Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americký herec a režisér Clint Eastwood se filmu věnuje už víc než půlstoletí a za tu dobu si v Hollywoodu vydobyl neotřesitelné postavení. Původně westernový televizní herec získal proslulost ve spaghetti-westernech Sergia Leoneho (především ve slavné trilogii Pro hrst dolarů, Pro pár dolarů navíc, Hodný, zlý, ošklivý) a později úspěšně kombinoval postavení herce, producenta a režiséra, což mu kromě řady dalších ocenění vyneslo i dva producentské a dva režisérské Oscary za snímky Nesmiřitelní (1992) a Million Dollar Baby (2004). Westerny v jeho tvorbě samozřejmě tvoří zvláštní kapitolu a Eastwood se k tomuto nejameričtějšímu z filmových žánrů rád a často vracel. Psance Joseyho Walese (1976) začal režírovat Philip Kaufman, ale jeho roli nakonec převzal Eastwood. Tento kontroverzní krok přiměl Cech amerických režisérů (DGA) k ustanovení smluvního pravidla, jež zamezovalo nahrazení režiséra filmu kýmkoli z jeho současného štábu či herců (dnes je označováno za tzv. Eastwoodovo pravidlo). Příběh pokojného farmáře, jemuž oddíl severských renegátů vyvraždí rodinu a zavede ho na cestu pomsty, dal Eastwoodovi nejen možnost si zahrát svého lakonického málomluvného hrdinu, ale také dokázat rostoucí režisérské sebevědomí. Dnes Eastwood uvádí Psance Joseyho Walese jako jeden ze svých nejoblíbenějších filmů. Další výrazné kreace tu předvádějí indiánský herec Chief Dan George (známý postavou dědečka v Malém velkém mužovi, za niž byl nominován na Oscara) jako Lone Watie a Eastwoodova dlouholetá přítelkyně Sondra Lockeová jako unesená dívka Laura Lee. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (209)

mortak 

všechny recenze uživatele

Po uhlazených westernech Forda a Waynea je Josey Wales dost tvrdou demystifikací občanské války. Hrdinou je jižan, vraždící a znásilňující psychopati v uniformách na obou stranách, indiáni buď civilizovaní nebo zničení alkoholem, a přesto i v tom poválečném marasmu Wales přitahuje slušné lidi, a nejen bílé, i rudé, protože i ti jsou základem Ameriky. Zatímco ve Fordově Přepadení cestující v dostavníku tvořili bílý základ Ameriky, a indiáni byli tím ohrožením, Eastwood jako režisér a Phil Kaufman jako scénárista vidí ten "slavný" Wild West úplně odlišně. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Viac ako píše Teg by naozaj nebolo treba písať:))) Tak trochu infantilný western, ktorého najväčšou slabinou je scenár, miestami povrchná Clintova réžia a prepálená stopáž...Na druhej strane to kompenzuje nezabudnuteľná hlavná "ultra-mega-cool-drsná" postava, ktorá pľuje naozaj na všetko a (skoro)všetkých, skoro som sa zľakol že to odnesie aj Sondra Locke:) Skôr lepšia komédia (nechcene) ako western, jeden z Clintových slabších kúskov... ()

Reklama

Korbitch 

všechny recenze uživatele

Svérázný a řádně machovský western, ze kterého Clintův styl přímo stříká. No, i když styl. Spíš styly. Film jich střídá hned několik a umně mění tempo vzhledem k událostem v něm. Chvíli jsem si na netradiční způsob zvykal, ale pak mě tento skvost přikoval takovým způsobem, že jsem snad zapomněl i mrkat. Hláškuje se, všude po všem a po všech se plive tabák, střílí se hodně a dobře, skvěle sekunduje opravdu hodně vedlejších postav. Pocta žánru jak má být. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

V roku 1976 prisli dva westerny, ktore este ako tak stali za pozeranie : John Wayne so svojim Shootist /reziroval Don Siegel/ a pan Eastwood so Psancom. A ked si tak porovnam oba filmy, vychadza mi ovela lepsie Psanec Josey Wales. Na rozdiel od lahko nadpriemerneho Strelca s Wayne-om tu vidim skusenu rezisersku ruku, kvalitny pribeh /zivot s rodinou, vypalenie domu a zavrazdenie rodiny a naslednu pomstu/ a mimoriadne slusny scenar. Aj ked Western uz roku 1976 pomaly ale isto vymieral, pan Eastwood /pred aj za kamerou/ dokazal natocit viac nez slusnu kovbojku. A ked mam hlasovat medzi Wayne-ovym Strelcom a Eastwoodovym Psancom, vyberam si po zrelej uvahe jednoznacne Psanca. 86 % ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Jo jo jo, Clint prostě umí. Josey Wales je sice méně známej western než Pro hrst dolarů atd., ale o nic horší teda neni, snad jen ta postava Josey wales neni tak cool jako Clintův Monco z dolarový trilogie, ale to už je věc vkusu a Clint jako Josey Wales taky neni k zahození, jeho drsnej pohled a odplivnutí před každou střílečkou je tady stejně boží ()

Galerie (126)

Zajímavosti (19)

  • Při natáčení se Clint Eastwood seznámil se Sandrou Locke a zamiloval se do ní. Společně si pak zahráli i v několika dalších filmech. (SeanBean)
  • Revolvery, které Josey Wales (Clint Eastwood) používá, jsou Colt Walker, Colt 1849 Pocket a Colt 1860 Army. Puška s optikou je pak Sharps 1865. (Saccard)
  • Snímek byl natočen na motivy románu "Gone To Texas", který napsal Forrest Carter. (Hans.)

Reklama

Reklama