Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americký herec a režisér Clint Eastwood se filmu věnuje už víc než půlstoletí a za tu dobu si v Hollywoodu vydobyl neotřesitelné postavení. Původně westernový televizní herec získal proslulost ve spaghetti-westernech Sergia Leoneho (především ve slavné trilogii Pro hrst dolarů, Pro pár dolarů navíc, Hodný, zlý, ošklivý) a později úspěšně kombinoval postavení herce, producenta a režiséra, což mu kromě řady dalších ocenění vyneslo i dva producentské a dva režisérské Oscary za snímky Nesmiřitelní (1992) a Million Dollar Baby (2004). Westerny v jeho tvorbě samozřejmě tvoří zvláštní kapitolu a Eastwood se k tomuto nejameričtějšímu z filmových žánrů rád a často vracel. Psance Joseyho Walese (1976) začal režírovat Philip Kaufman, ale jeho roli nakonec převzal Eastwood. Tento kontroverzní krok přiměl Cech amerických režisérů (DGA) k ustanovení smluvního pravidla, jež zamezovalo nahrazení režiséra filmu kýmkoli z jeho současného štábu či herců (dnes je označováno za tzv. Eastwoodovo pravidlo). Příběh pokojného farmáře, jemuž oddíl severských renegátů vyvraždí rodinu a zavede ho na cestu pomsty, dal Eastwoodovi nejen možnost si zahrát svého lakonického málomluvného hrdinu, ale také dokázat rostoucí režisérské sebevědomí. Dnes Eastwood uvádí Psance Joseyho Walese jako jeden ze svých nejoblíbenějších filmů. Další výrazné kreace tu předvádějí indiánský herec Chief Dan George (známý postavou dědečka v Malém velkém mužovi, za niž byl nominován na Oscara) jako Lone Watie a Eastwoodova dlouholetá přítelkyně Sondra Lockeová jako unesená dívka Laura Lee. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (209)

Jino 

všechny recenze uživatele

Clint je ve své roli, věčně zachmuřeného a odflusávajícího si psance Joseyho Walese, bezchybný...o tom žádná. Ale to je tak asi všechno co mě na tomto filmu zaujalo. Místama mi totiž přišel velmi zdlouhavý a tím pádem i nudný. Po vysoce navnaďujícím záčátku jsem prostě čekal něco jiného, než jen putování hlavního hrdiny k lepším zítřkům. Čekal jsem nelítostnou pomstu s velkým P a dostal bohužel jen slabý odvárek. 40% ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Ta románová struktura zůstává opravdu hodně, hm, kašel, románová, ale říct to Clintovi do očí jako výtku bych si netroufla. Taky jsem si nedávno uvědomila, že mám nějak naučeno vnímat všechnu jeho tvorbu jako osobní politické prohlášení, zatímco on skrze filmy provozuje osobní politický komentář - což v pokoji moji hlavy značně mění situaci a zatím na to musím vědomě myslet, abych mu nekřivdila. V mezičase si dojetím pláču nad plejádou vedlejších postav utvářejících výslednou formu. Postřelený Jamie, monologující Watie a hrdě vztyčený Deset medvědů jsou mí jasní favorité, z uvedených důvodů. Se samotnou postavou Joseyho to bude komplikovanější - je to zvláštní hybrid mezi Clintovým bezejmenným a regulérní postavou z filmů založených na charakterech - oproti bezejmennému známe jeho původ, zázemí, okolnosti, ale přesto z něj (a zejména mimo kameru) vznikla legenda s kvazi nadpřirozenými schopnostmi, pro kterou neplatí stejné zákony a pravidla jako pro lidi, kteří pijí stejnou vodu a bojují stejné boje jako on. Srdíčkem prozatím preferuji sevřenost, pojmenovanost a přiznanou magičnost Tuláka z širých plání, ale uvidíme, k čemu dospěji časem - můj tatínek si Psance pouští minimálně jednou do roka, takže příležitostí k revizi bude víc než dost. ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

V roku 1976 prisli dva westerny, ktore este ako tak stali za pozeranie : John Wayne so svojim Shootist /reziroval Don Siegel/ a pan Eastwood so Psancom. A ked si tak porovnam oba filmy, vychadza mi ovela lepsie Psanec Josey Wales. Na rozdiel od lahko nadpriemerneho Strelca s Wayne-om tu vidim skusenu rezisersku ruku, kvalitny pribeh /zivot s rodinou, vypalenie domu a zavrazdenie rodiny a naslednu pomstu/ a mimoriadne slusny scenar. Aj ked Western uz roku 1976 pomaly ale isto vymieral, pan Eastwood /pred aj za kamerou/ dokazal natocit viac nez slusnu kovbojku. A ked mam hlasovat medzi Wayne-ovym Strelcom a Eastwoodovym Psancom, vyberam si po zrelej uvahe jednoznacne Psanca. 86 % ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Pohodová vec. Nie je to tak zahalené taojmnom ako som zvyknutý ale stále je to vysoko nad priemerom. Postavy sa skvele pohybujú v líniach westernového sveta a všetky stretnutia - či už náhodné/alebo nie - krásne dotvárajú vnútorné univerzum hlavnej postavy. Eastwood vo svojej najväčšej forme, hoci sa film miestami vymyká tomu o čom bol napríklad Pale Rider, Dolárová trilógia, alebo Tulák z vysokých pláni. Postavy Indiánov ma bavili. Rovnako aj väčšia miera lokácií a násilia. Koniec taký úsmevný, ale bez riadneho vyvrcholenia. Ale ako vravím stále je to skvelá záležitosť, ktorá aj napriek dĺžke nenudí. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Slabinou tohoto westernu je jeho rozvleklost, kterou jako by chtěl Eastwood navázat na Sergia Leoneho. Jenže v tomto případě nám naservíroval mnoho nudných pasáží a zejména díky délce je děj bez spádu, což celému filmu dost škodí. Clint Eastwood alias Josey Wales umí dobře trefovat nejen olovem, ale i slinami, které neustále plive. Je to vlastně typický znak pro jeho postavy. ()

Galerie (126)

Zajímavosti (19)

  • Revolvery, které Josey Wales (Clint Eastwood) používá, jsou Colt Walker, Colt 1849 Pocket a Colt 1860 Army. Puška s optikou je pak Sharps 1865. (Saccard)
  • Natáčení probíhalo například v exteriérech u Tusconu v Arizoně či u Page v Utahu. (Lynette)
  • Eastwood se během natáčení pohádal s režisérem Philipem Kaufmanem, který mu vyčítal, že se moc vměšuje do děje. Nakonec odstoupil a film zrežíroval sám Eastwood. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama