Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Cynický lakomec Ebenezer Scrooge vidí jen peníze, pohrdá lidmi a nesnáší Vánoce. Na Štědrý den vyhodí ode dveří koledníky se sbírkou na chudé i synovce Freda, který mu přišel popřát. Té noci mu však duch bývalého, stejně lakotného společníka oznámí, že ho navštíví duch Vánoc minulých, duch Vánoc současných a duch Vánoc budoucích. Díky nim má stařec možnost nahlédnout do svého šťastného dětství, spatřit prázdnotu současného života i svůj osamělý konec. Dostane také možnost nahlédnout do života Fredovy rodiny a rodiny chudého, přesto věrného zaměstnance Boba. Díky tomu pochopí skutečného ducha Vánoc a dostane šanci k nápravě. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (28)

vydumnica 

všechny recenze uživatele

Veľmi pekné spracovanie známej knižnej predlohy Charlesa Dickensa. Veď kto by Vianočnú koledu nepoznal? Minulého roku som videla animovanú verziu (2009), ale tento TV film sa mi páči viac. Práve tento Scrooge (George C. Scott) mi je veľmi sympatický a jeho herecký výkon je chvályhodný. Je obdivuhodné, akú mal Charles Dickens fantáziu. A Christmas Carol je stále aktuálny príbeh, má čo povedať aj dnešnému čitateľovi a divákovi a asi preto je taký obľúbený a vznikajú stále nové verzie. Kiežby každý dostal šancu na nový začiatok ako Ebenezer. A ako povedal TinyTim, God bless us, everyone. Zvažujem 5*. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Ze všech hraných verzí Vánoční koledy, které jsem dosud viděl, je tahle verze nejlepší. A nejen to - ona je nejlepší vůbec. George C. Scott je absolutní castingová trefa, nejen, že je skvostný herec, ale taky má na Scrooge sakra že ksicht. Obsazení celkové je ovšem výborné - ať už je to můj oblíbenec David Warner či Angela Pleasance, ale i další. Také dobová atmosféra vánočního Londýna je zobrazená naprosto perfektně a diváka vtáhne. Celkové zpracování příběhu pak absolutně nemá konkurenci - je emotivní a v závěrečné třetině i překvapivě temná až děsivá. Zpracování ducha Vánoc budoucích nikdo nebylo mrazivější. Závěr pak naprosto dokonale funguje i na diváka, takhle skvěle ho nedokázal podat ani Zemeckis, ani verze s Patrickem Stewartem. Tahle verze je prostě absolutně dokonalá. Kdybych měl doporučit jen jedinou adaptaci Vánoční koledy, od teď to bude právě a jedině tato. Však se podívejte sami. 100 %. Reprízy v dalších letech zaručeny. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Z dlouhé řady vánočních filmů posledních let vyčnívá Duch Vánoc jako Petřínská rozhledna nad panoramatem Prahy. Za výsledný dojem může sice z podstatné části Dickens coby autor literární předlohy, ale je fakt, že Clive Donner dokázal jeho povídku řemeslně zručně a bez zaváhání převést do filmové podoby. Je to příjemně emotivní a v rozumných mezích moralistní. Dokonce i já jsem měl chuť se polepšit, bohužel mě to asi za hodinu přešlo. I tak šlo o nejnadějnější pokus za posledních pět let. Ve filmu nevystupují hvězdy první velikosti, ale to jen přispívá k autenticitě, jinak herecké výkony jsou přesvědčivé a stejně tak je přesvědčivá i atmosféra Londýna první poloviny 19. století. Celkový dojem: 85 %. Novou verzi s Jimem Carreym jsem dosud neviděl, ale silně pochybuji, že by mohla nabídnout víc, s výjimkou trikové podívané. Pokud jde o příběh, Donner vytěžil z Dickense maximum. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Veľmi kvalitne spracovaná verzia "A Christmas Carol". Napriek tomu, že ide o príbeh, ktorý poznám veľmi dobre a videl som viacero variácií, tie herecké výkony a režijný štýl tomu dodáva veľmi veľa. Niektoré scénky pôsobili ako keby ich robil Tim Burton. A tak som si vnútorne aj uvedomil, že by bolo zaujímavé vidieť Tima Burtona sa popasovať s touto predlohou. Myslím si, že by tam boli tiež aj tie príjemné hrejivé momentky, no rovnako aj tie smutné a aj strašidelné. Film sa s divákom nepára a nebojí sa prekročiť niektoré hranice, len aby poriadne dokázal vo svojich scénkach vyznieť. A aj tým si ma skutočne získal. No a George C. Scott ako Ebenezer Scrooge je absolútne perfektný. Mnohokrát ani nie je uvrčaný alebo ufrflaný. Ale skôr je hnusný a sarkastický a robí si z toho všetkého komédiu. To mu aj dodáva jeho charakter. Mám rád aj Boba Critchetta, ktorý skutočne pôsobil v tomto filme veľmi úprimne a živo. Neviem čo mám hovoriť o príbehu, lebo ho všetci určite poznáte a tento sa skutočne dobre drží predlohy. Myslím si, že ak máte radi tento príbeh, film určite oceníte. Dokázal Dickensovo dielo zachytiť s veľkou dávkou presnosti. Hodnotenie: A ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Jeden z najkrajších vianočných námetov vôbec. Páčilo sa mi to ešte viac ako animované spracovanie - Vianočná koleda (2009). Užil som si čarokrásny príbeh podľa Dickensovej predlohy, v úžasnej dobovej atmosfére 1. pol. 19. st., s perfektnými kostýmami a výbornou výpravou. Jednoducho ide o dokonalé prevedenie podstaty ducha Vianoc na filmové plátno, v tomto smere už nič lepšie neexistuje. Holt, Dickens stvoril nesmrteľné dielko, nádherné, prenádherné a večné a jeho filmová podoba mu robí česť. ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama