Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Život na jedné typické americké veřejné střední škole plyne svým depresivním tempem a učitel tělocviku (Ryan Gosling, nominovaný na Zlatý glóbus a Oscara) vnímá svou práci jen jako způsob přežití. Vše se změní ve chvílí, když ho jedna ze studentek nachytá při užívání drog v prostorách školy. Od té chvíle najde často rozmrzelý učitel nový smysl své existence, se studentkou a talentovanou basketbalistkou se sblíží a snaží se ji ochránit před četnými nástrahami jejího okolí. Sám se pokouší nalézt dávnou ztracenou sebeúctu a dát do pořádku i svůj vlastní život. (FebioFest) (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (182)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Typický nezávislý film americké produkce. Takže hlavní hrdinové jsou looseři, jejich život nestojí za nic a vyhlídky jsou prachbídné, což všechno snímá roztřesená kamera v tlumených barevných odstínech. Hodně prostoru dostávají mlčenlivé scény a ježdění v autech. A nějaká ta malá naděje a kousek hřejivého přátelství se taky najde. I když tady je vztah mezi učitelem a žačkou opravu na ostré hraně. ____ Není to špatný film, ale ničím neohromí. A hlavnímu hrdinovi zatraceně dobře rozumím. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý námet a téma na spracovanie - príbeh o učiteľovi na černošskej škole, ktorý sa ich za pomoci historických udalostí snaží inšpirovať k väčšej zmyselnosti ich života a najmä ich budúcnosti. Počas toho ešte stíha trénovať aj basketbalový team dievčat, ktorým sa stáva akousi oporou. S jednou z dievčat dokonca nadväzuje aj osobnejšie vzťahy a vzniká medzi nimi pekné úprimné priateľstvo (a prekvapivo nič viac). Je mi dosť ľúto, že ten dej nemal väčší spád a hlavne nejaké silnejšie vyzdvihnuté posolstvo celého príbehu. Nedá mi to neporovnať s podobným učiteľským námetom filmu Detachment, ktorý bol podľa mňa omnoho inšpiratívnejší a lepší, hoci zároveň aj oveľa depresívnejší. Možno keby nemám s čím porovnávať, tak by mi Half Nelson prišiel výnimočnejší - no takto je to len na 2*. Aj keď Ryan Gosling opäť skvelý výkon, od neho sa už iné asi ani nedá čakať. ()

Reklama

Gereth 

všechny recenze uživatele

Opravdu lidské. Opět jsem se přesvědčil, jak moc je Gosling dobrý v rolích lidí, plných vnítřních bojů se sebou samým. Ani nemusí nic říkat. Jeho hra tělem, jeho mimika...výborné. Někomu tento film může přijít příliš obyčený, příliš o ničem. Protože tady se nikdo neobtěžuje s vysvětlováním. Nejsou tu hrdinové, není tu velkolepý konec. Jen spousta náznaků, spousta otázek nad kterými budete možná přemýšlet ještě dlouho po shlédnutí závěrečných titulek. 85% ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Half Nelson je zase jeden z těch filmů ze školního prostředí, což je téma, které mě baví a na každý film se těším. Half Nelson je veskrze depresivním snímkem, který dokáže přesně popsat pocity drogově závislé hlavní postavy jednak díky skvělému hereckému výkonu Ryana Goslinga, ale i díky minimalistické, leč silně atmosférické hudbě. Zklamal mě akorát závěr, který vlastně ani závěrem nebyl a mnohé otázky zůstaly nezodpovězeny. Vyvstává však otázka, zda by to bylo nakonec i potřeba. ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Goslingem perfektně zahraná postava učitele, který se potýká závislostí na drogách. Na jednu stranu chlap, který to má v hlavě ohromně srovnané a učit jej ohromně baví, na stranu druhou člověk, který má kostlivce ve skříni. Je totiž závislý. Obyčejně natočený příběh sledující každodenní starosti a radosti, který konfrontací se žačkou nabere trochu jiné obrátky. Gosling je třída, zasloužená oscarová nominace. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (11)

  • Název filmu, Half Nelson, odkazuje na jeden z nejznámějších chvatů z wrestlingu. (CliffLee)
  • Když jde Dan do Frankova domu, vezme si toulající kočku. Tato scéna byla Goslingova improvizace, ale jelikož Danova kočka umřela pár scén před touto, filmaři mysleli, že je to perfektní záběr, a tak se objevil v konečné verzi. (CliffLee)

Související novinky

Tvůrci Half Nelson uvádějí...

Tvůrci Half Nelson uvádějí...

27.03.2007

Není to zrovna dávno, co tvůrci Ryan Fleck a Anna Bodenová uspěli se svým nezávislým filmem Half Nelson (uvedený do našich kin v rámci Febiofestu 2007), a to nejen díky Oscarové nominaci Ryana… (více)

Reklama

Reklama