Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americký herec a režisér Clint Eastwood se filmu věnuje už víc než půlstoletí a za tu dobu si v Hollywoodu vydobyl neotřesitelné postavení. Původně westernový televizní herec získal proslulost ve spaghetti-westernech Sergia Leoneho (především ve slavné trilogii Pro hrst dolarů, Pro pár dolarů navíc, Hodný, zlý, ošklivý) a později úspěšně kombinoval postavení herce, producenta a režiséra, což mu kromě řady dalších ocenění vyneslo i dva producentské a dva režisérské Oscary za snímky Nesmiřitelní (1992) a Million Dollar Baby (2004). Westerny v jeho tvorbě samozřejmě tvoří zvláštní kapitolu a Eastwood se k tomuto nejameričtějšímu z filmových žánrů rád a často vracel. Psance Joseyho Walese (1976) začal režírovat Philip Kaufman, ale jeho roli nakonec převzal Eastwood. Tento kontroverzní krok přiměl Cech amerických režisérů (DGA) k ustanovení smluvního pravidla, jež zamezovalo nahrazení režiséra filmu kýmkoli z jeho současného štábu či herců (dnes je označováno za tzv. Eastwoodovo pravidlo). Příběh pokojného farmáře, jemuž oddíl severských renegátů vyvraždí rodinu a zavede ho na cestu pomsty, dal Eastwoodovi nejen možnost si zahrát svého lakonického málomluvného hrdinu, ale také dokázat rostoucí režisérské sebevědomí. Dnes Eastwood uvádí Psance Joseyho Walese jako jeden ze svých nejoblíbenějších filmů. Další výrazné kreace tu předvádějí indiánský herec Chief Dan George (známý postavou dědečka v Malém velkém mužovi, za niž byl nominován na Oscara) jako Lone Watie a Eastwoodova dlouholetá přítelkyně Sondra Lockeová jako unesená dívka Laura Lee. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (209)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Kvalitní western by měl mít alespoň trošku zajímavý příběh a dobře napsané postavy. V tomto westernu funguje jen to druhé. Obecně mě westerny zasazené do období na jejichž pozadí se odehrává občanská válka příliš nebaví. Tento nebyl výjimkou. Divákům tedy zůstává pouze správně drsný ústřední pistolník, který si na své cestě za pomstou hravě poradí s každým utlačovatelem. Tudíž jednotlivé pasáže, kde Clint vystřílí hospodu nebo polovinu armády, jsou vtipné a i na dnešní poměry velmi solidně zpracované. Jen jako celek snímek působí poněkud nemastně a neslaně. Úžasným prvkem filmu bylo všudypřítomné plivání, které hodlám, počínaje dneškem, ve společnosti praktikovat. Lepší tři kousky. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

Tento filmu musi byt ve statech Unie velmi popularni, preci jen se jiste s porazkou od Konfederace nikdy nesmirili, tak jako hlavni hrdina Josey. Na sve ceste, kdy se snazi uniknout vojakum a lovcum odmen na sebe postupne nabali velimi roztodivnou smesici lidi - mimochodem prave z tohoto filmu ukradl Jarmush stareho indiana do Deadmana - po statech, kde se setkava s povesti chladnokrevneho vraha, ktera ho predchazi a ktere docela casto pomaha ovsem vetsinou pod rouskou dobrych skutku. Film ve me vzbudil dojem, ze se jedna o skutecnou postavu, ale bohuzel jsem zadne prameny nenasel. To ale vubec nevadi, je to dobra podivana s drsnym Jesym, co prvni plive, a pak az teprv strili... ()

Reklama

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Viac ako píše Teg by naozaj nebolo treba písať:))) Tak trochu infantilný western, ktorého najväčšou slabinou je scenár, miestami povrchná Clintova réžia a prepálená stopáž...Na druhej strane to kompenzuje nezabudnuteľná hlavná "ultra-mega-cool-drsná" postava, ktorá pľuje naozaj na všetko a (skoro)všetkých, skoro som sa zľakol že to odnesie aj Sondra Locke:) Skôr lepšia komédia (nechcene) ako western, jeden z Clintových slabších kúskov... ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Tak co, budete tasit nebo si pískat Dixie? Památný western o psanci Josey Walesovi, kterému nezbylo nic, než dva jeho kolty a rychlé ruce. Wales je usedlý farmář, stará se o svůj majetek, rodinu, je silně věřící. Od své pověsti výborného střelce se zabijáckým instinktem se už dávno odprostil. Když jednoho dne, ho při práci na poli vyruší střelba a křik. To kavaleristé pobijí do jednoho celou jeho rodinu a spálí dům. Následuje dojemná scéna, kdy Josey oplakává ztrátu svých nejbližších. Pak už následuje dlouhá cesta za pomstou, na které Wales poznává spoustu nových lidí (předvede geniální trik s prohozením koltů) a vydává se vstříc svému osudu. Eastwood je v té době ve vrcholné formě a jednoznačně ve filmu předvádí, proč je nejvyhledávanějším hercem Hollywoodu. Původně snímek režírovat neměl, ale v průběhu natáčení usedl za režisérský pult a dokončil toto rozsáhlé dílo. Ve filmu se objeví několik herců s nimiž Eastwood spolupracoval i na jiných projektech, ať už jde o Sondru Locke (Železný stisk, Nikdy neprohrát, Vždycky zvítězit, Bronco Billy, Náhlý úder) Johna Vernona (Drsný Harry) či Billa McKinneyho (tady by byl výčet poněkud delší, jmenovat můžu třeba Thunderbolt a Lightfoot či Růžový Cadillac). Silně protiválečný film, jehož hlavním motivem je fakt, že ne pokaždé je pomsta správnou volbou. Snímek se dostal do amerických kin v době, kdy USA stahovaly své vojáky z Vietnamu a tak má závěr filmu pro zámořské publikum ještě mnohem větší rozměr a význam. Film o smutku, naději, pomstě a usmíření. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Pohodová vec. Nie je to tak zahalené taojmnom ako som zvyknutý ale stále je to vysoko nad priemerom. Postavy sa skvele pohybujú v líniach westernového sveta a všetky stretnutia - či už náhodné/alebo nie - krásne dotvárajú vnútorné univerzum hlavnej postavy. Eastwood vo svojej najväčšej forme, hoci sa film miestami vymyká tomu o čom bol napríklad Pale Rider, Dolárová trilógia, alebo Tulák z vysokých pláni. Postavy Indiánov ma bavili. Rovnako aj väčšia miera lokácií a násilia. Koniec taký úsmevný, ale bez riadneho vyvrcholenia. Ale ako vravím stále je to skvelá záležitosť, ktorá aj napriek dĺžke nenudí. ()

Galerie (126)

Zajímavosti (19)

  • Film se dostal na americká filmová plátna v létě 1976. V té době USA slavilo dvousté výročí svého vzniku a snímek splnil velká očekávání. (ClintEastwood)
  • Snímek byl natočen na motivy románu "Gone To Texas", který napsal Forrest Carter. (Hans.)
  • Eastwoodův producent Robert Daley, našel útlou a nepřilíš kvalitně vytištěnou knihu „The Rebel Outlaw Josey Wales“ ve své kanceláři a přečetl ji na jeden zátah. Byl jí doslova nadšen a hned následující den tento román poslal leteckou poštou Eastwoodovi. Krátce poté společně získali práva na zfilmování. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama