sledujeme i jeho soukromý život, problémy se synem Přemyslem a dcerou Bohunkou. Poznáváme i práci členů občanských výborů, poslanců a funkcionářů národních výborů, kteří se starají o rozvoj města. (TV JOJ)

(více)

Recenze (138)

Payushka odpad!

všechny recenze uživatele

Nedokazu najit nic, co by na tomhle serialu bylo udelany dobre. A nejhorsi je, ze kdyz si date dvoudenni maraton, vsimnete si, jak se vsechno to spatne porad dokola omila. Napriklad: Zdenek Buchvaldek - jeho prace s intonaci me malem donutila hledat spagat, prepaleny duraz na obcas i nahodny slova, primhourene oci naznacujici "zasadni" sdeleni, priserny dramaticky pauzy i uprostred vety... Odporna prace s kamerou - trapne zoomy pri vypjatych situacich (jednou jsem za 40 sekund napocitala dokonce tri, to snad uz nemohli myslet vazne), casto neschopnost zaostrit, kdyz nejaka postava nedejboze poposla trochu dozadu... Nemoznost pochopit, ze kdyz se vam nepovede nejaky zvuk, tak nemusite jeste nutne pouzit ten "z placu". Nervydrasajici hudba, nevhodne umistovana k ruznym scenam, s asi tremi motivy (a asi tremi hudebnimi nastroji). To vse korunuje nudna rezie bez napadu - telefonicke rozhovory jsou sterilne nastrihane, prace s herci katastrofalni (nejvic me snad pobavil "ten stary pan z Marecka" neboli Frantisek Kovarik, kterak v poslednim dile absolutne netusi, jak odejit ze sceny), no a ta podbizivost... Muz na radnici je v podstate jedna velka reklama na stavbu panelaku. Obsahuje i ctvrthodinove "diskuse", ktere divakum ukazuji, ze pro dobro ostatnich prece musi opustit sve domovy a ze strana ma vzdy pravdu - a finalni prochazeni "krasnych bytecku, ktere vsechny vypadaji stejne"... V podstate takove normalizacni PR. ()

Algen 

všechny recenze uživatele

Nejsem zastáncem automatického zatracování komunistických seriálů. Zajímalo mně, co se tenkrát točilo, a tak jsem celý seriál shlédl. Samozřejmě,že je plný ideologie, ale pokud jste schopni tuto ideologii rozlišit, tak pak musím dát jednu hvězdičku. Když jsem četl komentáře ostatních hodnotících, tak jsem se seriálu bál. Že to bude seriál naprosto o ničem, plný vaty a bezduchých dialogů. Překvapilo mně,že tomu tak nebylo. Musím uznat,že pan Dietel se dokázal poprat i s takovýmto nezáviděníhodným tématem. Je sice pravda,že pokud se koukneme na seriál jako celek, tak musíme konstatovat, že kdyby nebyl natočen, tak by se vůbec nic nestalo. Každopádně já ho beru jako odraz doby ve které vznikl. A ještě jedna poznámka závěrem ... pokud bych srovnal tento seriál s tím, co se v dnešní době točí a předhazuje divákům, musel bych přidat jednu hvězdu, protože ruku na srdce ... v záplavě Růžových zahrad a Ulic by musel člověk říci "zlaté komunistické seriály". ()

Reklama

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Nedávno jsem měla možnost se znovu podívat na tento starý seriál. Musím přiznat, že mne zaujal mnohem víc, než tehdy před lety při své televizní premiéře. Je odrazem doby, ve které vznikl. Všichni, kdo tyto filmy odsuzují, nemají v podstatě nic proti hereckým výkonům, ani proti příběhům, které do svého scénáře zahrnul pan Dietl, ale vyjadřují spíš svůj negativní postoj k době, kterou ztvárňují a upřímně řečeno i přikrašlují. Je to ale dneska už jenom kopání do mrtvoly. Stejný odpor ve mně třeba vzbuzuje středověké mučení a upalování žen, které se znelíbily církvi a vrchnosti, ale to neznamená, že Kladivo na čarodějnice není skvělý film. Ten seriál za tu dobu nemůže a není o nic horší než současné nejpopulárnější televizní seriály, které s odstupem doby budou stejně zapomenuty. Taky jsou už obojí dnes na ČSFD hodnoceny téměř stejně. A ten, komu se nelíbí, nemusí se na ně dívat. Jsem toho názoru, že by bylo fajn, kdyby dneska na každé radnici seděl alespoň jeden slušný, neúplatný Bavor, který by se více než o svou vlastní kapsu zajímal o záležitosti města a jeho občanů. A kdyby mu při tom sekundoval spontánní, zdravě nažhavený a vtipem sršící Josef Bláha, tak by bylo radost tam chodit se stížnostmi. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Zvláštní, že většina komentářů hodnotí dobu, ve které seriál vznikl, nikoliv scénář, herecké výkony, režii... Je mi úplně fuk, v jaké době film, či seriál vznikl, zajímá mě jeho obsah a výkony umělců, kteří se na něm podíleli. Muž na radnici je zručná filmařina s plejádou dobrých herců. A navíc se domnívám, že dost věrně popisuje dobu, o níž hovoří. Zajímalo by mě, kolik z té zhruba tisícovky hodnotících seriál skutečně vidělo. A z těch, kteří ho opravdu viděli, protože jedině pak je možné něco hodnotit, kolik se vyjadřuje k faktické umělecké hodnotě, nebo k vládnoucí úloze KSČ. ()

Kri-kri 

všechny recenze uživatele

Původně jsem dal 2 * (přece jen mě tento seriál nezaujal jako Žena za pultem, Nemocnice na kraji města nebo My všichni školou povinní), ale po důkladné rozvaze i zde zvyšuji na 3, ať mají pravdoláskaři, přemluvbáby a modroptačí tuneláři vztek! V porovnání s tím, co za neskutečné sračky a agitky se na ČT točí v polistopadové době je tohle ještě hodně dobré. 50% ()

Galerie (3)

Zajímavosti (34)

  • Za Bavorem (Zdeněk Buchvaldek) do bytu chodí návštěvy a zvoní u bytu, ale on bydlí v domě, kde je venku na dveřích místo kliky koule a zvonky žádné. (M.B)
  • V den voleb vyšel v Lidové demokracii rozhovor s předsedou MNV v Berouně Františkem Dvořákem, který hovořil o tom, že se město potýkalo se stejnými problémy jako seriálový Kunštát. (Smileface)
  • V epizodě sděluje Jitka Bavorová (Jiřina Bohdalová) Bohunce (Milena Steinmasslová), že Vít Marek (Jiří Štěpnička) se vrací z Mladé Boleslavi a nejspíš pochopil, že z něj žádný Fittipaldi nebude. Díl se odehrává v roce 1974, kdy se Emerson Fittipaldi stal podruhé mistrem světa šampionátu F1. (Robbi)

Související novinky

Zemřel herec Jaroslav Moučka

Zemřel herec Jaroslav Moučka

27.12.2009

Krátce po úmrtí herečky Mileny Dvorské, odešel do pomyslného hereckého nebe také její kolega Jaroslav Moučka. Došlo k tomu v sobotu 26. prosince. Dnes to oznámilo Vinohradské divadlo, jehož členem… (více)

Reklama

Reklama