Reklama

Reklama

Profesor George Falconer (Colin Firth) je vyschlou řekou. Po smrti svého dlouholetého partnera (Matthew Goode) nemůže přijít životu na chuť. Nezvedá telefony, zůstává v kontaktu pouze s jedinou kamarádkou (Julianne Moore) a svět se pro něj stal jen nepříjemnou rutinou. Každý den začíná s jedním cílem: nějak jej protrpět do dalšího. Dnešní den ale bude jiný. Všechno to skončí a nebo znovu ucítí smysl a chuť do života. Single Man režiséra Toma Forda, původně módního návrháře stojícím za oživením značek Gucci a Yves Saint Laurent, je příběhem o lásce a osamění, zdánlivě bezejmenných okamžicích a záblescích smyslu života. Filmově nádherné zpracování „padne“ jako na míru šitý oblek. (Aerofilms)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (550)

AppleCore 

všechny recenze uživatele

A few times in my life I've had moments of absolute clarity, when for a few brief seconds the silence drowns out the noise and I can feel rather than think, and things seem so sharp and the world seems so fresh. I can never make these moments last. I cling to them, but like everything, they fade. I have lived my life on these moments. They pull me back to the present, and I realize that everything is exactly the way it was meant to be. Jsem idiot! Colina Firtha jsem vždycky upřímně nenáviděl a každýmu filmu s ním se obloukem vyhejbal. Když se nedávno objevila oceňovaná Králova řeč, jenom jsem tupě prohlásil, že to nechci nikdy vidět. A pak? Bum! Králova řeč byla v závěrečný minutě a já v blahu. Firth mi najednou nevadil, ba naopak, svým hereckým projevem atakoval mojí TOPku (ne, nemám ho tam). Neváhal jsem tedy a opatřil si jeho předchozí film A single man, kterej mě sice vzhledem k tématu nijak moc nezajímal, ale i tak jsem byl zvědavej jestli můj čerstvě nabytý dojem z Firtha přetrvá. A přetrval, dokonce posílil. Colin Firth je perfektní charismatickej herec, A Single Man perfektní film s úžasnym hudebnim doprovodem, pěknou kamerou, bezvýchodně smutnou atmosférou a se zatraceně srdceryvnym koncem. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Velmi intenzivní a perfektně odehráno s dechberoucím výkonem Colina Firtha a skutečně nádhernou hudbou. Je to takový esteticky vypadající snímek se zvláštním střihem, spoustou zpomalovaných nebo zasněných scén a z mnoha záběrů lze cítit Fordovo zaměření na detaily. Však když už nic, tak u něj je aspoň ten vzhled sázka na jistotu. Naštěstí má "Single man" i myšlenku, kterou podporuje právě Colin Firth, jehož herectví je tu nestkutečně citlivé, přesvědčivé a dokonalé. I přes pomalé tempo dokáže zaujmout, navíc stopáž je překvapivě krátká (to není na škodu, film stihne říct všechno, co měl v úmyslu). Věděla jsem, že to bude fajn, jen tu pátou * dát nemůžu. Nerozbrečelo mě to! ()

Reklama

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Z eufórie rychle do pesimismu, rychlostí... dejme tomu; metelesku-blesku. Kdyby někdo nahrával mé já, kterak sleduje film od muže pro muže, může se domnívat, že mi šiblo. Otáčivá židle vzala (skoro) za své, nebýt mé nebývalé náklonnosti k artovým snímkům, což Single Man -podle mého laického oka- zřejmě je. A já, ač nerad flušu proti větru, sbírám odvahu na to, abych odhodlaně zvedl palec hore s tím, že za pár let možná porozumím, leč má nynější teen imbecilita mi nedovoluje oduševnělejší komentář, než je tento. Proměnlivost barev, která ponouká k totálnímu zvednutí koutků (zářivější barva = životní nádech) je úplně stejná jako u mě, což je o to komičtější, když si uvědomím, že láska, podle mě, neprochází žaludkem, ale třesoucíma se rukama :) Firth, který připomíná maestra Mastroianniho té doby, byl nadzemský. Scény, kdy se svým žákem seděl u pivča a rozjímali, byly very nice. A i když háv pe..pe..pe (sakra, to slovo mi nejde přes klávesnici) pesimismu převládl nad Georgem, nemůžu zakončit komentář jinak než slovy: Carpe diem!!! 80% ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Nebudu se chovat jako jedna zdejší nejmenovaná Tv stanice….NOVA :o) a prohlašovat, že se jedná , když už ne o utkání desetiletí, tak min roku a to zopakovat před každým zápasem, i když naše repre hraje s Maltou….takže nenazvu výkon Colina Firtha jeho ŽIVOTNÍM. Na ten ( ve svých 50 letech ) má ještě čas, nicméně se jedná o jeho doposud nejlepší herecký výkon. To je holý fakt! Taková paleta emocí, mimika, žádná rozmáchlá gesta…., to se jen tak nevidí. Co se týče snímku samotného, po technické stránce ( kamera, zvuk, střih, hudba ) není snímku co vytknout, ( chvílemi jsem úplně chrochtal blahem ).To je vypiplanost sama. Proč tedy to nízké hodnocení, přes ty superlativa, kterými jsem snímek doposud zahrnul. Občas se to přihodí, že snímek na člověka nezapůsobí, tak jak by očekával. V tomto případě mi to přišlo i líto, cítil jsem se ochuzen a podveden. Pravdou ale bude, že největším kamenem úrazu a překážkou pro plné vychutnání si a sympatie k snímku bude fakt ( alespoň v mém případě tomu tak bylo ), že Ford ve většině případů klouže těsně pod povrchem. Chtělo by to zabrousit mnohem hlouběji, jít na dřeň věcí. Škoda, víc dát nemůžu, tak to jednoduše cítím…..i přes to, že v dosti momentech jsem si říkal, že přesně takhle má vypadat a zaslouží si přízvisko „ UMĚLECKÝ SNÍMEK „ . Našlápnuto měl, bohužel zůstalo pouze u toho našlápnutí. Tak snad někdy příště Forde.. Potenciál, ten by tam rozhodně byl….. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Kdybych se měla uchýlit ke klišé, prohlásila bych film Single Man za dokonale vybroušený diamant, v jehož nitru se stále ukrývá divokost, syrovost a bolavost, které vám rozřezávají ruce do živého masa každou ze svých vycizelovaných hran. Kdybych byla filmový znalec, obsáhle bych pohovořila o styčných plochách s Hodinami, Daleko do nebe nebo Americkou krásou díky době děje, výtvarné stylizaci, tématice, pocitovosti v elegenatním rámu a uvěznění v každodennosti, popsala bych nejednu stránku o sladění kamery, hudby a barev s dějem a rozpoložením postav a za každým druhým slovem by se přetlačovaly výrazy jako existencialismus, identita a sebeurčení. Kdybych měla chuť někomu něco radit, doporučovala bych vám vidět to ve stejném prostředí jako já, ve starém polozapomenutém kině a kavárně dohromady, kde sedíte u stolku pod starými obrazy a díváte se na plátno během upíjení červeného vína, nerušeni šustěním pytlíků a chroupáním popcornu. Jsem jen ta, která jsem, tak řeknu pouze tolik: Single Man je příběh o drásavé opuštěnosti, o propasti zoufalství skryté za jedním jediným všedním dnem, o snaze (ne)přežít něco, co se přežít nedá a snaze (ne)přežít ve světě, který se rozhodl vzít to do pekla zkratkou... a taky holdem Kráse s velkým K a definitivním důkazem, že když Colin Firth chce, dokáže odhodit svetr se sobem kilometry v dál a zadupat vás do země jediným pohledem. Skláním hlavu, zavírám oči a dovoluji jediné slze prodrat se na svobodu zpod pevně stisknutých víček - a definitivně se loučím s létem. No co, stejně jsem léto nikdy neměla ráda.... P.S. Patřit mezi členy Akademie, kteří odepřeli Firthovi a Korzeniowskimu Oscara, chodím kanálama i po smrti. ()

Galerie (88)

Zajímavosti (22)

  • Tom Ford se v nějakém rozhovoru zmínil i o tom, že do role Kennyho byl původně obsazen slavnější herec (údajně Jamie Bell), který se ale nedostavil na kostýmovou zkoušku pět dní před natáčením. Tehdy si Ford vzpomněl na konkurzovou nahrávku Nicolase Houlta. (Martinibaby)
  • Colin Firth je jediný britský herec ve filmu, který hraje britskou postavu (George). Jeho amerického partnera Jima a studenta Kennyho ztvárnili britští herci Matthew Goode a Nicolas Hoult, zatímco jeho britskou kamarádku Charley si zahrála americká herečka Julianne Moore. (Martinibaby)
  • Růžové cigarety se zlatým filtrem, které kouří George (Colin Firth) s Charley (Julianne Moore), jsou od značky Sobranie of London a dají se sehnat online za zhruba 1 000 korun českých. (sarinka)

Reklama

Reklama