Reklama

Reklama

The Tunnel

Trailer

Novinářský tým (kameraman, reportérka, zvukař atd.) se vydá do neprozkoumaného podzemí Sydney, aby zde našel příběh pro svou reportáž. Příběh si jej ale najde sám. (mkaty)

Videa (1)

Trailer

Recenze (210)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Na výpravu z Blair Witch, kterou vedla investigativní novinářka, která jakoby z oka vypadla Jeně Malone, čekal krutý Pád do tmy. Myslím, že na fenomenální Verbalův komentář nic nemá, přesto se však pokusím nějak shrnout své dojmy z tohoto dalšího "Shaky-hand-cam Adventure." I když typy filmů "Found Footage" a "Hand-Cam" nedokáží v podstatě už nabídnout nic nového a neokoukaného a odehrávají se téměř výhradně ve formátu "Co to bylo?", "Slyšeli jste to?" a "Co se to sakra děje?", na mě však tento styl zapůsobí vždy. V několika okamžicích mi srdce bušilo jako o závod a seděla jsem hluboce zařezána do křesla. Jednou jsem navštívila starý bunkr ze 2. světové války nacházející se uprostřed lesů a těch několik minut uvnitř, které jsem tam strávila a kde mi doprovod dělaly pouze dvě další osoby a světlo z mobilu a jinak všude okolo jen černočerná tma, tmavá zákoutí a díry, do kterých mohl člověk snadno hňápnout, mi vystačilo až do konce věků:) Tak po*raná jsem z toho byla. Takže už docela chápu chování filmových postav v podobných prostředích. A v tunelech bývá teda kurevská tma. Takovou spleť podzemních chodeb, která je jako jeden velký, děsivý labyrint, ze kterého se nikdo nedostane zpět, jsem naposled viděla ve filmové adaptaci Kingova "TO." A ani ta nebyla zdaleka tak děsivá, jako tento Tunel. ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Tunel je nízkorozpočtový projekt, ktorý si na svoje nakrútenie zarábal promom cez internet; od fanúšikov i ostatných, ktorí mali možnosť takto pomôcť jeho vzniku. Hoci tvorcovia nakoniec vyzbierali iba štvrtinu naplánovaného rozpočtu, nevzdali to a s využitím svojej fantázie a všetkého čo mali k dispozícii film dokončili. Následne ho dali k dispozícii zadarmo na web; s tým, že finančný príspevok je čisto dobrovoľný, z toho čo sa zarobí bude vyplatený štáb a prípadný ostatok sa použije na ďalší filmový projekt. Takýto uvedomelý prístup mi je osobne veľmi sympatický a vďaka online kampani sa filmík dostal do širšieho povedomia aj bez toho, aby stratil svoju nezávislosť. Príbeh zobrazuje novinársky tím, ktorý sa vydá robiť reportáž do "opustených" tunelov pod austrálskym Sydney, kde sa im začnú diať pochybné veci a sami objavia niečo viac než by chceli. Zo začiatku sa to rozbieha pomaly a ide skôr o dokumentárnu krimi, ktorá je však komplexná a uveriteľná, čo pripraví pôdu na následný napínavý, atmosferický strach z neznáma, ktorý postupne vyvrcholí strašidelnou hororovou naháňačkou v štýle REC / Ils (Them). Dúfam, že si tento počin zarobí dosť na to, aby mohli tvorcovia pripraviť niečo ďalšie, pretože napriek neoriginalite som cítil, že bol spracovaný s podstatným hororovým záujmom a nasadením. Páčilo sa mi to (určite v značnej miere aj preto, že mám slabosť pre prostredie tunelov, metra, kanálov a podobných podzemností v hororoch) a ako zahlásila jedna z postáv; "it was fucking frightening". ()

Reklama

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Tenhle found footage trpí na nezajímavé postavy, takže úvodní seznamovací půlhodinka je pěkně nezáživná. Jakmile se ale vleze do tunelů, je to překvapivě velmi dobře budované a strach se nevytrácí ani při face 2 face střetnutí. Jinak je to klasický found footage s tím dobrým a i tím špatným, co tenhle žánr přináší. V rámci žánru to není nic nového, ale řemeslo je to, nejen s ohledem na nízký crowdfundingem financovaný budget, velmi dobré. ()

LIVINGDEAD odpad!

všechny recenze uživatele

zatáhl jsem žaluzie, dal žábám nažrat a otevřel jsem si francouzské víno. Plný očekávání jsem si pustil tolik opěvovaný film THE TUNNEL. Záčátek mne tedy vůbec nenadchl. Čtyři amatéři a ke všemu jeden z nich s koňským úsměvem. Říkal jsem si:"Bože, hlavně ať ty zuby neukazuje během celého filmu. Pak se objevil tunel. Ale mohl to být klidně sklep starého paneláku. Občasné zvuky, mohl dělat právě přivolaný výtah. Znáte to. Pak utíkání, blik, světlo, tma, rozmazaná kamera a řev. Jak jsem říkal, klidně to mohl být opilý Róm, který si sklepem zkracoval cestu mezi vchody v paneláku. A zakopl. Bylo by to úplně stejné. To byste slyšeli ten řev. Stačilo by to nahrát na kameru a mohl by to být TUNNEL 2. Já si teď hlavně rychle musím zlepšit náladu nějakým kvalitním filmem. Např. 3. dílem Borgiové na HBO. ()

Beastmaster4 

všechny recenze uživatele

Další z řady "home video" hororů, k nimž jsem celkem vždy skeptický. Našly se i výjimky, jako kultovní BLAIR WITCH nebo hodně slušné PARANORMAL ACTIVITY aj. Jenom škoda, že se z natáčení podobných snímků (které byly z počátku zajímavé pro svojí neotřelost a originalitu) stala soutěž, kdo udělá lepší a zajímavější. Místo, aby to spělo k lepšímu to zákonitě spěje do pěkných sra..k. Podobně dopadlo PARANORMAL ACTIVITY 2, které je oproti jedničce hodně nízko nebo REC 2, které mě taky nechytlo. U THE TUNNEL jsem pochyboval taky, a to hned z počátku. Nezajímavý rozjezd, nepříliš věrohodné projevy herců aj. Nečekal jsem nic extra a po 15 minutách s otázkou "o čem že to je?" (jelikož jsem se neuměl přinutit sledovat obrazovku na 100%), jsem se zařekl, že to dokoukám, i kdyby to měl být odpad! A bohudík se vyplatilo. Střed filmu je pecková klaustrofobní a depresivní záležitost. Cestu čtyř žurnalistů, která se z nevinného a trošku ambiciózního “výletu“ tmavými tunely stává noční můrou, natočil Carlo Ledesma na jedničku. Často jsem se přistihnul, jak žmoulám okraj deky a tajím dech, co se za dalším rohem mihne v obraze. Zatuchlé prostředí starých podzemních chodeb na vás doslova "puší" z obrazovky. Oprýskané chodby a staré místnosti, v kterých přespávali bezdomovci, to všechno na vás natáhne depresivní pařáty. Jen škoda, že je použit systém prolínání dění s výpověďmi, takže dopředu víte, jak to zhruba skončí. Co je ve filmu doslova uklidňující je ta blízkost normálnímu životu tam nahoře, když se objeví mezírka, okénko, kde lze zahlédnout běžný ruch na silnici aj., doslova se vám uleví, stejně jako postavám ve filmu.....než začne opět peklo. Tohle všechno je hodně dobrá další verze "home video" hororu. Nebýt toho nudného úvodu, dal bych čtyři hvězdy! ()

Galerie (21)

Zajímavosti (4)

  • Film se skládá celkem z 135 tisíc snímků. (mkaty)
  • V březnu 2012 bylo oznámeno, že se plánuje pokračování s názvem „The Tunnel: Dead-End“, které mělo pojednávat o muži hledajícím svého bratra, který se ztratil v tunelech. Pokračování však nikdy nevzniklo. (Homerking)
  • Natáčení probíhalo v australském městě Sydney. Točilo se v městských nepoužívaných tunelech a v úkrytu královského australského námořnictva z druhé světové války na Garden Island. (Homerking)

Reklama

Reklama