Reklama

Reklama

Oliver Twist

  • Velká Británie Oliver Twist (více)
Trailer

Obsahy(1)

Příběh klasického románu anglického spisovatele Charlese Dickense, v němž malý sirotek, navzdory tomu, že v životě nepoznal nic než hlad a kruté zacházení, nikdy neztratí víru v lidskou dobrotu a po mnoha ústrcích se dočká lepšího života, asi netřeba blíže představovat. A je také pochopitelné, čím tento košatý příběh plný emocí a dramatických zvratů přitahoval filmaře. Vždyť svého prvního filmového zpracování se dočkal již v roce 1909 v době němého filmu a od té doby byl zfilmován ještě mnohokrát. V roce 2005 se předlohy chopil světoznámý režisér Roman Polanski, který chtěl natočit příběh tak, aby zaujal jeho děti a jejich vrstevníky. Se zkušeným scenáristou Ronaldem Harwoodem zpracovali látku jako tradiční historické vyprávění s důrazem na dickensovskou atmosféru chudoby třicátých let devatenáctého století. Toto pojetí podtrhují již úvodní titulky, vycházející z rytin Gustava Dorého. Z hereckého obsazení je kromě dětských představitelů Barneyho Clarka (Oliver) a Harryho Edena (Lišák Ferina) potřeba vyzdvihnout zejména Bena Kingsleyho v roli Fagina. Koprodukční snímek vznikal z větší části v České republice za účasti českého koproducenta a českého filmového štábu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (250)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Jímavý příběh podle románu klasického anglického spisovatele si viditelně předsevzal co nejlépe ztvárnit a na filmové plátno převést nesnadno uchopitelné mravoličné líčení, převyšující ovšem minimálně o hlavu dobovou produkci data svého vzniku důrazem na prokreslení základních, ne právě lichotivých charakteristik tehdejší hospodářsky nejrozvinutější a nejmohovitější země světa. Tento Polanského tah-záměr, který dovádí s až neúprosnou, pedanticky pojatou akríbií do krajnosti byť i sebemenších detailů, je ovšem právě tak obdivuhodný jako lehce napadnutelný. Přesto však "totojenřemeslo" naznačuje nespornou tvůrcovu velikost. Projevuje se to jak ve vynikající stavbě kulis, přesvědčivosti i sebemenších závěrů interiérů, a následně kamery, jež se s nimi až mazlí, tak ve vesměs nadprůměrných hereckých výkonech, jimž nesporně vévodí Ben Kingsley jako Fagin, padouch se srdcem, které je alespoň občas na pravém místě, a Barney Clark, kterého si Polanski, když už ho nemohl stvořit, musel alespoň vysnít; tento sen se posléze stal skutečností stříbrného plátna. Vůle po šťavnatých a důsledných charakteristikách opravdu dodává tomuto dílu šťávu. Šťávu, která je nejen pro mne - jak jsem alespoň přesvědčen - nektarem i ambrózií nevšedního diváckého zážitku a prožitku. ()

Nick Tow 

všechny recenze uživatele

Pokora voči knižnej predlohe priniesla svoje ovocie. Takto majú vyzerať filmové adaptácie literárnej klasiky. Napriek tomu, že film sa volá /celkom logicky/ Oliwer Twist, vďaka Benovi Kingsleymu by sa mohol volať Fagin. Stojí a padá najmä s charizmou tejto postavy. Barney Clark okrem peknej tváričky nedodal filmu ani len gram emócie. ()

Reklama

dr.Orlok 

všechny recenze uživatele

Oliver Twist je filmem dobrým, ale nikoliv výjimečným. Všechny prvky filmu jsou dobré - od solidních herců, hudby( Rachel Portman ) a nádherné výpravy. Dětští herci jsou dobří, hlavně Lišák, hlavní hvězdou filmu je však Ben Kingsley v roli Fagina, nevím jak je to v knize, ale zde je jeho postava podána dosti nejednoznačně. Ve své roli nikdy nesklouzne ke karikatuře. __Nejsilnější scénou filmu je určitě scéna zabití Nancy. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Po svetoznámom románe siahol R.Polanski a jeho prepis na filmové plátno mu celkom vyšiel. Výborne obsadený Ben Kingsley ako Fagin, ale aj milý chlapec hrajúci O.Twista, ktorý je skôr milý a sympatický ako kvalitný herec. Ale čo by som chcel od 9 ročného chlapca, že? Špinavé ulice Londýna plné kriminálnikov a chudoby navodili dobrú atmosféru a režisérovi sa pomerne darilo primeť diváka, aby držal Oliverovi palce a našiel nejakú dobrú dušu, pretože po prvej polhodine to vyzerá akoby dobrý ľudia vymreli. Príbeh pekne hudobne podfarbila R.Portman. 70%. ()

*Elfík* 

všechny recenze uživatele

Pro začátek. Proč to je tak tmavé? Je porucha v přijímači? Mám ráda barvičky, jsem snad úchylná? Krom toho, chlapec/ček hrající Olivera Twista mi připadal velmi nafoukaný a ošklivý. Ani trochu roztomilý. Dobře, tohle všechno zřejmě přispívá k vynikající atmosféře, opravdu jsem si připadala v 19. století v šedém, nepřívětivém a hlavně zaneřáděném Londýně. Přiznávám, bylo by lepší, kdybych si bývala byla přečetla knihu, potom bych nebyla nebývávala byla zklamána... Pokud vám to nedává smysl, nebojte se. Mě také ne. Dost bylo plytkých řečí: teď se vraťme zase k filmu. Ke kameře vám toho moc neřeknu, jelikož si na záběry moc nepamatuji, zřejmě jsem při sledování nedávala pozor. Kostýmy jsou jediné, nad čím mi plesá srdce radostí. Sám Oliver Twist je vážně chudák. Ačkoliv nemůže dělat se svým životem co chce a vylepšit ho, alespoň se pokouší vylepšit životy těch ostatních. Vědomky i nevědomky. Řekla bych, že ten hošan měl možná více štěstí, než rozumu. Tím mi je velice sympatický... ()

Galerie (49)

Zajímavosti (11)

  • Polanski si do štábu přivedl své spolupracovníky (kameramana, kostymérku, hudební skladatelku atd.) z předcházejícího projektu Pianista (2002), za který získal Oscara režisér a scénárista Ronald Harwood. (imro)
  • Mezinárodní produkce si vyžádala na evropské poměry slušných 50 mil. eur, ale u diváků neměla ohlas. Například v Anglii vydělala jen 2,3 mil. liber a v USA 1,9 mil. dolarů. (imro)
  • Lokace na pražském Barrandově byly tak velké, že se mezi nimi režisér Roman Polanski přemisťoval na skútru. Dále se natáčelo v Berouně a Žatci. (don corleone)

Reklama

Reklama