Reklama

Reklama

Most - Série 1

(série)
Krimi / Thriller / Mysteriózní
Švédsko / Dánsko / Německo, 2011, 9 h 31 min (Minutáž: 57–58 min)

Tvůrci:

Hans Rosenfeldt

Hrají:

Sofia Helin, Kim Bodnia, Dag Malmberg, Puk Scharbau, Emil Birk Hartmann, Rafael Pettersson, Anette Lindbäck, Said Legue, Kristina Brändén Whitaker (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Sériový vrah zanechal telo svojej obete uprostred mosta Öresund, ktoré rozdeľuje Dánsko a Švédsko. Prípad dostala na starosti švédska svojrázna a arogantne svojská policajtka Saga (Sofia Helin) a dánsky detektív Martin (Kim Bodnia). Podarí sa im dolapiť šialenca, ktorý sa vyžíva v pozornosti obyvateľstva oboch národov? (*CARNIFEX*)

Recenze (86)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nebudu předstírat, že jsem od reprízy první sezóny seriálu nečekal kvalitní divácký zážitek. Pod mostem už se převalilo mnoho set tun vody od doby, co jsem tuto záležitost viděl poprvé, takže jsem si děj nikterak přesně nepamatoval, zato jsem si dokonale vzpomínal, jaký dojem na mě tehdy seveřané udělali. O to víc mě potěšilo, že pro mě první řada ani po těch letech toto kouzlo neztratila, a já jsem se tak mohl opět "zažrat" do skvěle napsaného příběhu s dokonalou atmosférou a sakra zajímavými postavami. / Poučení: Některé národy staví přes moře mosty, jiné pod ním razí tunely a Mojžíšův příběh o klopýtání mezi vším tím slizem rázem není tak cool, jako býval. ()

angloumene 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Most je pro mě trochu rozporuplná detektivka. Na jednu stranu divák najde pár nelogičností (hlavní zabiják dokáže hlídkovat u své oběti 24 hodin denně a navíc není ostatním nijak nápadný a další) na stranu druhou nabízí skvělou, napjatou atmosféru. A co je nejdůležitější jedna z hlavních postav, detektivka Sága, je nejlépe ztvárněný detektiv vůbec. A to za to prostě stojí! :) Celkově to za první sérii vidím na 81 %. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Co bychom si bez těch Seveřanů a jejich depresí počali? Most, který přes úžinu Öresund spojuje dánskou metropoli Kodaň se švédským přístavním městem Malmö. A přesně na linii značící hranici mezi oběma státy se jedné noci objeví mrtvá žena. A nebude jedna. Hranice dvou států, dvě oběti, dva vyšetřovatelé. Oba totálně odlišní. Chladná a patologicky racionální Švédka a bodrý a lidský (i záletný) Dán. Výsledkem je žánrový klenot a televizní pojem, který mi dosud unikal. Vrah (zdatný manipulátor) je vždy o krok před policií, nedělá chyby a jsem rád, že jsem mu mohl být s rozdílnou dvojicí v patách. Poukazuje na neduhy současné společnosti a dává jí mnohé za vinu. Zároveň budí zájem u veřejnosti, pojmenovává témata, která obě země sužují: imigranti, lidé na dně sociálního systému, násilí ze strany policie, mizerná péče o psychicky nemocné. První polovina série je značně zamotaná, druhá pak výtečně vyšponovaná a vygradovaná. Atmosféra, napětí, šedivý vizuál, gradace, herecké obsazení a velmi propracovaný scénář. I odvaha činit radikální rozhodnutí u ústředních postav (viz úplný závěr). Klobouk dolů. ()

Garch 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na vlně severských krimi, včetně zeleno-hnědo-šedo-namodralého tónování, určité rozvážno/rozvláčnosti, ale navíc s přidanou hodnotou - Saga Norénová! Sofii Helinové, která je až roboticky bezemoční a v Porche Carrera, průjmové barvy přejíždí mezi Švédskem a Dánskem chytat a nahlašovat zločiny a přestupky..., Kupodivu, lze jí uvěřit i úpornou snahu naučit se lidským citům. Bez parťáka Martina by ale těžko dosáhne nějakých pokroků. V 1. sérii je příliš dokonalý "padouch"(milimetrová přesnost na mostě nebo: v zásahové uniformě čekal před sklepem obchodu na osvobozeného poldu jak dlouho asi?). ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Jeden z najlepších seriálov, čo TV mohla ponúknuť. Nechýbalo nič, čo v dobrej kriminálke má byť, ba čo naviac, všetkého pozitívneho bolo navyše. Výborne napísaná ústredná dvojica, ktorá svojim minimalistickým herectvom (Sofia Helin ) dokonale bavila a od epizódy k epizóde čím viac gradovaná atmosféra. Proste a jednoducho : učebnicový príklad severského krimi-thrilleru. ()

Galerie (99)

Reklama

Reklama