Reklama

Reklama

Velitel

(seriál)
Československo, 1981, 7 h 30 min (Minutáž: 71–81 min)

Kamera:

Alois Nožička

Hrají:

Antonín Procházka, Jaromír Štemberg, Jozef Holec, Václav Neužil st., Rudolf Jelínek, Josef Vinklář, Antonie Hegerlíková, Marta Hrachovinová, Ota Sklenčka, Boris Rösner, Dušan Jamrich, Tomáš Töpfer (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Začátek školního roku je stejný i pro studenty vojenské vysoké školy. Do posledního ročníku nastupují dva kamarádi - Petr Lípa a Zdeněk Horák. Oba jsou navíc členy lehkoatletického družstva, které vede přísný, nesmlouvavý a trochu podivínský kapitán Marek. Po závěrečných zkouškách oba vstupují do strany a pracují v armádě, kde plní důležité a náročné úkoly. Jejich soukromé životy se odvíjejí od jejich práce. Manželství se rozpadávají, lásky chladnou, pracovní morálka klesá a přicházejí problémy. (TV JOJ)

(více)

Recenze (44)

Rattlehead 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Neprávem zapomenutý seriál. Neříkám, že je to nějaká špička, ale celkem mě potěšil. Jména režiséra ani scénáristů mi nic neříkají, rovněž mezi herci chybí vyložená esa, přesto "Velitel" v pohodě strčí do kapsy všechny současné české seriály (za které je mi stydno po pár minutách sledování). P. S. Milá Česká televize, místo navyšování výpalného a natáčení nových sraček raději uvádějte více starší věci, které už dneska nikdo nezná. P. P. S. Je pozoruhodné, kolik lidí nadává na zelené gumy v národě, který si jednu zvolil na Hrad... ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Scénář: Ladislav Langpaul. Seriál o životě příslušníků naší armády a současně připomíná, jak náročné a odpovědné je povolání důstojníka, velitele v dnešní mírové době. U nás odvysíláno snad jen jednou, od té doby tento seriál úplně zapadl, a dnes si na něj už nikdo krom nějakého pamětníka nevzpomene, viděl jsem jeden necelý díl z nějakého archivního pořadu, a musím říct že to byla z "dnešního" pohledu strašná pitomina. Co ale nebylo, a co bysme také chtěli že? Samozřejmě z důsledku pomálu objektivních a informačních informací nehodnoceno. ()

Reklama

topi80 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V seriálu je vše, co od seriálu z roku 1981 propagujícího službu mladých vojáků z povolání v naší drahé ČSLA, očekáváte. Uvědomělého náročného velitele (takového doktora Sovu v uniformě), spoustu práci oddaných gum, nějaké ty vztahy, místy toporné (těch je víc), místy lepší herecké výkony. Scénáristé si dokázali vybrat lepší i slabší chvilky, ale pravdou je, že mě u tohoto ve své době vysmívaného seriálu dokázali udržet. Ti, které dokážou papundeklové seriály dohnat k šílenství po několika sekundách, ocení slušné exteriérové záběry vojenské techniky. Kdybych měl právě s papundeklovými seriály srovnávat, šlo by hodnocení výše, v souboji s nejkvalitnějšími seriály své doby Velitel ale prohrává, i když se ctí. Objektivně se ale držíme někde na průměru. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Československý seriál z roku 1981 o studentech vojenské vysoké školy je ještě větší bizár než guilty plesure Chlapci a chlapi. Špatné i na socialistickou seriálovou tvorbu, po premiéře to vytáhli na světlo až o třicet let později na Jojce. Těžkej duševní hard core, hned v prvním díle náš hrdina zaboří transportér do příkopu a o pomoc jde v ruském jazyce žádat bratrské okupanty. Jednu hvězdu dám s velkým vypětím za uznání, že kameraman uměl zapnout kameru. ()

FeroFabus odpad!

všechny recenze uživatele

Do prdele práce, tuhle odpornou slátaninu jsem viděl jako voják základní služby v roce 1982. Tomuto nesmyslu může konkurovat snad jen slátanina Matka.. Je pro mě obrovskou záhadou, jak režisér Kubeček mohl o dva roky později natočit takový skvost "Jako kníže Rohan". Tou slátninou Matka myslím ten debilní seriál, aby někdo nemyslel, že urážím Karla Čapka. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (4)

  • Prostory kasáren se nacházejí v Lešanech na Benešovsku – bývalé kasárna, v současnosti muzeum vojenské techniky. (radecc)
  • Zde se poprvé u tankového praporu spolu setkali Vlastimil Zavřel, jako řidič tanku svobodník Lopata, a Roman Skamene, jako nabíječ vojín Decastello. Druhé jejich setkání bylo ve filmovém Tankovém praporu (1991), ovšem zde jako důstojníků a v opačném nadřazení – podporučíka Maliny a majora Borovičky. (Ganglion)

Reklama

Reklama