Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Legenda praví, že za druhé světové války si američtí váleční piloti vyprávěli pověsti o gremlinech, potvůrkách, které měly na svědomí podivné nehody, poruchy a havárie letadel, bojujících proti Japonsku. Další legenda praví, že scenárista Chris Columbus spojil tyto pověsti se svými vzpomínkami na dětství, kdy musel spát na půdě plné myší a noc co noc usínal s obavou, že ho ve spánku pokoušou. Obdařil potvůrky neukojitelnou škodolibostí a vymyslel příběh, který zaujal slavného Stevena Spielberga natolik, že se jej rozhodl v roce 1984 produkovat. Hrdinou druhého dílu je opět Billy Peltzer, nyní zaměstnaný ve velkém mrakodrapu pana Clampa. Právě tady, uprostřed New Yorku, se znovu setká s roztomilým mogwaiem. Brzy samozřejmě dojde k porušení tří základních pravidel (mogwai se nesmí namočit, přijít na prudké denní světlo a hlavně se nesmí krmit po půlnoci), a tak se Clampův supermrakodrap zanedlouho hemží zelenými pidižvíky, nenechávajícími nic a nikoho na pokoji. Cpou se vším, co dostanou pod pazoury, ať je to poživatelné nebo není, a přestože promění luxusní mrakodrap ve zříceninu, jsou neodolatelně roztomilí. Stále se mezi sebou škorpí, chichotají a přímo se škodolibou radostí obtěžují nejen aktéry příběhu, ale dělají si šprťouchlata i ze samotných diváků. Je tu ovšem Billy se svou dívkou Kate, kteří samozřejmě vědí, jak na to a pustí se do boje se zelenou lavinou příšerek. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (182)

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Taková megařežba jako u jedničky to není, zážitek ze sledování je také o něco menší, ale pořád je to výborná zábava se spoustou originálních scén. Navíc se děj odehrává v uzavřeném prostoru, takže je to ještě o to lepší... Potěšil návrat starých postav, ovšem Gizmo je stále bezkonkurenční. Pobavíte se velice slušně, ale takový dojem jako jednička to ve vás nezanechá. Já prostě gremliny miluju a níž jít ani nemůžu (a nechci). Aneb nejen lidé sledují televizi. Za mě 80%. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Ten kreslený úvod na začátku filmu je strašně trapnej a vidět to v kině, asi bych znechuceně odešel. Ještě štěstí, že se samotným filmem (jeho dějem a zápletkou) nemá nic společného a je to spíše jen trapný a hodně nepovedený pokus o humor samotného studia. První půlka je zábavnější a záživnější než jednička a já si to docela i užíval. Moderně zařízená budova s docela zajímavými a zábavnými zaměstnanci. Dobré a humorné nápady. Fungovalo tady i to, co v jedničce ne – tedy scény bez Gremlinů. Jenže pak začnou Gremlini řádit a zvrhne se to v nepovedenou karikaturu s přílišným a pro mě až odpuzujícím popkulturním odkazováním (tu a tam až násilným). S výjimkou jednoho, hodně povedeného fóru s přepáleným filmem. To v kině muselo být velmi zábavné. Celkově lepší než jednička, nebýt té druhé půle. A vlastně u hodnocení beru v potaz i fakt, že ač jsem si oba díly pouštěl každý v jinou denní dobu, u obou jsem nakonec začal usínat a tu a tam nějaký okamžik prospal. ()

Reklama

fcreading 

všechny recenze uživatele

Možno sa zdajú byť oba filmy úplne rovnaké z veľmi rozdielnych dôvodov. Kým prvý diel bol príjemný fixačný rodinný horor, pokračovanie už v niečom zaostáva a v neposlednom rade občas nudí. Gremlins 2 pokračujú v budovaní základnej pôvodnej téme (na rozdiel od mnohých pokračovaní) a postupne si získavajú rešpekt, pomocou vtipných momentou a v porovnaní s prvým dielom (vážnym) si každý uvedomí žánrový pokles. Aj tak ale svojmu predchodcovi nerobií hambu 80 percent. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Režisér Joe Dante pokračuje v tom čím si získal divákov v prvej časti. S tou istou ústrednou hereckou dvojicou (Gilligan, Cates) privádza späť novú generáciu Gremlins. Armádu šialených príšer, ktoré majú podobu oživlých chrámových chrličov. Príbeh sa presúva do New Yorku, v tom vidím jediný odklon od úvodnej časti. Inak je to to isté vandalské vyčínanie týchto zvláštnych stvorení a ich následná likvidácia. Ja som sa pri tom zabával rovnako dobre ako pri jedničke a preto i moje hodnotenie ostáva rovnaké. *** ()

farfalla 

všechny recenze uživatele

Slabší pokračování gremlinů z roku 1984. Tentokrát velkoměsto a mrakodrap. V porovnáním s prvním filmen je ´Nová generace´ více komedií a zamyšlením se nad životem ve městě. Ukazuje také, že v Americe měli developery za pijavice měst už v roce 1990. ¨// (Gizmo je oblečený jako Rambo. - What happened to HIM? I dunno. I guess they pushed him too far...) ()

Galerie (73)

Zajímavosti (30)

  • Pro italskou verzi filmu dal hlas mozku Gremlinů proslulý italský výtvarný kritik Vittorio Sgarbi. (rafix)
  • Ve scéně v kuchyni, kde se Kate (Phoebe Cates) snaží nakrmit gremlina (v domění že jde o Gizma) je možno na sektorce zahlédnout Peltzerův odšťavňovač z prvního filmu Gremlins (1984). (Nýdnol)

Reklama

Reklama