Reklama

Reklama

Vinnetou

(seriál)
  • Německo Winnetou & Old Shatterhand (více)
Trailer

Epizody(3)

Obsahy(1)

Nejen americké televizní společnosti dnes hledají inspiraci v osvědčených filmových hitech minulého tisíciletí. Také němečtí producenti se rozhodli zajistit si pozornost diváků resuscitací klasických titulů. Vedle plánovaného přepracování legendárního válečného dramatu Ponorka si dle očekávání největší publicitu vysloužila třídílná resuscitace ikonického náčelníka Apačů Vinnetoua. Ten, ačkoli původně pochází z knih Karla Maye, je v mysli německého a východoevropského publika neodmyslitelně spojen s barvotiskovou filmovou sérií z šedesátých let. Filmy v hlavních rolích s Pierrem Bricem a Lexem Barkerem se mezitím staly pro některé až fanaticky vyznávaným generačním kultem a jakékoli nové zpracování tudíž čelilo výzvě, jak se s touto tradicí popasovat. Tvůrci zaštítění produkční společností RatPack, která pro televizní stanici RTL projekt nových adaptací realizovala, se zaštítili heslem, že každá generace bude mít svého Vinnetoua a rozhodli se pro radikálně odlišné zpracování, které namísto plakátového hrdinství a dobrodružkové naivity upřednostní inspirace stylem moderních amerických westernů. Milovaným filmům minulého tisíciletí vzdali hold několika malými odkazy a poctami, především čestnými party pro některé z dosud žijících představitelů německých indiánek jako Gojka Mitiče, Mario Adorfa či Marii Versini. Poučit se také nechali v tehdejším řešení natáčecích lokací a celkovém tvůrčím přístupu. Nové filmy tedy také fingují krajinu Divokého západu chorvatskými exteriéry a po vzoru starých adaptací přistupují k původním knihám Karla Maye s velkou mírou scenáristické volnosti.

Třídílná televizní minisérie zpracovává nejikoničtější příběhy, přesněji řečeno ty, které patří mezi nejoblíbenější z původní filmové série. Konkrétně tak diváci znovu, ale nanovo uvidí první seznámení syna náčelníka Apačů Vinnetoua a greenhorna, jenž posléze vejde ve známost jako Old Shatterhand, v druhém filmu s nimi budou odhalovat tajemství bájného pokladu na Stříbrném jezeře a v posledním dílu zažijí poslední společný boj legendární dvojice hrdinů. Ačkoli k Mayovým knihám nové adaptace přistupují velmi volně, oproti oblíbené sérii filmů z šedesátých let zachovávají jeden zásadní rys knih, a sice, že ústředním hrdinou, který díky své síle posléze dostane od indiánů jméno Old Shatterhand, je sám Karel May... Do role Vinnetoua byl obsazen uznávaný mladý albánský herec Nik Xhelilaj, který musel před natáčením podstoupit důsledný fyzický trénink, aby roli statného bojovníka dostál. Old Shatterhanda ztvárnil německý herec charakterních rolí Wotan Wilke Möhring, jenž coby zanícený fanda mayovek byl nabídkou role unesen. Part Nšo-či připadl původem mexické herečce Iazue Lariosové a německý komediální herec Milan Peschel se ujal úkolu zosobnit Sama Hawkense. Stranu záporáků v hereckém ansámblu vedou výteční němečtí představitelé Jürgen Vogel coby zlovolný násilník Rattler, Fahri Yardim jako zlatem poblouzněný bandita El Mas Loco a Michael Maertens coby sadistický syn ropného magnáta Santer Jr. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele JohnZ87 k tomuto seriálu (4)

Vinnetou (2016) 

K nové verzi příbehu slavného náčelníka Apačů Vinnetoua a jeho pokrevního bratra Old Shatterhanda jsem se stavěl od začátku s nedůvěrou, nakonec jsem byl ale velmi mile překvapen (platí pouze pro Nový svět). Narozdíl od klasických mayovek z 60. let minulého století působí toto zpracování mnohem více pochmurněji a "špinavěji", ale také komorněji a celkově prázdněji. Tvůrci zde ztotožňili Karla Maye přímo s postavou Old Shatterhanda, tak jak tomu v podstatě správně má být. Oba představitelé hlavních rolí jsou dostatečně charismatičtí a přestože se nesnaží napodobovat Brice a Barkera, tak v určitých okamžicích jsou jim vlastně trochu podobní. Old Shatterhnad není hned od počátku takový ostřílený drsňák jako v Barkerově podání, jeho pověstná drtící pěst však ale zůstala zachována. Apači mluví svým rodným jazykem, stejně tak se ale obstojně dorozumí i anglicky. Více v komentářích k jednotlivým částem... 60% ()

Vinnetou: Nový svět (2016) (E01) 

K nové verzi příbehu slavného náčelníka Apačů Vinnetoua a jeho pokrevního bratra Old Shatterhanda jsem se stavěl od začátku s nedůvěrou, nakonec jsem byl ale velmi mile překvapen. Narozdíl od klasických mayovek z 60. let minulého století působí toto zpracování mnohem více pochmurněji a "špinavěji". Tvůrci zde ztotožňili Karla Maye přímo s postavou Old Shatterhanda, tak jak tomu v podstatě správně má být. Oba představitelé hlavních rolí jsou dostatečně charismatičtí a přestože se nesnaží napodobovat Brice a Barkera, tak v určitých okamžicích jsou jim vlastně trochu podobní. Old Shatterhnad není hned od počátku takový ostřílený drsňák jako v Barkerově podání, jeho pověstná drtící pěst však ale zůstala zachována. Apači mluví svým rodným jazykem, stejně tak se ale obstojně dorozumí i anglicky. Gojko Mitić je jako Inču-čuna skvělý a z Nšo-či se stala mocná a uznávaná šamanka kmene. Podivně vykulený Sam Hawkins je tradičně skvělý hláškař. Pobaví také scéna, v níž Vinnetou Samovi vrací jeho skalp. Hlavní záporák (hlavně svou vizáží) dokáže vzbudit v divákovi nenávistné emoce, jeho charakter je však poměrně plochý. Nový Vinnetou se dost obtížně srovnává s původním filmovým zpracováním, protože k látce přistupuje po svém a trochu jinak. V každém případě, tento remake svému předchůdci rozhodně ostudu nedělá - alespoň, co se prvního dílu týče. 70% ()

Vinnetou: Tajemství Stříbrného jezera (2016) (E02) 

Tak tohle už bylo o poznání horší než první díl. První polovině není moc co vytknout, ta drží celkem spolehlivě laťku nastavenou úvodním filmem. Old Shatterhand poprvé uchopí legendární pušku henryovku a konečně oblékne svou ikonickou jelenici, v které se ale vzápětí ráchá ve Stříbrném jezeře, když banditům společně s jeho rudým bratrem Vinnetouem nedobrovolně posluhují a hledají v jeho vodách poklad (tohle je asi jedna z nejhloupějších scén ve filmu). Záporákem je vyšinutý mexičan bez špetky charismatu, který nesahá zloduchům z původního filmového zpracování ani po kotníky. Často zabíjí bez smysluplného důvodu i členy své bandy, zřejmě jen pro vlastní zvrácené potěšení. Navíc se zamiluje do Nšo-či v domění, že se jedná o re-inkarnaci jeho mrtvé milenky Carmen. Dalším problémem je téměř absentující akce a pokud už se nějaká odehrává, je to dost často mimo záběr kamery. Old Shatterhand je snad ještě větší trouba než v prvním filmu, bývá až nezvykle často přemožen a s původním Barkerovým hrdinou se vůbec nemůže rovnat. Opět ale musím konstatovat, že oba hlavní představitelé jsou občas svým předchůdcům z 60. let docela podobní. Je velká škoda, že se tvůrcům nepodařilo udržet kvalitu nastavenou předchozím dílem, tento ve mě rozhodně nějaké pozitivnější dojmy nezanechal, bohužel. 45% ()

Vinnetou: Poslední bitva (2016) (E03) 

O něco lepší než Tajemství stříbrného jezera a o chlup horší než Nový svět. Plusem je zasazení děje do zimního období, což je u Mayovek poměrně nezvyklé, ale originální. S tím souvisí i změna oděvů ústředních postav. Santer Jr. (jehož otce hraje představitel původního Santera Mario Adorf) je jakožto záporák asi zatím největší hajzlík a mezi ostatními nevýraznými záporáky nového zpracování jednoznačně vyčnívá charismatem i prohnaností a schopností manipulace. Také se v plné nahotě ukazují nechutné mocenské nástroje jako falešná vlajka, úplatkářství, korupce atd. Old Shatterhand je docela slušně zarostlý, ale ani v Poslední bitvě jsme se nedočkali toho pravého Barkerovského hrdiny, čekal jsem větší vývoj postavy. Akce je sice více než v předchozím díle, ale jakoby se jí tvůrci báli pořádně ukázat - nejčastěji ji schovávají za nešikovný a agresivní střih, takže třeba Old Shatterhanda není při jízdě na koni pořádně vidět střílet z pušky (záběr je nepochopitelně brzy ustřihnut). Bylo fajn vidět i indiány ostatních kmenů. Vinnetou, kterému jeho vlastní smrt vyvěštila sestra Nšo-či, se naprosto nepochopitelně rouhá, chvástá a vysmívá se božstvu se slovy "vidíš sestro, spletla jsi se". A jako by ruka osudu (Santera) chtěla zasáhnout a bez nějakého hlubšího důvodu či potřeby sebeobrany zbaběle ze skrýše vystřelí zrovna a pouze na Vinnetoua (ačkoli si v hloučku mohl vybrat kohokoli jiného), který "překvapivě" umírá. Vše je korunováno scénou, v níž je Old Shatterhand jmenován náčelníkem kmene Apačů, který se prozřetelně pár hodin předtím s Vinnetouem pokrevně pobratříčkoval, takže námitka, že v sobě nemá apačskou krev, neobstojí - stejně jako tento film. 55% PS: Potěší zmíňka o Františkovi z Prahy. ()

Reklama

Reklama