Reklama

Reklama

Černí baroni

(seriál)
  • Slovensko Čierni baroni

Epizody(11)

Adaptace veselých příběhů z neveselých let podle románu Miloslava Švandrlíka. Seriál vznikl z příběhů jeho populárních knih (Černí baroni aneb Válčili jsme za Čepičky, Říkali mu Terazky, Pět sekyr poručíka Hamáčka, Lásky černého barona, Terazky na Hrad, Černý baron od Botiče, Kam kráčíš, Kefalíne?), podle scénáře M. Bezoušky. Věrohodnou dobovou atmosféru 50. let 20. století vtiskl seriálu renomovaný režisér Juraj Herz, který ve spolupráci s kameramanem Jiřím Macháněm umocnil Švandrlíkův humorný nadhled nad neradostným totalitním režimem v tehdejší československé armádě. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele belldandy k tomuto seriálu (1)

Černí baroni (2004) 

Výborný režisér a výborní herci natočili dohromady podprůměrný seriál. Dokážu odpustit Švandrlíkovi, že neukazuje ve jménu nadsázky realitu v celé její hrůznosti. V této formě to však nejen nebylo realistické, nebylo to ani legrační. Postavy jsou ploché jako obrázek na plakátu. Jejich motivace a psychologie mi zůstává nepochopitelná. Většina humoru je toho druhu jako ve scéně, v níž opilý Polívka vykřikuje, že je důstojník socialistické armády. Kefalín působí jako blb, ale protřelej. Chtěla bych vzkázat scénaristovi, že kdo se chová jako Švejk programově už prostě být Švejk nemůže. A mimojiné - nesouhlasím s názorem, že Švandrlíkova kniha je nepřevoditelná na plátno. Byla jsem spokojeným dívakém filmu a tři hvězdičky bych mu bez problémů dala. Tohle je bohužel prostě špatné - ubohé, vulgární, přitroublé, prvoplánově legrační. ()

Související novinky

Zemřel herec Andrej Hryc

Zemřel herec Andrej Hryc

31.01.2021

V noci ze soboty na neděli zemřel slovenský filmový, televizní a divadelní herec Andrej Hryc. Bylo mu 71 let. Hryc bojoval od loňského roku s akutní leukémií, informace o úmrtí nyní médiím předala… (více)

Reklama

Reklama