Reklama

Reklama

Země přežila devastující mimozemský útok, je zničená a je jasné, že příští invaze bude totální a její výsledek definitivní. Lidstvo se proto rozhodne vycvičit novou generaci geniálních dětí na válečníky a vojevůdce, kteří mají misky vah v příští nevyhnutelné bitvě naklonit na naši stranu. Ti nejlepší a nejnadanější jsou vybráni a posláni do Válečné školy na orbitální stanici v kosmu, kde musí podstoupit mnohaletý výcvik a nekonečnou soutěž o to, kdo se nakonec stane hlavním velitelem mezinárodních sil. V atmosféře násilí a neustálého srovnávání cvičí na vojenských simulátorech stejně jako ve vzájemných válečných hrách. Nejefektnějším je takzvaný "Battle room", kde se ve stavu beztíže tříbí strategické i fyzické vlastnosti a kde díky kombinaci inteligence a empatie vyniká právě Ender. Jako hlavní favorit se pak Ender přesouvá do velitelské školy a vede ostatní do boje v simulované válce. Ta opravdová válka se ale blíží rychleji, než se zdálo, a teprve  –náctiletý Ender se stává jediným velitelem mezinárodní flotily v boji o záchranu lidstva. A jeho inteligence ho nutí pochybovat... je tohle ta pravá cesta? (Bontonfilm)

(více)

Diskuze

kiros179

kiros179 (hodnocení, recenze)

DeathTheKid

pro ty z nás, kteří měli tu možnost si přečíst knižní sérii, to bude povinost. ale ruku na srdce, nečekám z toho nějakou bombu, ale rád bych se mýlil :p

mm13

mm13 (hodnocení, recenze)

Peklop

Bonton zdvihli aj ceny DVD a blu-ray. Nehovoriac o tom, čo si dovoľujú v rámci trhu celkovo - niekoľkomesačná exkluzivita na vybrané tituly pre obchodný reťazec Tesco a podobné excesy. Radšej by neboli! x-(

Peklop

Peklop (hodnocení, recenze)

Takže u nás v kině to vůbec nebude, protože to distribuuje Bonton. A nějaký vocas v Bontonu zavedl tak velké pevné minimální poplatky za půjčovné, takže se městským kinům nevyplatí promítat málo navštěvované filmy kvůli těžké prodělečnosti.
Kéž by od Bontonu všichni přestali brát. Průser je, že sračky jako Kameňák 4 se dávat "musí" a na tom si distributor kapsy namastí.

na příspěvěk reagoval mm13

packa

packa (hodnocení, recenze)

FRANTACZ1

Neviděli jsme film, třeba opravdu bude vykreslen jako šílenec. A úplně v pořádku jeho mysl není ani v knize, viz drobné incidenty se Stilsonem a Madridem.

FRANTACZ1

FRANTACZ1 (hodnocení, recenze)

packa

Od 38:42. Nicméně, to, že Ender je šílenec, a Ford z něho má udělat ještě většího šílence... To jako přehnal...

na příspěvěk reagoval packa

DaViD´82

DaViD´82 (hodnocení, recenze)

Pokud někdo dá na Fuku, tak v psoledních Odvážných palcích v závěrečných cca dvou minutách mluví o tom, jak to dopadlo (ne kvalitou, ale ve vztahu k předloze)...

na příspěvěk reagoval packa, AdfMIGA

DaViD´82

DaViD´82 (hodnocení, recenze)

Dart

Tak jednak nic jako nezfilmovatelná předloha není; vše je zfilmovatelné a je to čistě otázka pojetí, talentu, peněz, rozsahu apod. A pak zrovna Enderova hra je zfilmovatelná jednoduše; věc jiná je, že není jednoduše zfilmovatelná jako blockbuster... Ale o těch změnách se ví již dlouho a myslím, že jsou "takhle na papíře" celkem i pochopitelné.

FRANTACZ1

FRANTACZ1 (hodnocení, recenze)

Dart

To píše mnoho autorů. (tím neříkám, že to tak nebude - prostě přijdu, uvidim, a... zvítězim/nezvítězim/něco mezi)

Dart

Dart (hodnocení, recenze)

Pro ty co četl knihu to bude asi těžká zklamání, děj není o obraně planety a boje s termiťany. To je jen v pozadí, jako prostředek k opravdovému příběhu. Z knihy se nedá udělat věrný bloskbuster, protože kniha není masová. Musí se u ní trochu myslet. I autor napsal, že je kniha nezfilmovatelná.

na příspěvěk reagoval FRANTACZ1, DaViD´82

Lesina

Lesina (hodnocení, recenze)

Přiznávám, že jsem hodně zvědavá. Knižní předlohu jsem četla a neumím si představit jak ji režisér uchopí. Může to být vekolepé - nebo dokonalý průser. Ani se nemám chuť podívat na trailery, protože, přiznávám, se bojím toho druhého.

FRANTACZ1

FRANTACZ1 (hodnocení, recenze)

Ještě jedno bych nadhodil... Ve skutečnosti nemusí být ani kvalitní výsledek, ale přitom nedržení se věrně předloh(y) zcela na škodu. Takových projektů je ostatně nespočet, ať už je dané úmyslné nebo neúmyslné.

 

Politický koutek

Např. V jako Vendeta, kde autor předlohy nechtěl být ani v titulcích, protože dané pojetí se mu nelíbilo. A přitom, byť předlohu neznaje, za sebe dávám za pět, protože i poslední události ukazují, že právě taková VB si s tím fašismem a státním gestapem, a svobodu a demokracii zcela válcujícím Camionem, o takovou nebo podobnou anarchii už i vyloženě koleduje.

Marius

Marius (hodnocení, recenze)

FRANTACZ1

K 4 : samozrejme náboženstvo môže byť predmetom filozofie ako vlastne všetko :-) len podľa mňa  Enderovská sága nie je filozofickou analýzou náboženstva ale náboženským pohľadom na problémy ktoré rieši aj praktická filozofia.

FRANTACZ1

FRANTACZ1 (hodnocení, recenze)

Marius

Btw, tenhle film lze vnímat i jako takový druhý Enderův stín, protože i před jeho přečtením byl už výsledek jasný, jen se k tomu přidala další široká linie informací. Prostě dané události zase z jiného pohledu. A jestli to s původními dvěma předlohami bude vůbec souznit, se právě uvidí...

na příspěvěk reagoval Marius

FRANTACZ1

FRANTACZ1 (hodnocení, recenze)

Marius

1) Já jsem napsal: "Těžko říct". Samozřejmě, že by to šlo udělat, ale když to neudělali, ať už z jakéhokoliv (třeba i skrytého skutečného) důvodu, já s tím problém nemám. Šestý smysl by sice ztratil spoustu ze svého kouzla, ale nemám důvod se na něj nepodívat někdy znova, takže to rozhodně není tragédie. Ostatně, je spoustu a spoustu takových filmů.

 

2) Byť souhlas, byl by to bonus navíc. Ostatně i právě proto bude zajímavé, jestli a jak se s tím autoři vypořádají v kvalitě všeho ostatního.

 

4) Filozofie je nahlížení věcí z různých pohledů. I taková problematika Čching-čao v Xenocidě je především filozofická, a to i jen z toho důvodu, že náboženství je tam nahlíženo ze všech stran, a vůbec to tam nemá nějakou jasně mířenou linii co by měl čtenář vnímat jako pravdu, nebo dokonce mu byl vnucován nějaký přímý a určitý názor autora.

Marius

Marius (hodnocení, recenze)

FRANTACZ1

1) Ak ti poviem o Šiestom zmysle že Bruce Willis je duch a nevidel si ho, nepozrieš si ho ? Tá pointa by do filmu vošla rovnako ľahko ako do knihy. Lenže to by sme nevideli ako a teraz MEGASPOILER Enderove jednotky skutočne katujú termiťanov KONIEC MEGASPOILERU čo by zjavne prinieslo menej bubákov. 

2.) Pre čitateľov by mohlo byť zaujímavé práve to, ako sa scenár a réžia vysporiadajú s tým, že dopad knihy je najmä v tom, že čitateľ sa stotožňuje s Enderom a preto ho tá pointa zasiahne, potom sa pýta či by Ender robil čo robil keby vedel, resp. že časť tej hanby za  xenocidu pocíti aj čitateľ na sebe. No a tu to bude sledovať z odstupu ako nejaký vševedúci nezaujatý pozorovateľ.

3.) prvá kniha nemá bez ďalších hlbší zmysel, na tom sa my dvaja určite zhodneme.

4.) k tvojej reakcii na canakju - nemýľ si filozofiu s náboženstvom, tá sága je deistická, možno až teistická, každopádne má čo povedať aj z takejto pozície.

na příspěvěk reagoval FRANTACZ1, FRANTACZ1

FRANTACZ1

FRANTACZ1 (hodnocení, recenze)

Marius

Ale i právě proto, že spousta neznalých lidí by tu pointu znala předem, i kdyby čert na koze jezdil, protože něco tak sdělitelně jednoduchého se vykecá lehko, kromě toho, spousta lidí nějaké spoilery apod. nijak nectí, a je jim šumafuk, že někomu zkazí překvapení nebo filmový zážitek, někteří to dělají dokonce cíleně, tak to ve filmu bude naopak. Resp. hlavní důvod to není, prý je hlavní důvod, že by se to do filmu převádělo těžko, což je těžko říct, ale i onen důvod nelze přehlížet. Ale jak říkám, mně je to třeba jedno, protože mě zajímá výsledek (ve všech ohledech dohromady).

Ostatně, ti, co tu pointu znají z knihy, by neměli na ten film jít, kdyby tam o tu pointu šlo? :-) Prostě uvidíme výsledek, a dle toho se zaříděj jak diváci, tak jistě i studio, jestli zkusej i něco dalšího a nebo ne. Když se jim to povede, sice si taky myslím, že další části ságy jsou zfilmovatelné čím dál tím míň, navíc, jak je evidentní, není to šálek kávy všech, ale to neznamená, že to musí být nutně katastrofa. O Pánovi prstenů se tvrdilo to samé, ostatně, a řekněme, že já především ovšem jen s 1. dílem nemám větší problém (i když plný počet bodů jsem dal za výsledek prostě v rámci možností - spoustu věcí bych radši jinak, spoustu věcí bych i přidal, atd., ale špatný výsledek to pro mě prostě není - má to správnou atmosféru, prostředí, příběh, a jsem prostě rád, že to bylo zfilmováno - a i přesto není důvod si to při čtení daných knih představovat po svým, jde to úplně v pohodě, i u jiných, celkem slušně zfilmovaných děl).

na příspěvěk reagoval Marius

FRANTACZ1

FRANTACZ1 (hodnocení, recenze)

Vzhledem k tomu, že tam jde pak o úplně jiné věci, včetně všudypřítomné filozofie, tak to asi prostě není tvůj šálek... kávy třebas.

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Marius

Marius (hodnocení, recenze)

FRANTACZ1

Všetko čo píšeš o ďalších knihách je pravda. Len to nie je odpoveď. Pretože v prvej knihe je tá pointa sakra dôležitá, hoci pre ságu ako takú podstatná nie je. Každopádne ak sfilmujú ďalšie obávam sa strašných gýčov (nič proti knihám, len sa obávam že to má ostať na papieri ako to je).

na příspěvěk reagoval FRANTACZ1

FRANTACZ1

FRANTACZ1 (hodnocení, recenze)

Marius

Protože ve filmu o tu pointu nepůjde. Doporučuju si přečíst diskuzi nazpět.

 

Kromě toho, o tu pointu jde třeba i pro mě až někde daleko vzadu, a navíc teprve další díly knižní předlohy tomu dávají ten úžasný rozměr celého obšírna jak ve staletích, tak ve světelných letech a prostorech, jiných živoucích entitách atd. Ale to už by bez megaspoilerů dál popisovat fakt nešlo...

na příspěvěk reagoval Marius

Marius

Marius (hodnocení, recenze)

Dpc ako mozu v traileri vykecat pointu na ktorej stoji cela knizka ?! (T2 1:16)

na příspěvěk reagoval FRANTACZ1

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Související novinky

PF 2014

PF 2014

01.01.2014

Zima dlouhá, léto krátké, Vánoce bez sněhu a v sedmi stupních. Ale uznejme, že na výborné filmy byl rok 2013 štědrý. Rivalové, Gravitace, Star Trek: Do temnoty, V zajetí démonů, Zmizení, druzí Thor a… (více)

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

29.12.2013

Seznam nejlepších filmů roku 2013 dle ČSFD.cz si můžete nechat zobrazit ve specifičtějším výběru Žebříčků, a to i zvlášť pro jednotlivé žánry. V celkovém žebříčku divácké líbivosti vedou s úžasnými… (více)

Další nezletilá zabijácká holka?

Další nezletilá zabijácká holka?

29.08.2013

Je to tak, po Hanně a aktuálně řádící Hit-Girl v Kick-Ass 2 dorazí na plátna kin další dorostenka s povolením zabíjet. A hned ve dvou různých filmech! Tentokrát v podání Hailee Steinfeld, kterou po… (více)

Přidáte se k bojkotu Enderovy hry?

Přidáte se k bojkotu Enderovy hry?

16.07.2013

Nákladná adaptace slavného a mnoha žánrovými cenami ověnčeného sci-fi románu, kterou pro studio Lionsgate natočil Gavin Hood, má problém. Jeho jméno je Orson Scott Card. Ten, kromě toho, že je… (více)

Reklama

Reklama