Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jacques Mesrine, největší francouzský gangster všech dob, byl ve své vlasti známější než jakákoliv celebrita. Jeho avantýry byly neskutečně lehkomyslné, neuvěřitelně drzé a jeho úmysly absolutně nepředvídatelné. Na každou novou „fušku“ se pomocí plastických operací a nejrůznějších masek měnil k nepoznání, a proto byl přezdíván „mužem tisíce tváří“. Národ ho uctíval, ženy ho zbožňovaly a pro stát byl nepřítelem číslo jedna. Jeho odvážné skutky, nesčetné útěky z vězení, milostné románky, nad nimiž zůstával rozum stát, jeho bájná dobrodružství, obrovský cynismus a výsměch policii, z toho všeho vznikl pro Francouze skutečný národní epos. Epos o člověku, který byl skutečným hrdinou nebo antihrdinou…
Filmy Veřejný nepřítel č. 1 a Veřejný nepřítel č. 1: Epilog (premiéra 1.1.2009) se natáčely souběžně celých devět měsíců, na třech kontinentech a s rozpočtem přes 80 miliónů Eur. Jedná se o nejdražší francouzskou produkci všech dob. (Festival francouzského filmu)

(více)

Recenze (468)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Je pozoruhodné, jak rozdílně působí druhá část kriminálního thrilleru o nejslavnějším francouzském zločinci. Je barevnější a ucelenější. Barva není stísněná, ale výbušná, rozverná a hutná ve svém stylu vyprávění. Je to především sólová jízda jednoho muže. Brutalita je vystřídána sebejistotou a psychologickou avantgardou. Švih a neposednost jsou doplněny extremistickou touhou po zábavě s dálky viditelnou šokovou stopou dekadentní extravagance, která prahne po ozvěnách popularity a výlučnosti. Zběsilá jízda na horské dráze se zdá být bez konce, způsoby jsou nejen ty starosvětské, ale postupem času i opovážlivější a sebestřednější. Hlavní postavou příběhu je Jacques Mesrine (skvělý Vincent Cassel) v polohách, kdy neúprosně bere, velkodušně dává a požitkářsky běží za nesmrtelnou slávou. Po psychologické stránce je jeho vývoj uchvacující v prostředcích myšlenek, snažení a velebení velikosti a hrůzy vlastního zločineckého jména. Drobná vítězství následuje prohlubující se troufalost a krvežíznivá zběsilost v marnotratných velikášských gestech. Vše v touze po výsměchu, i ve zveličování vlastní jedinečnosti. Důležitou postavou je zadumaný François Besse (dobrý Mathieu Amalric), slavný francouzský zločinec a zkušený útěkář z věznic. Pevná tichost v kontrastu s domýšlivou bodrostí dokáže spolupracovat pouze omezený čas. Hlavní ženskou postavou je Sylvia Jeanjacquot (zajímavá Ludivine Sagnier), oddaná Jacquesova družka ve velkolepém výkřiku pochoutek života. Výraznou postavou je Charlie Bauer (velmi zajímavý Gérard Lanvin), revolucionář francouzské extremistické levice, který s pochopením i se shovívavostí pohlíží na rozpolcené chování slavného zločince. Z dalších rolí: Jacquesův schopný kumpán ve zbrani Michel Ardouin (příjemný Samuel Le Bihan), Jacquesova velmi ochotná advokátka (šarmantní Anne Consigny), vytrvalý ohař a policejní komisař Robert Broussard (sympatický Olivier Gourmet), unesený a duchapřítomný starý boháč Henri Lelièvre (velmi zajímavý Georges Wilson), Jacquesův laskavý otec (příjemný Michel Duchaussoy), Jacquesova dospívající dcera Sabrina (Fanny Sidney), k smrti vytrestaný pravicový novinář Jacques Dallier (zajímavý Alain Fromager), či zaskočený ředitel kasina (Yan Brian). Tento druhý díl moderního dynamického kriminálního thrilleru je působivější a prokreslenější. Letí se do výšin, zpřevrací se každý mramorový kamínek, oslavuje se život, buduje se chiméra a bouří se v rozletu i pádu netradičního způsobu života v jeho kráse i utrpení. Efektně a stylově. ()

Flynn 

všechny recenze uživatele

Skvostné zakončení této dvoudílné ságy. Je až neuvěřitelné co všechno si Mesrine dovolí, klobouk dolů, silný film. ()

c.tucker 

všechny recenze uživatele

Zde je už vše co bylo jen naznačeno nebo to k čemu se snažilo v předchozím počinu jen dosáhnout, je zde dotaženo do dokonalosti a Vincent Cassel (nebo bych měl spíše říci Jacques Me(s)rine, protože se v něho úplně proměnil a nejspíše bych podotknul, že je to asi jeho osudová role) už má své místo a jeho postava se naží hrát na novináře. Má to vtip a má to i vše ostatní, je zde dáno více prostoru vězeňskému prostředí a pupku Jackyho, který musel být geniální umět vymyslet plán z čista jasna na místě. ()

okkac 

všechny recenze uživatele

Druhá část gangsterského eposu je lepší, než první díl hlavně díky menší epizodnosti (přesto zachytit tak pozoruhodný život, jako Mesrinův je i na ploše 4 hodin málo). Akce je zde sice více, ale menšího rozsahu a i trochu překvapivě méně přehledně (více roztřesená kamera) nasnímaná, než vynikající závěrečná přestřelka u vězení v závěru prvního dílu, která je zároveň i největší akční scénou obou dílů. Ale o akci to není, jen taková poznámka k tomu. Je hlavně perfektně zahrané - Cassel má Césara určitě jistého - a zrežírované. Richet je lišák. I když víte, jak film končí před návštěvou kina, tak i pro ty, co to neví, vám to v úvodu obou dílů řekne, a přesto je závěrečná scéna tak napínavá, že jsem málem nedýchal. Ikdyž jsem věděl, kde na kterém místě se to stane. Otázkou bylo kdy přesně se to stane a to napjaté čekání na okamžik, který jste vlastně viděli v úvodu, kdy si stále říkáte, že teď to musí přijít a ono stále ne. Menší náznak a zase ne, až pak najednou... Právě, že čekání na konec, když víme jaký je, může být někdy lepší, než konec samotný. 9/10 ()

Maty85 

všechny recenze uživatele

Vše podstatné již bylo řečeno. Todle se francouzům rozhodně povedlo. Epilog ještě o něco převyšuje tu úvodní akčnější část Mesrinova příběhu... 5* ()

messiah 

všechny recenze uživatele

Ajajajajajaj...po shládnutí první části jsem byl nadšen. Pln očekávání v excelentní vyvrcholení v části druhé. Jednička měla šťávu, spád a člověku slibovala moc. Tohle očekávání ještě vystupňovaly komentáře a hodnocení tady na ČSFD. Jenže po premiéře se tu objevilo i pár méně nadšených komentářů a mé očekávání přestalo být přehnané, což teď považuju za velké pozitivum, nečekat přecejen tolik. Co se stalo? Při začátku druhé části jsem si vzpoměl na Butche Cassidyho a Sundence Kida jak ke konci filmu v Bolívii jen vykrádaj banky a jinak je to o ničem. Přesně takhle tenhle film začíná...Banka, Banka, útěk, Casino, útěk. V druhé polovině se to sice dost zvedne, ale ani tam se to nepřiblíží jedničce. Zásadní problém je ve scénáři. Zatímco první část shrnuje poměrně velkej časovej úsek kdy se pořád děje něco jiného a postava Mesrina se vyvíjí, v této části se v příběhu moc pitvá a operuje. Je tam to co v části první, ale 4x nataženější. Škoda. Rozmýšlel jsem se zda dát lepší tři nebo horší čtyři. Vzhledem k tomu ale že to bylo celkově přesně o hvězdu slabší než část první...jsme na třech, ale není to důležitý, dohromady oba díly na čtyři hvězdy jsou a rozhodně stojí za shlédnutí. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Politicky korektní gangsterka. Každá Mesrinova věta je zde vyvážena jinou (soudce, kamarád), či je ponecháno na divákovi, aby rozhodl, jaká je pravda (miluje ho ta putain, nebo je s ním jen pro peníze? / je vražda extrémisty ospraveditelná či nikoliv?). Jenže právě ta snaha o vyváženost pohledu zpomaluje děj a vrcholí "nejednoznačným" závěrem (Je t´aime v autě či ježíšovské aranžmá mrtvoly). ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Předně je nad mé síly hodnotit kompoziční celek filmu Mesrine odděleně ve dvou půlích, proto to shrnu za obě části. Veřejný nepřítel a jeho Epilog nabízí dohromady 237 minut barvitě vymalované fresky jednoho slavného zločince, resp. čtyři hodiny kompilátu scén shrnujících nešťastný produkt poválečné Francie, tedy člověka, který se mimo jiné stal na čas i obdivovaným gangsterem s pokřivenou pověstí toho co bohatým bere a chudým dává a to vše čestně a s apelem na jakousi profesionální kolegialitu směrem k policii i k teroristům. Vincent Cassel v hlavní roli utáhne ty čtyři hodiny naprosto bez problémů a s postupně narůstající dynamikou děje i hudby a to i přes scénaristické kotouly z jedné málo uvěřitelné situace do ještě neuvěřitelnější, které však nadiktoval Mesrinův život sám, proto stál i za tuto filmovou adaptaci. V klidu prohlašuji, že jde o skvělý krimi film, který dal vzpomenout na velikány typu Kmotra a či Zjizvené tváře. Poctivá práce. ()

Baker 

všechny recenze uživatele

Ještě lepší než jednička, hodně akční, rychlý spád, o trochu míň artovější, nejlepší gangsterka posledních let ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Už dopředu říkám, že ta mezera mezi těma dvěma díly byla asi chyba. A možná proto asi vyhrálo nadšení vyzařující z prvního dílu nad zklamáním, že druhej díl se mi během té pauzy tak odcizil. Ale samozřejmě je to taky trhák, retro a reál, a to já mám rád. Tyhle dva filmy jsou jedny z mála, který mi za rok 2008 udělaly radost. ()

Aquarius 

všechny recenze uživatele

Už mi to prišlo také seriálovité, Mesrine si nájde kamaráta, spoločne niečo alebo niekoho prepadnú, zaútočia na nich policajti, niekoho postrelia, chytia ho policajti, on im ujde, nájde si dievča.... čo dvojka získava na prepracovanej psycho(pato)logii, to stráca na zábavnosti akčných scén. Záver bol príliš naťahovaný, aj ked samotné zabitie bolo dojímavé. ()

Noviik 

všechny recenze uživatele

Druhá část velkolepého příběhu gangstera, který o sobě tvrdil, že je velkým revolucionářem, ale zůstal nepochopen, jak přáteli, tak lidem. Opět se potvrdilo, že mě moc nechytá začátek filmu, ale jeho průběh a v tomto případě zejména konec, scéna v autě, byť jen minutová, byla opravdu perfektní. Záběr na krvácejícího Jacquese Mesrinea, který nabízí i zdejší plakát mi přišel naprosto perfektním zakončením tohoto dvoudílného díla. Hodně se mi líbil Mathieu Amalric, jehož nedůvěřivý výraz se stal vedle Casselového pohledu vyšinutého blázna tím nejlepším v druhé části. Hodně bych ale také vystihl nebezpečně krásnou Ludivine Sagnier, která mě hodně překvapila už dříve v Bazénu, ale zde byla také skvělá. Z výběru žen, které doprovázely Mesrina mi přišla nejlepší, tmavé vlasy jí neuvěřitelně sluší. Epilog tak splnil mé očekávání a vyšvihl se tam, kam tento příběh patří - ke skvělému závěru, který si Veřejný nepřítel č. 1, a stejně tak skvělý Vincent Cassel, plně zaslouží! ()

MJMilan 

všechny recenze uživatele

Hodně povedená gangsterka z netradičně francouzského prostředí, kde jako Jacques Mesrine koncertoval Vincent Cassel, který se dokázal proměňovat stejně dobře jako samotný skutečný gangster. Film by si zasluhoval o půl hodinku méně, ale jinak skvělá podívaná. ()

Jirgen 

všechny recenze uživatele

Musím souhlasit s některými uživateli a přiznat, že mě jednička bavila také víc. Ale neubírá to nic na kvalitě a filmovém zážitku, dvojka byla prostě dotažení celého příběhu do konce. Škoda jen, že režisér hodil ten konec na začátek, mohlo to být daleko víc napínavější a akčnější. Ale i přesto se pro mě stal Veřejný nepřítel č. 1: Epilog parádní gangsterkou s opět vynikajícím Vincentem Casselem. Oba dva díly vytvořily čest francouzskému filmu a hlavně se snažily zachytit podstatu největšího francouzského gangstra všech dob. A je jen na vás jak si ho vykreslíte, jestli svým způsobem jako hrdinu a nebo jen geniálního padoucha, který sere na zákon. Pro mě se stal Veřejným nepřítelem č. 1 :) a sklidil můj obdiv. ()

Související novinky

Festival francouzského filmu

Festival francouzského filmu

11.11.2008

Nebývalý počet atraktivních předpremiér nabízí 11. ročník FFF, který se koná od 20. do 26. listopadu v Praze a zároveň v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Olomouci, Ostravě, Pardubicích a… (více)

Reklama

Reklama