Reklama

Reklama

Obsahy(1)

22. červen 1941. Západní hranice Sovětského svazu. 3:15 hodin ráno. Začíná jedna z největších operací druhé světové války, operace Barbarossa - německý útok na Stalinovo impérium. A právě v těchto dnech se odehrává příběh obyvatelů města Brest, které se stane cílem prvních útoků wehrmachtu. Sověti se ale drží v místní pevnosti. Jak dlouho vydrží? Brest se tak stane místem hrdinného odporu. (Thomassi)

(více)

Recenze (191)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem někoik dobrých ruských válečných filmů (včetně nedostižného "Jeřábi táhnou"), většinou to byly filmy z padesátých let, trochu z odstupu, ale ne tak velkého. Teď už lze točit jen podle moderních, ale osvědčených schémat (kdyby alespoň "bojové scény byly kratší): hrdinství mužů, utrpení žen, syn pluku, vlastenecké projevy (vzpomínám ze školy na Zoju Kosmoděmjanskou "je nás dvěstě milionů, všechny nás nepověsíte" - "za rodinu, za Stalina" zde ovšem diskretně chybělo), pozdní uznání, které se nenaplnilo medailí "Hrdina Sovětského svazu", ale teprve tímto bojovně předimenzovaným filmem. ()

Žralok 

všechny recenze uživatele

Vynikající válečnej film. Skvělá ukázka toho že válka neni žádná hra, ale čistokrevný peklo. Film popisuje jeden z prvních střetů mezi Rudou armádou a Německou armádou za 2.světové války. Popisuje skutečný příběh hrdinné obrany pevnosti Brest, která měla dle předpokladů padnout během 12-ti hodin. Ve skutečnosti zde boje probíhaly více než týden. Kromě vojáků zde v době útoku bylo více než 300 civilních obyvatel. Náhlý vpád agresora obránce zaskočil zcela nepřipravené. Přesto se dokázali zformovat k zoufalé, ale velice tvrdé a účiné obraně. ()

Reklama

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Tomuto vojenskému filmu priam niet čo vytknúť. Drsnosť a útrapy bez príkras, samozrejme zabitie protivníka za každú cenu, chýbajúce náboženské myšlienky to treba brať ako príznak doby, no celé je to veľmi silné, no nemôžem súhlasiť s nezmyslami o ultra zlých nacistoch a priam nemožne hrdinských sovietoch, ten film vôbec tak nepôsobil, sú to nezmysly, čo tomu niektorí vyčítajú, taktiež to nekopíruje iné filmy. Ak sa ľudia oprostia od hlúpej nenávisti, možno dokážu pochopiť históriu a aj to, aká bola niekedy priam neuveriteľná. Ja viem, pokrytectvo dnešných ľudí siaha až tak, že nad narodením decka nejakého britského princa dokážu plakať, no keď sa povie, že umreli nejaké desiatky deti komunistov, či Arabov, to akoby bolo každému jedno a niektorí sa z toho priam tešia, v každom prípade to nie je neznesiteľné ani dĺžkou, rozhodne odporúčam, podľa mňa pecka, ktorá vzdáva hold hrdinsky sa brániacim ľuďom. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Brutální masakr, kterým se sovětští soudruzi snaží prezentovat, co se s největší pravděpodobností skutečně odehrálo. Heroická obrana pevnosti má zde své opodstatnění na rozdíl od patriotických filmů z USA. Není nouze o emocemi narvané osudy a věrohodné herecké projevy. Technická stránka filmu na výbornou a práce s kamerou taktéž. K vytknutí toho zde skutečně moc není. 80% ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Tak něco takového jsem od ruských soudruhů nečekal. Poslední dobou se totiž snaží navázat na úspěšné válečné filmy z dob ještě Sovětského svazu a tak natáčí všelijaké pokusy. A ve většině (zdůrazňuji, ne všechny) případů je to průser. Ale snímkem Brestská pevnost dokázali, že v tomto případě jim to vyšlo nadmíru dobře. Začíná invaze do SSSR a v Brestu na hranicích s Německem se ruští vojáci brání v místní pevnosti. Jsou už dávno v týlu, ale nepřestávají bojovat a doufají, že příjde pomoc. Ta ale nepříjde, protože Němci už jsou desítky kilometrů za nimi. Po technické stránce úžasné, skvěle natočené bojové scény, výbuchy a skvělá kamera. Jako z amerických velkofilmů. A dokonce jsem se za ty dvě hodiny vůbec nenudil, což je u takovýchto ruských filmů na denním pořádku. I když ke konci tempo trošku upadlo, jako celek je to veliké překvapení a jeden z nejlepších novodobých ruských válečných filmů. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (23)

  • Německá 45. pěší divize hlásila po ukončení bojů zhruba 7000 zajatců, vlastní ztráty divize činily 482 padlých a přes 1000 zraněných. [Zdroj: Paul Carell: Operace Barbarossa] (Necrotongue)
  • Palebnou přípravou před útokem na pevnost byl mimo jiné pověřen i 98. dělostřelecký pluk, v jehož výzbroji byla i děla ráže 210 mm a moždíře ráže 600 mm. [Zdroj: Paul Carell: Operace Barbarossa] (Necrotongue)
  • V době napadení pevnosti se uvnitř nacházelo okolo 3 500 obránců a na 300 jejich rodinných příslušníků. (Adrai)

Reklama

Reklama