Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Steve McQueen jako nepoddajný vězeň Motýlek se svérázným tetováním a Dustin Hoffman jako slabší, intelektuálně založený padělatel peněz Louis Dega, vytvořili hlavní herecké úlohy v nezapomenutelném filmu režiséra Franklina J. Schaffnera. Vypráví příběh mužů, kteří jsou za své zločiny odsouzeni na doživotí a deportováni do nechvalně proslulé věznice na Ďábelských ostrovech, kde si odpykávali trest nejhorší zločinci. Tamní podmínky byly nelidské, režim tvrdý a naděje na únik prakticky neexistovala. Po svém příjezdu trestanci uslyší od ředitele tábora: „Ode dneška patříte trestní správě Francouzské Guayany. Odsouzenci na osm a více let zůstanou po odpykání trestu v Guayaně na práci jako kolonisté po dobu původního rozsudku. Národ vás odepsal. Francie vás vyvrhla.“ Právě v pracovním táboře se Motýlek spřátelí s vězněm Degou. Myšlenka na útěk je jediné, co ho udržuje při životě. Po jeho prvním neúspěšném útěku se po čase pokusí uprchnout z tábora společně… Film byl natočen podle pamětí bývalého trestance a galejníka Henriho Charriera (1906–1973), exteriéry vznikaly v tropických krajích Střední Ameriky. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (695)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Zatím co ze Shawshank Redemption vyzařuje poetismus a vitalitu, Motýlek ukazuje věci bez příkras, s notnou dávkou surovosti. Násilí, či snad brutalita tu není přímo vidět, ale díky mistrně budované atmosféře a šikovné kameře, budeme pociťovat, jako bychom tam byli s vězni. Film ani po letech neztratil nic ze své působivosti a stále patří k tomu nejlepšímu, co v daném žánru vzniklo. To, že se Steve McQueen pro roli doslova obětoval je věc známá a jeho proměna ve vězení je skutečně silná záležitost. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Jestliže Velký útěk byl veden v až podivně pozitivním a "pohodovém" duchu, Motýlek je naopak velice tíživá a depresivní podívaná, jenže ne po celou dobu trvání, čímž se dostávám k takřka jedinému záporu - nevyrovnanosti, resp. fragmentaci dojmového působení. Film má části, kde to vypadá, že McQueen všechny uhrane svým charizmatem, jindy je beznadějně ztracen, pak zažívá přímo cestovatelská dobrodružství (btw nezvládnuté masky lidí zasažených leprou!), do toho má šílené sny a u konce nás čeká němá, skoro až poetická sekvence. Každá pasáž je výborná, ale také trochu povrchní (např. kdyby se řeklo, že McQueen byl na samotce jen měsíc, divák by nepoznal rozdíl apod.), ovšem možná právě ten kontrast mezi nimi bude pro někoho to nejlepší pojítko komplexního filmu. Tak jako tak, moc pěkných 8/10 ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

RETRO ,,Vítejte v trestanecké kolonii ve Francouzské Guinei, jejímiž vězni jste a z které není žádného útěku“.... Filmové dobrodružství o touze po svobodě, nezlomné vůli žít a také o přátelství mě v této podobě bavilo..... 20 (?) let. Ale na rozdíl od knížky – FILM STÁRNE!!! Chcete li však zavzpomínat na S.McQueena v nějaké TOP roli – tady neuděláte chybu! Jinak opravdu raději sáhněte do knihovny..... Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Zajímá mě, co by řeklo kuře lasičce. 2.) Sousedi mají lepru a nevím, jestli se mám bát. 3.) Hledám námět k porovnání kniha /film. 4.) Čeká mě 5 let samotky. PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Kdyz jsem to videl kdysi davno, tak mi to prislo jako desne nudna kravina, ale kdyz jsem to ted videl po letech znovu, zmenil jsem nazor. Tenhle film je hodne drsnej, zaroven ale plnej nadeje a rozhodne na vas zapusobi. Herci byli vybrany dobre, ale jasne lepsi je Steve McQueen, i kdyz se Hoffman snazi, tak mi pripadal spis jak nakej trouba s velkejma brejlema, co furt cumi do blba. Ale i kdyz vypadal desne smesne, tak herecky to zvlad dobre. Pribeh je hodne zajimavej, v zajimavym prostredi a vubec nenudi, ale ten zaverecnej utek mi prisel takovej desne na rychlo. Uz hodne dlouho jsem nebyl u filmu tak napjatej jak to vse dopadne jako u tohohle. Podle me to je nejlepsi film od Franklina J. Schaffnera. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Steve McQueen na svoje útěkářské role z The Great Escape a The Getaway nezanevřel a opět se do pouští do něčeho podobného, kdy opět prchá před zákonem a opět je naprosto výborný, parťáka mu dělá ve své nejlepší roli Dustin Hoffman a celkově nemám filmu co vytknout. Jeden z mála šestihvězdičkových filmů! Franklin J. Schaffner je klasickým příkladem univerzálního režiséra. ()

Galerie (84)

Zajímavosti (26)

  • Kritici knihy autorovi často vyčítali nepravdepodobnosť. Henri Charrière stále trval na svojom a hovoril: „Nič som neprifarbil, všetko je úplne pravdivé." (gogo76)
  • Během pasáže v indiánské vesnici nepadne ve filmu ani slovo. (DaViD´82)
  • Motýlkův skok z útesu se natáčel na Havaji a herec Steve McQueen provedl kaskadérský kousek sám. (Terva)

Související novinky

Reklama

Reklama