Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Richard Gere se představuje v roli prominentního právníka Martina Vaila, který se rozhodne bezplatně hájit kentuckého mladíka Aarona Stamplera (Edward Norton), obviněného z vraždy chicagského arcibiskupa. Zkrvavený Aaron byl zajat po zběsilé honičce odvysílané v přímém televizním přenosu. Vail proto cítí, že by tento zdánlivě jednoznačný případ mohl přispět k jeho prestiži. Obžalobu zastupuje asistentka státního návladního Janet Venableová (Laura Linneyová), Vailova bývalá přítelkyně. Vailův případ se navzdory jeho očekávání zkomplikuje poté, co psychiatrička Molly Arringtonová (Frances McDormandová) dospěje k závěru, že Stampler trpí mnohočetnou poruchou osobnosti. Vail také odhalí důkazy o tom, že byl arcibiskup zapleten do spekulací s pozemky a zneužíval mladé ministranty. Cynický a prospěchářský právník tak čelí skličující vyhlídce, že si jeho klient skutečně zaslouží tu nejlepší obhajobu. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (609)

Disk 

všechny recenze uživatele

Celé je to klasická devadesátková právničina se vším všudy, co k tomu patří (John Grisham bez Johna Grishama), ale ani po více než 25 letech neztrácí Prvotní strach na působivosti a napětí. Hlavně díky ústřednímu hereckému trojlístku Gere - Linney - Norton. Všichni tři podávají skvělé herecké výkony a je radost sledovat jejich konverzační chemii. Prvotní strach patří k žánrovým klasikám a tehdy mladý a neznámý Edward Norton se - aspoň načas - stal uznávaným a vyhledávaným hercem, což ještě umocnil ve snímku Miloše Formana Lid vs Larry Flint, kde vytvořil prakticky stejnou postavu, jakou v Prvotním strachu hraje Richard Gere. Pointa Prvotního strachu je z dnešního pohledu možná očekávatelná, ale v každém případě je povedená. Skvělý film. ()

Sofia 

všechny recenze uživatele

Edward Norton si opět utvrdil pozici v mé topce – už při jedné z jeho prvních rolí dokázal podat naprosto fenomenální výkon. Výborné soudní drama ze staré školy, jaké se dnes už (bohužel) netočí. Příběh se dal sice poněkud předvídat (což ale způsobily především podobné katolické skandály z posledních 5 let), přesto dokázal celé dvě hodiny udržet v napětí. ()

Reklama

Kothy 

všechny recenze uživatele

Hodně zvláštní snímek. Přestože člověk může tak nějak tušit, jak to celo skončí, stejně ho to ale překvapí. Richard Gere a Edward Norton tu podávají neskutečné výkony. Norton je jako narušený jedinec obviněný z vraždy arcibiskupa a Gere ho má zastupovat. Snaží se do celého případu proniknout a pochopit jeho osobnost. Pohledná Laura Linney stojí na straně obžaloby a snaží se ho dostat na křeslo. Postupně začnou vyplouvat na povrch další skutečnosti a celý případ se zkomplikuje. Napětí se místy dá krájet. Určitě stojí za vidění. "Ty děvko, zabiju tě!" ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,ALE JÁ JSEM TO NEUDĚLAL. MUSÍTE MI VĚŘIT.“ ,, NEMUSÍM TI VĚŘIT. MĚ JE TO JEDNO. JSEM TVŮJ OBHÁJCE, COŽ ZNAMENÁ, ŽE JSEM TVÁ MATKA, OTEC, NEJLEPŠÍ PŘÍTEL I KNĚZ“ ....... /// Skautík s odznakem ,,řezbářský dovednosti“, kterej kdyby nebyl plachej, tak řve ,,JÁ JSEM NEVINNEJ!“ a právník s fazónou do večerních zpráv a na titulní stránky časopisů, kterej kdyby se nestyděl, tak řve ,,TO VŠICHNI MOJI KLIENTI!“. Soudní drama, který má všechno, co dobrej film z právního prostředí mít má. Včetně špičkovýho obžalovanýho (skvělej start kariéry E.Nortona) a super pointy! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Knihu od Williama Diehla ,,Primární strach“ číst nebudu. 2.) Chci se odvolat na ,,Pátý dodatek“. 3.) Zjistím, jak nejjednodušeji vymítat Ďábla. 4.) Thx za titule ,,darnold“ a ,, BasarMilesTeg“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

U filmov s prekvapujúcim koncom ma zaujíma, či zmením ich hodnotenie pri opakovanej projekcii, teda v dobe, keď už "prekvapenie" nie je prekvapením. Ak nie, je to dobrý film (ani na Shakespearove hry nechodím do divadla zistiť ako to dopadne). Toto je však ten druhý prípad, keď pointu príbehu poznáte a ostalo iba herectvo Edwarda Nortona. Aj to ochudobnené starostlivosťou televízie o negramotných divákov a o inak nezamestnateľných hercov a z toho vyplývajúcim masovým dabovaním. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (14)

  • Hned na začátku filmu ve 20. minutě zavazuje sekretářka Naomi (Maura Tierney) motýlka Martinovi (Richard Gere) a zapomene mu vytáhnout cípy límce. Martin odchází za roh, avšak když po vteřině nakoukne zpět, cípy límce jsou v pořádku. (J.A.K.)
  • Natáčelo se od 28. dubna do 12. července 1995 ve státech USA – Západní Virginie, Illinois a Kalifornie. (Varan)

Reklama

Reklama