Reklama

Reklama

Harry Potter a vězeň z Azkabanu

  • Velká Británie Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Třetí školní rok nezačíná pro Harryho nejlépe. Nejprve poruší zákaz kouzlení mimo školu, když se nechá vyprovokovat urážkami strýcovy sestry Marge na adresu svých rodičů. Když pak odejde od Dursleyových a záchranným autobusem se dopraví do hostince Děravý kotel, setká se sice s Hermionou a Ronem, také se však dozví, že z azkabanského vězení uprchl nebezpečný Sirius Black a že to má něco společného s ním. Co, to mu však nikdo nechce říci. Nakonec se málem stane obětí azkabanských strážců mozkomorů, kteří prohledávají bradavický vlak. Zachrání ho muž podřimující v kupé, který se představí jako profesor Lupin. Jak se ukáže, je novým učitelem obrany proti černé magii. Další změnou je jmenování Hagrida učitelem péče o kouzelné tvory. Školní rok probíhá v napjaté atmosféře, protože kolem školy krouží mozkomoři, kteří ji mají chránit a pátrat po Blackovi. Po značných komplikacích Harry zjistí, že Black byl přítelem jeho rodičů a je jeho kmotr, údajně to však byl on, kdo jeho rodiče vydal Voldemortovi a zabil kouzelníka Petera Petigrewa, který se je pokusil chránit. Situace se dramaticky vyhrotí, když se velký černý pes zmocní Rona a odvleče ho tajnou chodbou do Chroptící chýše. Když se však Harrymu a Herminoně podaří proniknout za nimi, čeká je nejedno šokující překvapení. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 303)

Lubakus 

všechny recenze uživatele

Zatím jediný Pottrovský film, který jsem viděl více jak jednou. Pokaždé dokáže překvapovat a bavit. Atmosféra je temnější než u všech ostatních a děj konečně může dostat nálepku epic. Hlavně díky gradaci filmu a skoku v čase. Columbus je prostě břídil a není lepší srovnání než druhý a třetí díl Harryho Pottera. ()

Baudelaire 

všechny recenze uživatele

Zatím nejlepší Potter. Já v tomto filmu vidím velkou změnu oproti dvěma předchůdcům, změnu k lepšímu. Vyhovuje mi, že je to natočeno i pro někoho jiného než pro malé děti. Temnější atmosféra Potterovi vyloženě sluší - například scény s mozkomory jsou velmi sugestivní. Ale to není všechno, vůbec celý film dýchá jinou atmosférou. Třeba takový let na Klofanovi je opravdovou lahůdkou pro oči fantasy nadšence (šílence:). Herecké výkony neoslní, ale jsou rozhodně solidní. Na fantasy filmech vlastně většinou ani nehledám oslnivé herecké kousky, raději se nechávám pohltit atmosférou, fantaskním světem a všemi jeho kouzly. Jen tak dál, jen tak dál. ()

Eddie003 

všechny recenze uživatele

Tak tohle si užiju. Neměl jsem v úmyslu psát k tomuto filmu své postřehy, zhruba do chvíle, kdy na scénu vešli, lépe řečeno doplachtili tzv. mozkomoři (to je tak děsivé pojmenování, tohle "mozkomoři", že se z toho budu aspoň týden pravidelně pomočovat), no a já pochopil, že budu muset být buď na Amazonských drogách, nebo jsem to letos s tou marihuanou přehnal. K mé smůle jsem dokoukal i zbytek, abych ve finále nabyl dojmu, že chyba nebyla ve mě, nýbrž ve filmu, mohu - li tady o něčem podobném vůbec hovořit. A já myslím, že nemůžu. Takže, abych objasnil tři hvězdy, které jsem téhle reklamě na nejrychlejší koště světa milosrdně udělil: Zasloužily se o to scény s panem popravčím (sympaťák téměř jako já), geniálně komické zvraty v chroptící chýši, kde se postupně setkal téměř celý učitelský sbor a taky za atmosféru, která občas vykoukne z nějaké černé díry, kam se, střídána nechtěně legračními klišé po většinu filmu vytrácí. Ehm, zapoměl jsem pozanmenat, že Johna Cleese jsem se nedočkal (abych se vyhnul případným nadávkám, kterým se tak jako tak nevyhnu: byl buď vystřižen, nebo je to moje chyba, asi jsem ho přehlíd) a postavy z předchozích dílů se na mé obrazovce míhaly rychlostí takřka světelnou (Tedy skoro jako jako v Twin Peaks:Fire walk with me). Výslekem toho je smutek, který bez špetky svědomí oddělal ideu, že tuhle sérii někdy dokoukám. ()

pasqviL 

všechny recenze uživatele

Rozhodně prozatím nejlepší díl ze série. Díky změně režiséra se film začal ubírat víc dospěleji a spíše do temné stránky kouzelnického života což je rozhodně velmi dobře :) ()

Goodmen 

všechny recenze uživatele

Nejlepší potterovka. Mnohem dospělejší stejně jako herci. Parádní mozkomoři. Čekal jsem, že vlkodlak Black bude trochu více děsivější než vyzáblejší. Škoda, že Alfonso Cuarón nenatočil více dílů. ()

sa_kra 

všechny recenze uživatele

Být mi osm, tak beru do kina Pampers. Modré filtry a mozkomorové nemají chybu. Celé je to takové hrůzostrašnější, což se projevilo nejen na filmu, ale také na vnímání pozdějších dílů. Tohle už prostě není pohádka pro úplně malé děti. Na druhou stranu jsem nesmírně spokojená, protože je to pohádka pro mě. Na technické slovíčkaření kašlu, to si přečtěte v rozsáhlejších komentářích. ()

Ygan 

všechny recenze uživatele

Cuaron rozebírá každou scénku dopodrobna, plynule, téměř bez střihu je spojuje a dělá tak VĚZNĚ Z AZKABANU nejkomplexnějším Potterem. Stejně tak jeho hrad a okolí se mi neuvěřitelně líbí. A kamera, to nejsou samoúčelné nálety a průlety či kroužení, toto je kamera dobrého dramatu. Jako čtenář a fanoušek knih nějakou dějovou prázdnotu necítím a i kdyby, režisér podává jednu perličku za druhou v podobě kouzelnického autobusu, mozkomorů, bertíkových fazolek, neviditelného pláště, duchů a všelisjakých kouzel. Velice citlivě. Bohužel kostrbatého scénáře se asi nevyhneme v žádném z filmů o mladém čarodějnickém učni, štve mě parádně nastíněný, ale velice stručný famfrpál, no režisér to spolehlivě přebijí. Jediný Potterovský film, kde hrajou roli vztahy mezi postavami a jsem mu zato nesmírně vděčný. Odměňuji se pěti hvězdičkami. Cuaron to natočil od srdce, škoda že nezůstal. ()

Snapphanar 

všechny recenze uživatele

Jak je vidět, Alfonso Cuarón to vzal pevně do svých rukou a tak mohl vzniknout skvělý díl tohoto mladého čaroděje - v pořadí již třetí. Díky tomuto režisérovi nabralo filmové zpracování Harryho Pottera nejen zcela nový nádech, ale plno energie, napětí... Buďma jen za Alfonsa Cuaróna rádi, protože z příběhu pro děti (myšleno předešlé filmy, ne knihy) udělal nové nabité fantasy dobrodružství... ()

route60 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nejlepší část Harryho Pottra, Alfonso Cuarón natočil vězně z Azkabanu vizuálně rozhodně mnohokrát lépe nežli zbytečně dětský Chris Columbus Tajemnou komnatu, Daniel Radcliffe, Rupert Grint a Emma Watson jsou čím dál tím lepší ve svých rolích. ()

re.New 

všechny recenze uživatele

tentokrat o nieco lepsie prevedenie z literarnej predlohy. ocakaval som horsie herecke vykony, ale tentokrat to uz nebolo tak mizerne ako predosle diely. Film bol napratany len s najdolezitejsimi scenami, ak by tam mali dat vsetko co bolo v knihe, bolo by to minimalne o 2 hodiny dlhsie. 4* ()

DandaPiper 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byla bomba. Temný, akční a zabavný po celou dobu. Hermiona si tam konečně taky trochu zahrála a celkově to s tím vrácením času bylo hodně zajímavý. Bradavice v zimě jsou fakt..kouzelný, takže nemůžu jinak než za 5. Vzkaz pro Hermionu: Tvoje vlasy zezadu vypadají stejně dobře, jako ze předu:)) ()

VirglCZ 

všechny recenze uživatele

Předchozí dva díly byly sice rutinní a občas možná nezáživné, ale alespoň se držely předlohy. Tento film se tak jen tváří a svou snahou o epičnost se mi tak zprotivil, že ho pro mě nezachrání ani výborná hudba, ani temná atmosféra, ani fakt, že dětí nám již trochu hrají. ()

keyzar 

všechny recenze uživatele

Konečně první díl u kterého se nenudím. Je správně tajemný, napínavý a vtipný. Už nevypadá jako pohádka. Herci se zase o něco zlepšili a hudba samozřejmě také. Alan Rickman opět dokázal, že umí. Jen mě mrzí úmrtí Harrise coby Brumbála v prvích dvou dílech, byl více podobný mé představě Albuse (vypadal příjemněji a laskavěji než jeho nástupce). Tedy, ne že by byl nový špatný, jen byl zkrátka jiný. David Thewlis byl jako vlkodlačí profesor tak přesvědčivý, že jsem si chvíli myslel, že David je opravdu vlkodlak :) Má také již složitější děj, takže není tak předvídatelný. Také si myslím, že hábity by měly zůstat, dodává to atmosféru stejně jako změna okolí Bradavic. Zkrátka chtělo by to smíchat prostředí a postavy z předchozích dílů s prostředím a dějem tohoto. Každopádně doporučuji! ()

Shley 

všechny recenze uživatele

Změna režiséra na filmu ani není znát právě naopak myslím že Alfonso Cuarón nasadil laťku ještě o něco víš mež Chris Columbus. Atmosféra by se dala krájet, hudba je okouzlující a herecké výkony jsou opět skvělé, hlavně se mi líbila postava Siriuse Blackea jehož stvárnil Gary Oldman. ()

Formanovec 

všechny recenze uživatele

Nejlepší a nejstylovější Potter. Precizní práce A. Cuarona, první (a do roku 2011 poslední) PRUMĚRNÝ výkon Radcliffa a to vše podtrhuje více než dobrá hudba pana Mistra. Nechápu proč to Cuarona nenechali točit dál... Nikdy jsem už nebyl z Harryho tak nadšený, jako po tomto snímku. Tento díl mě nejvíce nadchnul i jako knižní předloha i jako film. Je to krásně natočeno a prostě bravůrně zrežírováno. Skvělá zábava- a o to v tom filmu přece jde ne? PS: Je to až ubohé, jak Radcliffe nesáhá ostatním hlavním představielům dětských rolí, ani po kotníky. ()

Související novinky

Zemřel herec Michael Gambon

Zemřel herec Michael Gambon

28.09.2023

Přichází smutné zprávy jak pro kouzelnický svět Harryho Pottera, tak i pro svět filmu celkově. Ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve čtvrtek 28. září odešel oblíbený a talentovaný britsko-irský herec,… (více)

Fantastická zvířata od Alfonsa Cuaróna?

Fantastická zvířata od Alfonsa Cuaróna?

19.05.2014

Filmy s Harrym Potterem vydělaly v kinech 7,7 miliardy dolarů. Případné další díly jsou zatím v nedohlednu, u Warner Bros. ale vymysleli, jak se do kouzelnického světa vrátit jinak. 18. listopadu… (více)

Abrams: SW VII, robopoldové a magie s Cuarónem?

Abrams: SW VII, robopoldové a magie s Cuarónem?

29.01.2013

J.J. Abrams se oficiálně stal nejvytíženějším filmovým a televizním tvůrcem na planetě. Především: studio Disney oficiálně potvrdilo, že DžejDžej opravdu podepsal smlouvu na režii Star Wars: Epizody… (více)

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

15.10.2011

Praha se už brzy zařadí po bok dalších světových měst, která mají štěstí na velké kulturní akce s účastí zajímavých hostů. V pondělí 21. listopadu 2011 totiž Rudolfinum hostí benefiční Concert for… (více)

Reklama

Reklama