Reklama

Reklama

Protektor

  • angličtina Protector
Trailer
Česko, 2009, 98 min

Režie:

Marek Najbrt

Kamera:

Miloslav Holman

Hudba:

Midi Lidi

Hrají:

Jana Plodková, Marek Daniel, Richard Stanke, Jiří Ornest, Klára Melíšková, Tomáš Měcháček, Sandra Nováková, Martin Myšička, Simon Schwarz, Josef Polášek (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Okupace Československa v březnu 1939 obrátí naruby manželství rozhlasového reportéra Emila a jeho ženy Hany, filmové herečky, která stojí na počátku velké kariéry. Hana je nečekaně konfrontována se svým židovským původem a z výšin společenského postavení se propadá do zvláštního druhu samoty. Aby Emil svou ženu ochránil, dává se navzdory svému přesvědčení k dispozici německé propagandě, zatímco Hana hledá řešení v iluzivních převlecích a drobných únicích. Emilova hra s kolaborací a Hanin obklíčený způsob života však zoufalé manžele odcizují. Až ve chvíli atentátu na zastupujícího říšského protektora Heydricha Emil nevědomky překročí hranici a vzápětí se vzepře svému ponížení. Nezabrání sice tragickému konci jejich osudu, dokáže ale najít pro oba okamžik vzájemného sblížení. (Česká televize)

(více)

Diskuze

kozloid

kozloid (hodnocení, recenze)

Film je de facto skrytá reklama na kouření. Prakticky tam nenajdete scénu, kde by se nekouřilo.

Laliss

Laliss (hodnocení, recenze)

"Je to tady nějký chcíplý"....blázny si dělejte z někoho jinýho. Nejsem schopen vydržet tu flákavou votevřenou mluvu dneška, když s ní někdo natáčí První republiky, Bohémy a podobný voloviny. Tehdy se ve filmech až extremně dbalo na sprrávnouu výslovnost.

petr.c17

petr.c17 (hodnocení, recenze)

Přidávám pochvalu. Nápadité obrazové kreace využívající tehdejší estetiku, dokreslené dobovou hudbou...znovu mi to tak silně vyvolalo mou nostalgii k filmům pro pamětníky, nádhera.Člověk při sledování trochu trne, aby se to nějak napokazilo a nově a nově je mile překvapován. Tomu říkám radostná kinematografie - nejen o zlých časech, ale i po mnoha špatných zkušenostech s čs.filmy z poslední doby.

ztra.tila

ztra.tila (hodnocení, recenze)

zajímavý a sympaticky experimentující nevěrohodný konstrukt... nejsem ortodoxní a nepotřebuju odvyprávět dějiny doslova podle pravdy a ověřených zdrojů, snažila jsem se, leccos mě zaujalo, celková stylizace, hudba, některé herecké výkony... ale (jak někde kdesi kdysi hezky řekl dan bárta) nevěřila jsem tomu.

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Ištván87

Ištván87 (hodnocení, recenze)

Je fakt, že Emil Vrbata byl trochu prospěchář, ale kolaborant to rozhodně nebyl, tím pádem si myslím, že konec tohoto filmu byl zcela na místě. Podle mě už si prostě řekl: Už je toho dost, tohle nejde. A mě je jeho postava sympatická z toho důvodu, že vlastně chrání svou ženu. To za války taky nedělal každý. To že se propracoval nahoru, to zároveň nějakým způsobem poskytovalo jeho ženě určitou záruku. Tehdy bylo trestný se na Žida nebo Židovku i jenom usmát. On jí mohl klidně poslat do transportu, kdyby chtěl. Jestli chcete vidět nějaký hodně podobný osud z doby protektorátu, tak se tohle dost podobá tomu, jak se za války choval vynikající český herec Čeněk Šlégl. Ten měl zase snachu Židovku... Takže po nějakou dobu dělal co ty svině chtěli... Pak toho taky nechal, opustil tenhle život a po válce s ním pěkně vymetli. Jeho pohnutky, nebo to, že taky odešel předčasně do důchodu aby se nemusel zaprodávat, to nikoho nezajímalo. Před kameru se už nedostal.... A co třeba Karel Höger. Záběry jak hajluje na nějaký schůzi umělců, kteří slibují věrnost říši (mám dojem že to bylo taky v souvislosti s Heydrichovým pohřbem) jsou vidět docela často. A přitom to byl velký pomocník československého odboje... Takže bych na Emila Vrbatu nahlížel trošku jinak...

jan_superman

jan_superman (hodnocení, recenze)

hudba ma najskor znervoznovala ale potom mi to doslo ako to mysleli. inak jalove neprirodzene dialogy, a hlavny hrdina mi nejak nesedel, bez dynamiky v hlase.

Galahad

Galahad (hodnocení, recenze)

dolin1: Já to viděl po svém a ty také po svém, důležité je, že se nám oběma film líbil. I to svědčí o kvalitě filmu, když vyvolá rozporuplné pocity, když není všechno předžvýkané, když nejsou postavy ploché a černobílé, když není předem dáno, kdo je padouch a kdo klaďas. Doufejme, že budou i do budoucna vznikat takhle kvalitní filmy.

dolin1

dolin1 (hodnocení, recenze)

Už úvodní motto mě dostalo, nevěděl jsem, že do nás Hitler viděl až tak dobře... Co na to říct dál? Famózní zážitek!!! ******************************* Galahad: Bylo krásně vidět v průběhu celýho filmu, jak moc mu stav vyhovuje, jak je šťastnej, vůbec nekouří jednu za druhou, není ani trošku nervózní, vůbec mu není blbě ze sebe samýho, kolaboruje s nadšením, všechny okolo udává, nikoho se nezastane a v té poslední scéně se svérázně snaží o kariérní postup ;-)

Galahad

Galahad (hodnocení, recenze)

Helmut02: Máš pravdu, nesuďme jednoduše, ale já jsem jen chtěl napsat subjektivní pocit z konce filmu, nechtěl jsem nikoho soudit. Ona ta zápletka byla skvěle vystavěná. Bezvýznamný, žárlivý manžílek a jeho úspěšná atraktivní žena, pak přijde okupace a vše je jinak. Tys to pochopil tak, že Vrbata pracoval loajálně pro protektorátni rozhlas za účelem ochrany své ženy. Já to viděl tak, že mu ten stav věcí vlastně vyhovoval a uspokojoval jeho majetnické ego vůči své ženě... Každý má právo na svůj pohled, mně ten konec přišel prostě takový otřepaný a hlavně málo reálný.

Helmut02

Helmut02 (hodnocení, recenze)

heh.. jak je jednoduche hodnotit chovani za valky, ktera se udala pred vice jak sedesati lety. Co to je kolaborace? Kdyz vic pracuju, abych se uzivil, ale zaroven tim pomaham risskemu hospodarstvi, pak kolaboruji? Kdyz loajalne pracuji pro protektoratni rozhlas za ucelem ochrany sve zidovske zeny, je to kolaborace?

Nesudme tak jednoduse. Snad nikdo z tech, kteri tu vystupuji tuto valku nezazil. Kdo vi jak bychom se chovali my..

Galahad

Galahad (hodnocení, recenze)

Skvělý film, jen škoda toho konce. To, jak se bezcharakterní prospěchář kajícně v okamžiku změní mi přišlo klišovité. Měl tam být happyend pro Emila Vrbatu, protože taková byla realita.

Duke5

Duke5 (hodnocení, recenze)

Už dlho som nevidel český film, ktorý by ma naozaj zaujal, ale tento krát po dlhej dobe fakt super!

Helmut02

Helmut02 (hodnocení, recenze)

teda..taky bych chtel umet hodnotit film, ktery si jen pretacim dopradu..mozna bych na filmy pak mel daleko vic casu :-D

Jarin69

Jarin69 (hodnocení, recenze)

Teď jsem to viděl na dvd, a nuda. Po půl hodině už jsem to už jen přetáčel ze zvědavosti jestli se to zlepší a nic :o(

Ištván87

Ištván87 (hodnocení, recenze)

Doprčic, proč vždycky tak dlouho trvá než se český film objeví na DVD?? Třeba u Karamazových to byla škoda čekání, když tam nakonec nebyl jeden jediný bonus.... Tak by mě zajímalo, kdy už Protektora hodlaj, kurňa, vydat...

JOKERHAHAH

JOKERHAHAH (hodnocení, recenze)

Hlavní hrdina dělat, to co musel, takže o žádným dilematu nemůže být řeč

ledzeppelinka

ledzeppelinka (hodnocení, recenze)

Další film, o který můžu říct, že patří mezi nejlepší filmy z čeký tvorby. Zaujaly už první záběry s titulky s kolem, skvělý nápad!

danielK

danielK (hodnocení, recenze)

Jana Plodková je ta nejhorší herečka vůbec a k tomu kurva jako dům (viz. obálka Blesk Tv Magazín). Umí jen kozy ukazovat! A po besedě s ní (po Protektoru) soudím, že i ta nejméně sympatická herečka vůbec (viz, pár perel od ní: již brzy odjede do Ameriky, kde na ni všichni čekají, protože Česko je země, kde je ji škoda, Tatiana Vilhelmová je podle ní ta nejhorší herečka vůbec)

Helmut02

Helmut02 (hodnocení, recenze)

Moh..ale daleko lepsi treba byli Karamazovi, ktere se tam taky nedostali..tohle uz je podle me spis o tom, jak se o tech filmech mluvi na festivalech, jestli o nich bylo slyset...

rushid

rushid (hodnocení, recenze)

Krzysztof Kieslowski Award for best feature film at Starz Denver Film Festival 2009

Helmut02

Helmut02 (hodnocení, recenze)

Nechci rejpat, ale vim minimalne o nekolika ceskych filmech posledni doby, ktere maji hlavu a patu a nejsou to sondy do zivota dnesnich zoufalcu..

Pompadur

Pompadur (hodnocení, recenze)

Konečně český film, který má hlavu i patu a působí jako balzám pro fanouška domácí tvorby. Zdá se, že naši filmaři mají přeci jenom lepší nos na historické předlohy, než na sondy do života dnešních zoufalců, na které se zhusta nedá dívat.

mulai

mulai (hodnocení, recenze)

První půlhodinu jsem myslel, že nám na plátno pustili Ordinaci nebo Vékávéčka, ale pak to docela ušlo. Paní Plodková jediná opravdu hrála.

Stallone

Stallone (hodnocení, recenze)

Nebyl to zas takový průser. Dávám 4* ( Filmu Musíme si pomáhat to nešahá ani po kotníky). KLUCI.

hanzosh

hanzosh (hodnocení, recenze)

konečně český vážný film který stojí za to. v poslední době nebyly zrovna všechny český komedie podařený a jiný žánr buď nebyl, nebo mi trošku unikal, nebo už jen podle ukázek nestál za zaplacení vstupu do kina. po shlédnutí Protektoru mě sice napadlo, že ta doba, do které je to situováno, mohla být znázorněna mnohem brutálnějším způsobem, ale i tak tleskám. až se mi to třeba víc rozleží a po druhým shlédnutí, na který snad nebudu dlouho čekat, budu asi uvažovat o 5*, protože tohle mi v český kinematografii chybělo. skvělý obsazení jinak komediálních herců (drozda, ornest, polášek, noha ... budař) který zahráli přijemně i vážnou roli. daniel nezklamal, i když jsem měl z jeho hlavní role trošku strach. jak v mistrech skanduju Najbrtovi "Če-ši! Če-ši!", jen tak dál.

D.Moore

D.Moore (hodnocení, recenze)

Já myslím, že ten Pérák, který ve filmu zůstal, byl nepřekonatelný!

rushid

rushid (hodnocení, recenze)

Cela dejova linka souvisejici s Perakem byla pri finalnim strihu vyhozena, Najbrt o tom mluvil pri interview na CRo

DaViD´82

DaViD´82 (hodnocení, recenze)

V příběhu se, díky spojení kaskadérské práce a digitálních triků, zhmotní legendární fantom Pérák, mýtická postavička, přízrak, který dokázal unikat gestapu – vysněný fantom, do kterého si lidé projektovali touhu dostat se ze sítě, kterou kolem sebe cítili. - Ne, že bych proti Pérákovi snad něco měl, ale v té podobě jak se ve filmu "objeví" (silné slovo)... To teda určitě zabralo spustu triků a kaskadérské práce. Dobře, že to tam není, nějak si nedokážu představit kam by to nacpali, vůbec by to tam nesedlo. Snad jako nějakou snovou scénu či co?

DaViD´82

DaViD´82 (hodnocení, recenze)

Che: No, já právě celou dobu na Šlégla myslel... Nevěděl bys jméno toho hlasatele? Emil Vrbata to asi nebude, což? ,-)

RelaxMan

RelaxMan (hodnocení, recenze)

Protektor je pro mne český film roku 2009 ! Moc jsem od tohoto filmu nečekal,trošku jsem se bál režie Marka Najbrta,aby to nedopadlo stejně jako u nudných "Mistrů" a to se naštěstí nestalo.Hodnocení : + originální příběh / + úvodní titulky a vůbec veškeré animace , jsou zatím ty nejlepší , které jsem v českém filmu viděl / + herecké výkony - Marek Daniel je film od film lepší a lepší,Jana Plodková,Klára Melíšková,Jiří Ornest,Richard Stanke a Josef Polášek byli také skvělý / + hudba / - snad jedině ten konec , který mohl být lepé dotažen . Co říci na závěr : Přeji "Protektorovi" oscara , myslím , že si ho zaslouží .

Reklama

Reklama