Reklama

Reklama

Černí baroni

(seriál)
  • Slovensko Čierni baroni

Epizody(11)

Adaptace veselých příběhů z neveselých let podle románu Miloslava Švandrlíka. Seriál vznikl z příběhů jeho populárních knih (Černí baroni aneb Válčili jsme za Čepičky, Říkali mu Terazky, Pět sekyr poručíka Hamáčka, Lásky černého barona, Terazky na Hrad, Černý baron od Botiče, Kam kráčíš, Kefalíne?), podle scénáře M. Bezoušky. Věrohodnou dobovou atmosféru 50. let 20. století vtiskl seriálu renomovaný režisér Juraj Herz, který ve spolupráci s kameramanem Jiřím Macháněm umocnil Švandrlíkův humorný nadhled nad neradostným totalitním režimem v tehdejší československé armádě. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (9)

  • Režisér Herz vzpomíná: „Do Černých baronů se mi od začátku nechtělo, protože už jedna adaptace existovala. Nakonec mě ale dostali na peníze, čímž nemyslím honorář, ale rozpočet celého seriálu, který byl na tehdejší poměry v České televizi nevídaně velkorysý. Řekl jsem si, že to mohu udělat ve velkém stylu a úplně jinak, než jak to natočil Sirový. Už během příprav se ale ukázalo, že s tím velkorysým rozpočtem to nebude ani zdaleka tak velkorysé, jak to vypadalo na začátku. Na jednotlivé díly bylo méně a méně peněz, někam se ztrácely do černé díry, a nakonec to skončilo tak, že jsem celý seriál musel zkrátit ze třinácti dílů na jedenáct, jinak bych se do rozpočtu nevešel.“ (Ganglion)
  • Ve vojenském mundúru se npr. Pecháček (Petr Rychlý) představil v tomto seriálu již podruhé. Poprvé to bylo v seriálu z roku 1988 Chlapci a chlapi, kde ztvárnil roli svobodníka Kloučka. (majky19)
  • Zámek, kde se seriál natáčel, se nachází na jižní Moravě v obci Jaroslavice. Nenatáčelo se jen tam, ale i v samotné obci či v jejím okolí. (tommahol)

Související novinky

Zemřel herec Andrej Hryc

Zemřel herec Andrej Hryc

31.01.2021

V noci ze soboty na neděli zemřel slovenský filmový, televizní a divadelní herec Andrej Hryc. Bylo mu 71 let. Hryc bojoval od loňského roku s akutní leukémií, informace o úmrtí nyní médiím předala… (více)

Reklama

Reklama