Norman a duchové
Chris Butler, Sam FellScénář:
Chris ButlerKamera:
Tristan OliverHudba:
Jon BrionHrají:
Kodi Smit-McPhee, Anna Kendrick, Casey Affleck, Christopher Mintz-Plasse, Leslie Mann, Jeff Garlin, Elaine Stritch, Bernard Hill, Jodelle Ferland, Tempestt Bledsoe, John Goodman, Scott Menville, Nicholas Guest, Jacob Bertrand, Tucker Albrizzi, Alex Borstein, Jeremy Shada, Jack Blessing, Denise Faye, Emily Hahn, Michael Corbett, Joaquim GuedesProducenti:
Travis Knight, Arianne SutnerStřih:
Christopher MurrieZvuk:
Al NelsonScénografie:
Nelson LowryKostýmy:
Deborah CookPlakáty
Kdo zachrání malé ospalé městečko, když ho přepadne horda zombíků? Neohrožený hrdina se jmenuje Norman. Je mu jedenáct, ujíždí na hororech a rád si povídá s mrtvou babičkou. Norman má totiž jednu zvláštní schopnost, řekněme šestý smysl. Vidí duchy a umí se s nimi na lecčems dohodnout. To se v aktuální, velmi prekérní situaci může náramně hodit. Než se ale Norman postaví do čela místního odboje proti živým mrtvým, bude muset leccos skousnout, což se stává většině dětí s nálepkou podivína a mimořádnými schopnostmi. Rodiče ho nechápou, starší sestra jím pohrdá, spolužáci ho šikanují nebo ignorují (v lepším případě) a jediný, s kým vychází, je tlusťoch Neil, s nímž taky nikdo jiný nekamarádí. Ještě si rozumí s duchy většiny nebožtíků z okolí, ale ti se nedají počítat. Normanův život nabere zcela netušený směr, když mu podivínský strýc prozradí, že městečko co nevidět stihne pradávná kletba a že právě on ji může díky svým záhrobním komunikačním schopnostem zastavit. Než se Norman rozhodne, jestli se chce nebo nechce stát hrdinou, začnou mrtví vylézat z hrobů a děsit vše živé. V tu chvíli se v Normanově hlavě vylíhne nápad, jak je vrátit do stádia věčného odpočinku. Ví však, že sám to nezvládne. Jenže realizujte teoreticky dokonalý plán, když máte v partě vyděšeného tlusťocha, jeho staršího bratra, který má místo mozku svaly, sestru, jehož ho nepokrytě balí, a největšího sígra ze školy? A když vás kromě zombíků honí i policajti a spoluobčané, kteří právě přestali mít úctu k mrtvým?(oficiální text distributora)
- Normanovi je jedenáct let, rád se dívá na horory, a hlavně je obdařen "šestým smyslem" - vidí mrtvé lidi. Může si povídat třeba s dávnou zesnulou babičkou. Jeho zvláštní schopnost ho vyčleňuje ze společnosti, která ho považuje za podivína a dává mu to dost často najevo. To se ale brzy změní. Na jeho městečko zaútočí zlá čarodějnice a sedm oživlých mrtvol, které ji před 200 lety poslaly na oprátku a ona je za to proklela. A právě Norman je tím jediným, kdo tomu může zabránit a vrátit věci do starých kolejí. Jak to ale udělat, když absolutně netuší, o co jde?(TV Nova)
- Malé nudné městečko kdesi v Massachusetts je obléháno zombies. Obyvatelé města, kteří už nevědí jak hrozbě dál čelit, se obrátí na podivínského chlapce Normana, který prý umí promlouvat s mrtvými. Toho teď čeká boj nejen se zombies, ale i s čarodějnicemi a duchy, aby zachránil svoje město před mnohaletou kletbou.(Socrates)
- Kto zachráni malé ospalé mestečko, keď ho prepadnú zombíci? Neohrozený hrdina sa volá Norman. Má jedenásť rokov, miluje horory a rád sa rozpráva s mŕtvou babičkou. Norman má totiž jednu zvláštnu schopnosť, povedzme šiesty zmysel. Vidí duchov a vie sa s nimi na všeličom dohodnúť. To sa v aktuálnej, veľmi neistej situácii môže náramne hodiť. Než sa ale Norman postaví do čela miestneho odboja proti živým mŕtvym, bude musieť všeličo „prekusnúť“, čo sa stáva väčšine detí s nálepkou čudáka a mimoriadnymi schopnosťami. Rodičia ho nechápu, staršia sestra ním pohŕda, spolužiaci ho šikanujú alebo ignorujú (v lepšom prípade) a jediný, s kým vychádza, je tlsťoch Neil, s ktorým sa tiež nikto iný nekamaráti. Ešte si rozumie s duchmi väčšiny nebožtíkov z okolia, ale tí sa nedajú počítať. Normanov život naberie úplne netušený smer, keď mu čudácky strýko prezradí, že mestečko čo nevidieť postihne pradávna kliatba a že práve on ju môže vďaka svojim záhrobným komunikačným schopnostiam zastaviť.(TV Markíza)
Photo © Focus Features
- Film byl natočen pomocí kamery Canon 5D Mark II DSLR, která byla pro 3D efekt umístěná na speciálním stojanu, na kterém se po každém záběru o malý kousek poposunula. (Dr Lizal)
- Film byl vytvořen za použití první stop-motion animace využívající 3D tiskárny ke tvorbě tisícovek unikátních výrazů tváří. (Brousitch)
- Jedná se o první rodinný animovaný film, ve kterém se objevuje postava, o které je veřejně přiznáno, že je homosexuální. (PanTumnus)
Mládeži přístupný
06.09.2012 Bontonfilm |
---|---|
06.09.2012 Bontonfilm SK |
17.08.2012 Focus Features |
23.01.2013 Bontonfilm |
23.01.2013 Bontonfilm |
Podobné
- Hotel Transylvania 4 (2021)
- Hotel Transylvánie 3: Příšerózní … (2018)
- Mazlíček (2017)
- Příšerákovi (2017)
- Coco (2017)
- Hotel Transylvánie: Seriál (2017)
- Hotel Transylvánie 2 (2015)
- Škatuláci (2014)
- Kniha života (2014)
- Frankenweenie: Domácí mazlíček (2012)
- Hotel Transylvánie (2012)
- Obchod pro sebevrahy (2012)
- Goodnight, Mr. Foot (2012)
- Koralína a svět za tajnými dveřmi (2009)
- The Nightmare Before Christmas - Tim … (2008)
- Igor (2008)
- V tom domě straší! (2006)
- Mrtvá nevěsta Tima Burtona (2005)
- Ukradené Vánoce (1993)
- Frankenweenie (1984)
- Vincent (1982)
Crawler-D
Překvapivě vynalézavé a filmařsky výtečně provedené zakončení, které by snímku vyneslo pátou hěvzdičku. Škoda, že tomu předchází poměrně standardní etuda o chlapci, který se odlišuje, je šikanován a je divný. Tahle divnost a šikana jsou sice elementární a tvůrci je dokážou v rámci děje účelně využít, ale prostředí maloměsta je vykresleno až moc málo, nemluvě o tom, že osobně mi esteticky některé významné vedlejší postavy přišli příliš ošklivé a nesympatické (jejich ošklivost není dost zábavná či zajímavá). Film ideálně pro děti, o nichž si rodiče budou myslet, že pro ně tak hororový film není. Co do srovnání obstojí se snímkem V tom domě straší. Na hutnou atmosféru Koralíny nemá.(31.8.2012)
║Rozpočet $60miliónov║Tržby USA $56,003,051║Tržby Celosvetovo $103,603,051▐ Tržby za predaj Blu-ray v USA $3,875,978 //počet predaných kusov 166,441║ Tržby za predaj DVD v USA $10,190,170 //počet predaných kusov 557,005║ Tak toto teda moc nevyšlo, absolútne mimo akéhokoľvek vkusu, nechápem pre akú vekovú kategóriu bolo toto cielené, lebo ako toto ponúknuť deckám je troška moc odvážne, lebo ako že rozprávka o duchoch a zombii bez lepšej nadsázky a k tomu samotná téma o čarodejniciach a ich likvidácii v podobe malého dievčatka?, no fúha, no a pre starších to tiež nemá akýkoľvek dobrý ťahák, lebo syrová alebo surová zábavnosť je tak troška mimo, občas sa na tých zvrhlostiach človek pousmeje ale časom to už ide cez chuť, nuž celkovo to je len dejovo otravné a taktiež tá bábková animácia na hrane vrátane 3D efektu. Jednoznačne jeden z najhorších animovaných počinov za posledné roky, kde záver nemá konca kraja. /videl v kine 3D verziu: 35%/(15.9.2012)
JohnnyD
Nuž v prvom rade je mi strašne ľúto tej úžasnej práce animátorov na tomto mizernom scenári. Veď ani ten námet nie je zlý (zvrat s tým, že KTO je tá čarodejnica je vynikajúci), no potenciál nie je vyčerpaný ani na 10%. Napriek občas prekvapivo nekorektným veciam (najmä nekrofilné vtipy) je totiž film strašne "bezpečný", teda ide na istotu a kĺže po povrchu. Aj keď už to niekedy vyzerá, že sa príbeh začne vyvíjať inak, tvorcovia opäť ujdu do bezpečia a do klasickej šablóny. Škoda, vizuálna stránka je podmanivá!(11.7.2013)
salalala
Já jsem spokojen a příjemně překvapen. Z tuctového námětu dokázali tvůrci vytěžit hodně a složit v podstatě milou poctu zombie hororům. První dejme tomu třičtvrtina stopáže šlape perfektně, má temnější atmosféru (nejmenší děti bych možná nechal doma) a servíruje i příjemné fórky. Sem tam se objeví narážky na horory a nemá to vlastně žádný problém. Pak se to ale kdovíproč zadrhne, svěží tempo zpomalí a úroveň malinko klesne. Najednou jde všechno stranou a na povrch vyplouvá okoukané poselství o tom, že ti utlačovaní bývají nejstatečnější a každý podivín má něco do sebe. Je to opravdu škoda, protože našlápnuto to má více než dobře a poměrně to baví, tohle ale výsledek zbytečně sráží. Konec už je zkrátka takový nijaký a očekávaný. Dabing sice není špatný, je ale trošku infantilní a docela rád bych viděl originál, který by to mohl posunout na jinou úroveň. Ještěže tvůrci zvolili bláznivou a pořád ještě neotřelou loutkovou animaci, čímž získávají body navíc. U mě za slušné čtyři a 70%.(31.8.2012)
mm13
Napísané bez nápadu, natočené bez zanietenia. Povrchná, silená záležitosť, ktorá si myslí, že sa stačí viesť na vlne popularity duchov a podobných bytostí medzi deťmi a mládežou. Nestačí. Natočené pred rokmi, ocenil by som odvážny námet, díval sa na to ako na nezdar a držal tvorcom palce do ďalšej práce. Toto je ale podlízavá nehoráznosť!(5.2.2013)