Reklama

Reklama

Černí baroni

(seriál)
  • Slovensko Čierni baroni

Epizody(11)

Adaptace veselých příběhů z neveselých let podle románu Miloslava Švandrlíka. Seriál vznikl z příběhů jeho populárních knih (Černí baroni aneb Válčili jsme za Čepičky, Říkali mu Terazky, Pět sekyr poručíka Hamáčka, Lásky černého barona, Terazky na Hrad, Černý baron od Botiče, Kam kráčíš, Kefalíne?), podle scénáře M. Bezoušky. Věrohodnou dobovou atmosféru 50. let 20. století vtiskl seriálu renomovaný režisér Juraj Herz, který ve spolupráci s kameramanem Jiřím Macháněm umocnil Švandrlíkův humorný nadhled nad neradostným totalitním režimem v tehdejší československé armádě. (Česká televize)

(více)

Recenze (166)

Faidra 

všechny recenze uživatele

Vyložená katastrofa ne, ale průšvih docela slušný. Na to, kde jsou doby sympatického a inteligentního Kefalína, asi neexistuje slušná odpověď. Vydržela jsem dva díly s nadějí, že bude lépe, ale potvrdilo se to asi tak stejně jako někdejší prognózy o lepších zítřcích. Kdyby postavy přejel parní válec, nemohly by být placatější, vtipy svou křečovitostí připomínají zdvořilý úsměv politika při otázce, kde vzal na dvacetipokojovou vilu. Ne vždy a ve všem mi Švandrlík sedl, ale po tomhle jsem si jeho knihu v rámci rehabilitace přečetla znovu. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tohle rozhodne neni tak spatny, jak to podle hodnoceni vypada. Samozrejme na film to nema, ten je vtipnejsi a ma i lepsi herce, na druhou stranu, Cerni baroni nemaj zadnej poradnej pribeh, jsou to jen ruzny historky, takze tomu serialova forma sedi vic. A ackoliv herci nic moc, najde se tu par svetlejch vyjimek. Nejlepsi je asi Bolek Polivka, kterej je nepretrzite vozralej jak prase a to je role, ktera mu presne sedne. Dal se mi libil Kaiser se svym divne priteplalym hlasem, vecne v pohode Tomas Topfer a prirozeny Liska a Vaculik. Co se tyce predstavitele hlavniho hrdiny, Radek Holub spatnej neni, mistama je naopak perfektni, ale dost casto si svou roli plete se Svejkem a v tech chvilich bych ho nejradsi nakopal do kouli. No a Andrej Hryc jako Terazky je dobrej, akorat si zrejme tvurci mysleli, ze hlaska "Co bolo, to bolo...." je to nejvtipnejsi, co kdy kdo vymyslel a tak mu ji cpou prakticky porad do huby, takze neni ani jeden dil, kde by to aspon jednou nezaznelo a je to pak otravny. A taky me prekvapilo, ze tu je Terazky za hlavni postavu. Jinak co se tyce samotnejch historek-pribehu, tak par jich uz bylo k videni ve filmu, ale tady je na vse vic casu, takze jsou nektere situace rozvedenejsi a jako celek to je i pres tech nekolik hluchejch mist v kazdym dilu dost vtipny a obcas zazni fakt naka kruta hlaska. Taky se mi vcelku libila hudba. Ja si nemuzu stezovat, cesky serialy prakticky nesleduju, ale tenhle se mi fakt libil, vic takovejhle serialu a s Rodinejma poutama, Ulici a podobnejma srackama at dou tvurci do hajzlu. ()

Reklama

Radyo 

všechny recenze uživatele

Začátek mi připadal ještě ucházející, nicméně další pokračování už byla vskutku "ucházející". Kvalita z nich totiž ucházela stejně rychle, jako uchází vzduch z píchnuté pneumatiky. Nehodlám se koukat až do konce, jestli se tahle pneumatika splaskne úplně, nebo zda ji stihne někdo před úplným vyfouknutím zalepit a případně trochu přihustit. Dosavadní díly mě totiž přesvědčily o jediném - že Česká televize má (nebo měla?) zřejmě tolik peněz, že neví co s nimi, a tak se občas pouští do natáčení podobných volovin, jako je tato. ()

Macik odpad!

všechny recenze uživatele

odpad! odpad! odpad! nechápu jak se k tomu mohli ti herci snížit viz. Jandák,Polívka,Kaiser,Nárožný,Topfer...Kdyby to bylo za komančů tak řeknu,že byli donuceni,ale dneska??V 21. stoleti???Ale opravdu velekr*tenskou roli na plyšovýho lva ztvárnil Radek Holub.To se mu nemůže dát upřít.Seriál kterej stál 70 milionů korun...........No jen tak dál ČT,třeba zvyšte poplatky ať máte na takovýhle k*aviny dost peněz!!! ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Asi jsme až moc zhýčkaní dokonalostí a genialitou filmu, ale tato verze není zrovna povedená. Co jsem pochopil z rozhovorů, tak seriál je více podle knihy, respektive co se nevešlo do filmu, seriál pohodlně obsáhl. I přes angažování hereckých legend a hvězd se nepovedlo Juraji Herzovi je skloubit všechny postavy dohromady, aby herecky zahrály jinak již slavné postavy nově, ale přesto zajímavě a hlavně zábavně. Věčně ožralý Polívka nebo ksichtící se Kaiser prostě nestačili. Vlastně to už Radek Holub řekl na začátku. "Švejkovatět, švejkovatět a zase švejkovatět." Ale Švejk už tady jednou byl a Černí Baroni také. A právě do kombinace obou se chtěl seriál stylizovat, leč nepovedlo se. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (9)

  • Ve vojenském mundúru se npr. Pecháček (Petr Rychlý) představil v tomto seriálu již podruhé. Poprvé to bylo v seriálu z roku 1988 Chlapci a chlapi, kde ztvárnil roli svobodníka Kloučka. (majky19)
  • Zámek, kde se seriál natáčel, se nachází na jižní Moravě v obci Jaroslavice. Nenatáčelo se jen tam, ale i v samotné obci či v jejím okolí. (tommahol)

Související novinky

Zemřel herec Andrej Hryc

Zemřel herec Andrej Hryc

31.01.2021

V noci ze soboty na neděli zemřel slovenský filmový, televizní a divadelní herec Andrej Hryc. Bylo mu 71 let. Hryc bojoval od loňského roku s akutní leukémií, informace o úmrtí nyní médiím předala… (více)

Reklama

Reklama