Reklama

Reklama

Muž na radnici

(seriál)
Československo, 1976, 11 h 30 min (Minutáž: 54–72 min)

Scénář:

Jaroslav Dietl

Hrají:

Zdeněk Buchvaldek, Jan Hartl, Jiřina Bohdalová, Milena Steinmasslová, Martin Růžek, Míla Myslíková, Josef Bláha, Jaroslav Moučka, Jiří Štěpnička (více)
(další profese)

Epizody(11)

František Bavor je aktivním poslancem a funkcionářem Městského národního výboru ve Starém Kunštátu. Je to obětavý člověk, který prožívá s městem jeho radosti i starosti. Jeho rodinu postihne tragédie – při dopravní nehodě ztratí manželku a matku svých dětí. Tím víc se pak věnuje své práci. Má v plánu zmodernizovat a přestavět město. V jednotlivých příbězích sledujeme i jeho soukromý život, problémy se synem Přemyslem a dcerou Bohunkou. Poznáváme i práci členů občanských výborů, poslanců a funkcionářů národních výborů, kteří se starají o rozvoj města. (TV JOJ)

(více)

Zajímavosti (34)

  • Bavor (Zdeněk Buchvaldek) bydlí na adrese Pivovarská 11, Beroun. Kateřina (Eva Jakoubková) bydlí na adrese Příčná 1, Beroun. Bohunka (Milena Steinmasslová) chodí randit do lokality Na Černém vršku v Berouně a později do stejné lokality jezdí s kočárkem. Vít (Jiří Štěpnička) má svou dílnu na adrese Pivovarská 220. Továrna se točila na adrese náměstí Míru 191, Králův Dvůr. (sator)
  • Přemek (Jan Hartl) má v pokoji kytaru Gibson Cremona z luby typ 456 z roku 1965. Původní maloobchodní cena byla 250 Kčs. (sator)
  • Bavor (Zdeněk Buchvaldek) má doma obraz od Karla Chaby a obraz dřevorytiny od Michaela Wolgemuta – oba s námětem Prahy. (sator)
  • Dodávka, se kterou jezdí Hlavica (Josef Bláha), je FSC Żuk A-11B. FSC Żuk byl polský dodávkový automobil vyráběný v podniku Fabryka Samochodów Ciężarowych v Lublinu. Fabrika existovala v letech 1958–1998. (sator)
  • V některých záběrech seriálu, například v epizodě Silvestr (1976) v čase 00:33:22, je zobrazováno v hospodě na Símalce maturitní tablo, které se poprvé objevilo ve filmu Poslední muž (1934) v čase 00:38:50. Toto tablo se objevilo ve více filmech. Kolem roku 2000 byl v ČT vytvořen a odvysílán dokument o osudu tohoto tabla, kde všude se objevilo. Nakonec hledali v depozitáři rekvizit na Barrandově mezi několika jinými tably, kde mohlo skončit, ale nalezeno nebylo. (HonzaR.)
  • Scény v hospodě na Símalce se natáčely ve studiu. (M.B)
  • Na obraze, který visí ve starostově kanceláři, je Berounské náměstí z 19. století, v pozadí s Plzeňskou, nebo též horní bránou a kostelem svatého Jakuba. (sator)
  • Stavění, ke kterému město muselo přistoupit, se v té době říkalo „Akce Z“. Písmeno „Z“ znamenalo zvelebování. Byla to neplacená pracovní činnost obyvatel. Jednalo se o výpomoc v oblastech, kde státní či obecní správa tyto úkoly nezvládla. Oficiálně se jednalo o dobrovolnou, bezplatnou práci. (sator)
  • Vůz, který vlastní Vít Marek (Jiří Štěpnička), je Tatra 57A roadster vyráběný v letech 1931–1948. Celkem vzniklo téměř 27 000 vozů všech verzí. Maximální rychlost 80–90 km/h. (sator)
  • Hostinec na Símalce, který hraje důležitou roli v potkávání se lidí, už nestojí, na jeho místě byl postaven hotel Litava, později přejmenovaný na Grand. (sator)
  • Jako u jiných seriálů, i tady je poměrně dost hlavních postav, které nemají křestní jméno: bývalý ředitel kunštátského podniku Kocman (Bedřich Prokoš) i jeho nástupce ing. Kyselka (Václav Postránecký), dílenský mistr a pozdější Kyselkův zmocněnec Adam (Karel Koloušek), sekretářka MěstNV Valentová (Věra Bublíková), poručík SNB Winter (Bohumil Švarc), bývalý předseda MěstNV a pozdější předseda OV Chovanec (Martin Růžek), člen rady NV a ředitel gymnázia Šebesta (Josef Chvalina), hostinský Frič (Bohumil Bezouška) nebo otec hlavního představitele (Ota Sklenčka). Také zmíněný kunštátský podnik, kolem kterého se točí téměř celý děj seriálu, je bezejmenný. (Robbi)
  • Seriál byl předmětem jednoho soutěžního kola vědomostního pořadu Deset stupňů ke zlaté (od r. 1975), šlo o téma týkající se televizní tvorby. Do vysílání byly v tomto případě přizváni i představitelé některých rolí, například Věra Bublíková. (Robbi)
  • Seriál se původně měl jmenovat Starosta, poté padl název První muž na radnici. Ani ten se ale nakonec neuchytil. S nápadem, aby nesl název Muž na radnici, údajně přišel herec Zdeněk Buchvaldek, který ztvárnil hlavní postavu předsedy Národního výboru v Kunštátě, Františka Bavora. (GASTON73)
  • Bedřich Prokoš, který hrál ředitele fabriky, dostal nabídku od předsedy benešovského národního výboru, aby vzal funkci ředitele jednoho benešovského podniku, protože roli zahrál věrohodně. (Zdroj: Lexikon českých seriálů). (M.B)
  • Další volby se konaly v roce 1981. Tehdy dvojice Dietl – Sokolovský přišla s dalším politicky exponovaným seriálem – Okresem na severu. (Smileface)
  • V den voleb vyšel v Lidové demokracii rozhovor s předsedou MNV v Berouně Františkem Dvořákem, který hovořil o tom, že se město potýkalo se stejnými problémy jako seriálový Kunštát. (Smileface)
  • První díl byl odvysílán 12. září 1976, další díly byly uvedeny vždy v pátek a v neděli. V sobotu byly dva díly reprizovány. Poslední jedenáctý díl se dostal na obrazovky v neděli 17. října a již 22.–23. října se konaly volby do všech zastupitelských sborů. Seriál byl tedy významným propagandistickým příspěvkem televize. (Smileface)
  • V době natáčení seriálu byl Zdeňek Buchvaldek ředitelem Realistického divadla v Praze, kam přešel z funkce ředitele Divadla pracujících v Mostě. (Smileface)

Související novinky

Zemřel herec Jaroslav Moučka

Zemřel herec Jaroslav Moučka

27.12.2009

Krátce po úmrtí herečky Mileny Dvorské, odešel do pomyslného hereckého nebe také její kolega Jaroslav Moučka. Došlo k tomu v sobotu 26. prosince. Dnes to oznámilo Vinohradské divadlo, jehož členem… (více)

Reklama

Reklama