Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Drama o Anglii v 80. letech 20. století. Táta dvanáctiletého Shauna padl ve válce o Falklandy a Shaun teď naléhavě potřebuje mužský vzor i zastání. Zdá se, že je nachází v partě o něco starších místních skinheads. Situace se však komplikuje, když se do party vrátí propuštěný vězeň Combo - ten nebere skinheads jako životní styl a subkulturu, ale jako příležitost prosazovat své rasistické názory a ventilovat svou chorobnou agresivitu. Původní parta se rozpadá a Shaun prožívá deziluzi, která vede k jeho předčasnému dospění. (Honza dAve)

(více)

Recenze (203)

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Shane Meadows .. Taková byla Anglie… Válka o Falklandy roku 1982. Tato událost hodně ovlivnila chod v Anglii a ovlivnila i obsah tohoto filmu, který je rámován dobovými záběry právě ze zmíněného konfliktu. Mezi nimi se odehraje několika týdenní příběh chlapce jménem Shaun, kterého se válka také dotkla. Netuším, zda Meadows čerpal z vlastní minulosti, ale zdálo se mi trochu přitažené za vlasy, jak mohl být tak snadno přijat malý kluk mezi mladé skinheady. Na druhou stranu, nábor se má provádět neustále a strom ohýbat, dokud je mladý, takže... Jak je u Meadowse zvykem, jeho příběhy se točí převážně kolem mládeže a jsou prostoupeny sondáží do různých sociálních vrstev. Mladí skinheadi, chovající se nepoliticky jsou zde staršími členy tohoto uskupení vtahováni do vyšších her Národní fronty a postupně se jim vštěpuje radikalizace s důrazem na nacionalismus a krajně pravicové ideály (proto si spousta lidí spojuje dnešní skiny s nácky), které vedlo k jejich postupnému rozštěpování a úpadku. Prostě je to slušná částečka z velké skládačky a koho zajímají nebo má blízko ke skinheads určitě potěší. K tomu Thomas Turgoose hraje výborně, dobová atmosféra, kostýmy či symboly hnutí jsou přesné a hlavně písničkový doprovod je parádní.. 70%. ()

Sten2 

všechny recenze uživatele

Kde je hranice mezi skinheadem a náckem? Kde je hranice mezi vlastenectvím a rasismem? This is England je nekompromisní, přímočarý, smutný, drsný, pravdivý, lidský a k tomu všemu perfektní hudba (ta je fakt perfektní!) a herecké výkony. Tenhle film není pro každého ale pro hodně z nás by to měla bejt povinnost. ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Strhující sociální drama reflektující posmutnělý obraz Anglie 80. let, éry thacherismu, s obrovskou nezaměstnaností, dobu ztracené generace, kdy stále ještě platilo punkové heslo let sedmdesátých No Future, ale objevila se navíc frustrace z ne úplně povedeného válečného konfliktu o (geograficky argentinské) Falklandy, stejně jako radikalizace části sociální spodiny a z ní plynoucí vlna nacionalismu, film o vlastní temné minulosti, který nám tady u nás ještě stále chybí a není na obzoru nikdo, kdo by ho natočil. Vlastní temná sebereflexe, svědectví o té strašné bezvýchodnosti doby, kterou jsme tady v éře normalizace zažívali i my... Uhrančivý příběh malého chlapce (úžasně přesvědčivý Thomas Turgoose v roli Shauna), jehož asimiluje místní subkultura a který by mohl sloužit jako dokument o historii skinheads, původním hnutí mladých anglických nezaměstnaných, navazujících v mnohém na punk...přičemž základním krédem je být apolitický a patřit do komunity. Anglie tu není prezentována jako jedna ze světových velmocí, bohatá a mocná postimperiální následovnice, je nám tu dáno spatřit Anglii s tváří zubožených dělnických periferií velkých měst, Anglii jako sociální vrak plný nezaměstnaných, Anglii platící těžké ztráty za své válečné Pyrrhovo vítězství... K vrcholům filmu patří sekvence zachycující ventilování frustrací party mladých při demolování opuštěných rodinných domků, což je jedna z mála aktivních zábav, ke kterým mají ve svém omezeném prostředí přístup...stejně jako postupná radikalizace části komunity pod vlivem recidivujícího rasisty Comba a odklon od apolitických premis do náruče extrémní pravice... Tenhle film je špinavý a hrubý, stejně jako jeho hlavní představitelé - a tomu odpovídá i formální stránka - kamera často snímaná z ruky, rychlé střihy (jen výjimečně prokládané poetickými záběry - detail pampelišky, měnící se strom...), úderná a přesně volená hudba, úžasná mizanscéna (lokace plné industriálních ruin, oprýskaných omítek, typicky anglické dělnické zástavby...) ... taková asi skutečně byla Anglie té doby... ()

4daPeace 

všechny recenze uživatele

Verdikt: Romper Stomper 2 hvězdicky, byla to násilná blbost. Kult hákového kříže 3 hvězdičky pro přemíru hardcore násilných scén. This is Fucking England 4 hvězdičky, protože se zatím s daným tématem vypořádali nejlépe (nevynechali násilné scény, jak by si někdo mohl po předchozích větách myslet, že jsem nějaká citlivka:o)) ()

Galerie (37)

Zajímavosti (7)

  • Film je věnován matce Thomase Turgoose, Sharon, která zemřela v roce 2006. (don corleone)
  • Film je silně inspirován mládím režiséra Shane Meadowse, který vzhlížel ke staršímu skinheadovi, jako malý kluk. Ten ho přizval do své party a staral se o něj jako o svého syna, hodně scén je inspirováno životními zkušenostmi režiséra. (don corleone)
  • Thomas Turgoose nikdy předtím nehrál, byl dokonce vyloučen ze školního divadelního kroužku. Za účast na konkurzu si vyžádal 5 liber. (don corleone)

Reklama

Reklama