Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americký herec a režisér Clint Eastwood se filmu věnuje už víc než půlstoletí a za tu dobu si v Hollywoodu vydobyl neotřesitelné postavení. Původně westernový televizní herec získal proslulost ve spaghetti-westernech Sergia Leoneho (především ve slavné trilogii Pro hrst dolarů, Pro pár dolarů navíc, Hodný, zlý, ošklivý) a později úspěšně kombinoval postavení herce, producenta a režiséra, což mu kromě řady dalších ocenění vyneslo i dva producentské a dva režisérské Oscary za snímky Nesmiřitelní (1992) a Million Dollar Baby (2004). Westerny v jeho tvorbě samozřejmě tvoří zvláštní kapitolu a Eastwood se k tomuto nejameričtějšímu z filmových žánrů rád a často vracel. Psance Joseyho Walese (1976) začal režírovat Philip Kaufman, ale jeho roli nakonec převzal Eastwood. Tento kontroverzní krok přiměl Cech amerických režisérů (DGA) k ustanovení smluvního pravidla, jež zamezovalo nahrazení režiséra filmu kýmkoli z jeho současného štábu či herců (dnes je označováno za tzv. Eastwoodovo pravidlo). Příběh pokojného farmáře, jemuž oddíl severských renegátů vyvraždí rodinu a zavede ho na cestu pomsty, dal Eastwoodovi nejen možnost si zahrát svého lakonického málomluvného hrdinu, ale také dokázat rostoucí režisérské sebevědomí. Dnes Eastwood uvádí Psance Joseyho Walese jako jeden ze svých nejoblíbenějších filmů. Další výrazné kreace tu předvádějí indiánský herec Chief Dan George (známý postavou dědečka v Malém velkém mužovi, za niž byl nominován na Oscara) jako Lone Watie a Eastwoodova dlouholetá přítelkyně Sondra Lockeová jako unesená dívka Laura Lee. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (209)

salalala 

všechny recenze uživatele

Velmi zvláštní western. Jsou tu fakt dobrá místa, místy zajímavé poselství a myšlenky, na druhou stranu tu najdeme hodně vaty. Myslím, že to Eastwoodovi ne zcela sedlo. Ten film by chtěl prostříhat a možná urychlit tempo. Akční scény jsou dobré, postavy indiánského náčelníka a indiánky jsou zajímavé, plivání velmi vtipné, taky některé hlášky. Škoda, že ten film je až příliš dlouhý a někdy i nudný. Nerad to dělám, neb Clint je můj oblíbenec, ale musím dát tři. Sorry, Mr, Eastwood. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Jo jo jo, Clint prostě umí. Josey Wales je sice méně známej western než Pro hrst dolarů atd., ale o nic horší teda neni, snad jen ta postava Josey wales neni tak cool jako Clintův Monco z dolarový trilogie, ale to už je věc vkusu a Clint jako Josey Wales taky neni k zahození, jeho drsnej pohled a odplivnutí před každou střílečkou je tady stejně boží ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood ukazuje, jak moc mu byl western blízký, jak moc se na něj naladil a dokázal vytvořit postavu, která je většinou v souladu s klasickou představou spaghetti westernu, ale přitom už se celkově posouvá jinam a stává se něčím jiným, novým. Finále není v souladu s klasickým vyzněním westernu a jakoby se s postavou Walese měnil i žánr. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Klasický westernový Eastwood, kde však má jeho drsný hrdina i lidskou tvář a touhy.  Psancem a pistolníkem se stává pouze z donucení a jakmile dosáhne své pomsty, stává se zase člověkem. Fanoušek akčního westernu si tu pak vcelku užije, přestřelek a akce je tu spousta, drsných hlášek rovněž a nechybí ani rotační kulomet. Příběhové možná až příliš jednoduché  a podřízené westernové atrakci, všechna ta Eastwoodová blízká setkání posledního druhu s těmi, kdo ho chtějí dostat,  budou možná na některé působit prvoplánově, ale pravověrnému fanouškovi to nemůže vadit. Spíš naopak. Možná o fous horší než Clintovy nejlepší  fláky s kolty proklatě nízko, ale pořád výborné. Čtyři. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Ta románová struktura zůstává opravdu hodně, hm, kašel, románová, ale říct to Clintovi do očí jako výtku bych si netroufla. Taky jsem si nedávno uvědomila, že mám nějak naučeno vnímat všechnu jeho tvorbu jako osobní politické prohlášení, zatímco on skrze filmy provozuje osobní politický komentář - což v pokoji moji hlavy značně mění situaci a zatím na to musím vědomě myslet, abych mu nekřivdila. V mezičase si dojetím pláču nad plejádou vedlejších postav utvářejících výslednou formu. Postřelený Jamie, monologující Watie a hrdě vztyčený Deset medvědů jsou mí jasní favorité, z uvedených důvodů. Se samotnou postavou Joseyho to bude komplikovanější - je to zvláštní hybrid mezi Clintovým bezejmenným a regulérní postavou z filmů založených na charakterech - oproti bezejmennému známe jeho původ, zázemí, okolnosti, ale přesto z něj (a zejména mimo kameru) vznikla legenda s kvazi nadpřirozenými schopnostmi, pro kterou neplatí stejné zákony a pravidla jako pro lidi, kteří pijí stejnou vodu a bojují stejné boje jako on. Srdíčkem prozatím preferuji sevřenost, pojmenovanost a přiznanou magičnost Tuláka z širých plání, ale uvidíme, k čemu dospěji časem - můj tatínek si Psance pouští minimálně jednou do roka, takže příležitostí k revizi bude víc než dost. ()

Galerie (126)

Zajímavosti (19)

  • Natáčení probíhalo například v exteriérech u Tusconu v Arizoně či u Page v Utahu. (Lynette)
  • Film se dostal na americká filmová plátna v létě 1976. V té době USA slavilo dvousté výročí svého vzniku a snímek splnil velká očekávání. (ClintEastwood)
  • Eastwood se během natáčení pohádal s režisérem Philipem Kaufmanem, který mu vyčítal, že se moc vměšuje do děje. Nakonec odstoupil a film zrežíroval sám Eastwood. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama