Reklama

Reklama

Britsko-americký snímek, který v roce 1986 natočil britský režisér Alex Cox, mapuje zničující vztah baskytaristy Sex Pistols a punkové ikony Sida Viciouse s americkou groupie Nancy Spungenovou. Film dvojici sleduje od jejich prvního setkání v Londýně v roce 1976 až po tragické vyvrcholení společné heroinové závislosti v newyorském hotelu Chelsea v říjnu 1978. V roli Sida Viciouse exceluje tehdy osmadvacetiletý Gary Oldman, který kvůli roli podstoupil radikální dietu, díky níž v jednu chvíli skončil v nemocnici. O roli se údajně ucházel také Daniel Day-Lewis, Cox však dal přednost Oldmanovi, který coby rodák ze stejné londýnské čtvrti, v níž vyrůstal i Sid Vicious, působil autentičtěji. Film, který byl premiérově uveden na filmovém festivalu v Cannes v prestižní sekci Quinzaine des Réalisateurs, získal celou řadu ocenění, včetně renomované Ceny newyorských filmových kritiků pro Chloe Webbovou za její výkon v roli Nancy Spungenové. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (120)

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Parádní vystoupení kapely Plexis na Starák Festu v Říčanech ve mně vyvolalo vlnu punkové euforie, kterou následné zhlédnutí Sida a Nancy změnilo v cunami. Scénář možná mohl být lepší, naštěstí jeho nedostatky bez problémů zakrývají výborná atmosféra a výborný Gary Oldman. V podstatě mám pouze jednu výtku, nebo spíše jen takovou poznámku. Přišlo mi, že Oldman ztvárňuje Sida jako o něco větší trosku, než jak Sid působí na různých dobových videozáznamech. Patrné to je třeba při srovnání videí s písní My way. Zatímco skutečný Sid sice vypadá lehce zmaštěně, ale celkově vystoupení zvládá a ještě se přitom i baví, v Garyho podání to působí, že místy neví, která bije, a že může každou chvíli zkolabovat. Ale možná je to jen takový můj dojem... ()

Billie777 

všechny recenze uživatele

Natočit film o životě Sida Viciouse je velmi lákavé ale zatraceně těžké. Nelíbilo se mi zpracování filmu a především se mě nebraly herecké výkony a režie. Gary Oldman byl snad jediný, kdo se z toho snažil vytřískat co nejdřív ale jako jediný ten film nemohl zachránit. Kromě toho, že se na Sida hodil i vzhledově, dokázal ho zahrát i velmi přesvědčivě. Člověk byl snad i řekl, že musí mít punk v duši, jinak by to takhle nezahrál. Ostatní členové Sex Pistols by si ale zasloužily lepší herce. Co se týče Chloe Webb, moc dobrá herečka to není ale ono asi není tak jednoduché zahrát tuhle příšernou osobu, aniž byste nelezli divákům na nervy. Každopádně když se jdu podívat na film o Sex Pistols, čekám něco, co má opravdu grády a něco do sebe, ale to tohle dílko fakt nemá. Promarněný potenciál. Zajímalo by mě, jak moc je to podle pravdy ale myslím, že sám Johnny Rotten film nehodnotil moc pozitivně. ()

Reklama

Greg25 

všechny recenze uživatele

To co předvádí Gary Oldman to už není herectví, ale realita, a ta je u tohodle snímku důležitější než cokoli jiného. Protože zahrát Sida Viciouse ze Sex Pistols, symbol punkového hnutí v Anglii konce 70. let, tak věrohodně to už si zaslouží přinejmenším uznání. Navíc film je celkově velmi dobře udělaný čili 80%. ()

Auteuil 

všechny recenze uživatele

Mladík Sid, kterého hraje "stařík" Gary Oldman a který pořádně neuměl zpívat ani hrát na basu, je frontmanem Sex Pistols a všechno se kolem něj točí. Stejně jako kolem jeho milenky. Ostatní jako by nebyli. Bavilo mě to tak moc, až jsem to po půlce vypnul. Mnohem lepší film o Sex Pistols je Filth and Fury. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Jako malej pankáč jsem se na tenhle film strašně těšil, ale po jeho skončení můj obličej nabral vzteklou rudou barvu a ladil tak s mými tehdejšími vlasy. Proč? No protože Sid byl přece nevinnej! Na základě svého tehdejšího zhnusení jsem po letech i hodnotil. Teď jsem se na to mrknul znova a musím uznat, že film věrně a sugestivně ukazuje rodící se punkovou scénu a kromě hromady kultovních hitů nabízí i výborný herecký výkon Garyho Oldmana. 80% ()

Galerie (131)

Zajímavosti (27)

  • Johnny Rotten (spevák Sex Pistols) mal výhrady i k výberu herca Garyho Oldmana (Sid Vicious). Zvažovaný bol Tim Roth, ale ten odmietol, pretože sa mu zdalo zbytočné filmovo stvárniť osudy postáv, ktoré sa v skutočnosti odohrali relatívne nedávno. (classic)
  • Spevák Sex Pistols Johnny Rotten označil film za prostoduchú oslavu heroínu, obyčajnú fantáziu s množstvom vymyslených scén. Jediné, s čím bol spokojný bol Gary Oldman (Sid Vicious), ktorý podľa Rottena rozhodne nebol vinný tým, ako film dopadol. (classic)
  • Gary Oldman kvôli štúdiu svojej role zašiel za matkou Sida, Anne Beverly a popísal ju ako moc milú, pozitívnu a komunikatívnu dámu. (classic)

Reklama

Reklama