Reklama

Reklama

30 minut po půlnoci

  • USA Zero Dark Thirty (více)
Trailer 2

Děj snímku vychází ze skutečných událostí a v průběhu deseti let sleduje vyšetřování, které vedlo k vystopování Usámy bin Ládina (1957 – 2011). Ten se stal po teroristických útocích z 11. září 2001 jedním z nejhledanějších lidí na světě a navzdory vypsané odměně nebylo známé místo jeho pobytu a předpokládalo se, že by se mohl skrývat v afghánských či pákistánských horách. Celých deset let po jeho stopě pátral elitní tým vojenských a speciálních agentů, kteří pracovali v utajení po celém světě. Hlavní protagonistku napínavého snímku představuje agentka CIA Maya (Jessica Chastainová), která krok za krokem rozplétá komplikovanou síť teroristických buněk a během brutálních výslechů narazí na jméno Abu Ahmed, které zmínili agentům CIA vězni při výsleších v tajných věznicích. Abu Ahmed by se mohl stát klíčem k celému vyšetřování a dovést agentku k samotnému vůdci islamistické teroristické organizace. Situaci však komplikují další teroristické útoky, vzrůstající nebezpečí v Pákistánu a stále větší nedůvěra politiků. Maya je však odhodlána dovést svůj osobní boj až do konce a nejnebezpečnějšího muže světa dostat za každou cenu. (Česká televize)

(více)

Recenze (880)

Gulde 

všechny recenze uživatele

Film ne zrovna pro mě, já radši klasičtější válečný/akční, takže první cca hodina a půl mi přišla nezajímavá a nudná, pak už se to docela rozjelo. ()

M1k9 

všechny recenze uživatele

Úvodní část filmu je katastroficky špatná. Žádná atmosféra. Špatná filmařina. Otravné záběry na držky nezajímavých postav. A taky výkony Jessicy a J. Clarka byly ubohé (možná ne zcela jejich vinou). Zhruba před polovinou nám tvůrci konečně nastíní o co tady běží. Kvalita jde nahoru, film má najednou přímočarost a tempo. Střídání mnoha top herců značně pomáhá zacelit rány. Celkový dojem - nic moc. Je to špatně poskládaná a sestříhaná změť záběrů bez přidané hodnoty a bez speciálního zážitku. Námět měl obrovský potenciál. Posledních dvacet minut je i tak pro většinu diváků slast a pomyslné vítězství / uspokojení. 5.5/10 ()

kamil.i 

všechny recenze uživatele

Po remeselnej stránke ide o bezchybný, priam majstrovsky natočený počin. Na druhej strane ale nie je úplne jasné, čo chcela Bigelow povedať. Kritika nehumánnych postupov americkej armády pri boji s terorizmom je tu vedľajší, až minoritný motív. Postavenie žien v tajných službách takisto nehrá prím. Hlavná ženská postava je jednoducho silná osobnosť, ktorá ťahá celé vyšetrovanie a pohlavie nie je podstatné (mimochodom toto je ozajstný feministický prístup k rovnocennosti postáv). Keď šlo tejto skvelej režisérke výlučne o realistické, skoro až dokumentaristické zobrazenie udalostí vedúcich k dolapeniu bin Ládina, potom je to úplne v poriadku a dostali sme mimoriadne kvalitnú drámu, akurát bez hodnoty navyše. ()

ashtangi 

všechny recenze uživatele

Role, kterou ztvárnila Jessica Chastain, mi připomněla Erin Brockovich, ale tady to byla spíš taková Erin Brockovich ve válce. Zajímavý film. Rozhodně mě to bavilo víc než Lincoln. ()

jorgus 

všechny recenze uživatele

rozhodne prijemne podivani..paradoxne me tento vcelku dlouhy film utikal az do te doby nez zacala samotna akce...dalsi minus je nesympaticka herecka v hlavni roli..jinak fajn snimek:) ()

Flagg 

všechny recenze uživatele

Řemeslně natočená, dvě a půl hodiny trvající nuda. Režisérku Kathryn Bigelow mám rád, chápu, že se asi snaží zachytit hon na nejhledanějšího muže světa co nejreálněji, ale ta stopáž je na mě prostě přes moc. Film určitě nutí k zamyšlení, a stojí za to ho vidět, ale druhou projekci odkládám na neurčito. ()

warrenur 

všechny recenze uživatele

Precizne a do detailu rozpracovane, avsak pridlhe a len mierne vykukajuce z priemeru. Tato tema (pribeh, ako chcete) bola sfilmovana uz niekolkokrat a zopar stvareni som uz videl. Nehovoriac, ze prva pol-hodina, pripominajuca Unspeakable, ma taktiez nicim neprekvapila. Chytlave a atmosfericke to podla mojho nazoru zacalo byt asi az v poslednych 50tich minutach. Ze ma tento snimok neoslovil az tak ako ostatnych, by som pripisal dalej i tomu, ze mnohe z predvedenych postupov a dejovych zvratov som videl uz v perfektnom Homeland, ktoremu tento film teda nesiaha....Herecke obsadenie, mi pride opat velmi, velmi podobne, co do charakterov, ako v podobnych kuskoch. Naviac Jessica, stvarnujuca hlavnu agentku sa svojim zapalom ci posadnutostou, ani z daleka nevyrovna uz videnej Carrie zo spomenuteho Homeland, hovorim vyslovene len o hereckom vyjadreni sa. Pre mna teda, len mierny, precizne natoceny nadpriemer. Koho stvarnenie "temy" terorizmu chyta viacej, nech siahne po serialovom Homeland a tam si este len uzije. ()

jasanka 

všechny recenze uživatele

Některé scény přitažené za vlasy a některé na můj vkus moc drsné (vím, můj "problém"...), ale jako celek průměr. ()

Vlče 

všechny recenze uživatele

Pokud by divák očekával další strhující akční thriller, jimiž je Kathryn Bigelow proslulá, šíleně by se zmýlil. Zero Dark Thirty je místo toho pomalé, dusivé válečné drama, neposkytující divákovi jakékoliv zadostiučinění a už vůbec diváka nijak neodměňuje. Autentická forma dokonale koresponduje s tématem - film je stejně chladný, emočně vyprázdněný a surový jako skutečný hon na teroristy a ve stejném rytmu, bez zbytečných odboček, je vystavováno pátrání po nejhledanějším člověku na světě. Zdání realismu je podpořeno obrovskou oporou ve skutečných faktech a několika pasážemi filmu, které jsou do nejmenších detailů ponechány tak, jak se to skutečně odehrálo. Po nervy drásajících dvou hodinách hledání, slepých odboček a bezvýsledného tlaku na nadřízené se film přepne na poslední půl hodinu toho, co jde Bigelow nejlépe. Závěr je neuvěřitelně působivý a režisérka zde v krátké akční pasáži přebíjí většinu akce, co se dá v posledních letech na plátnech vidět. Celá sekvence má určitě oporu ve výpovědích zůčastněných, je zcela bez jakéhokoliv moralizování a z chladnokrevnosti s jakou je natočená běhá mráz po zádech. Není to film o hrdinech, ale o obyčejných lidech, kteří trpí nakonec víc než ti, koho (možná) jednou dopadnou - a nejlepší je, že to není další falešný ohňostroj, ale malá opravdová jiskra v chladné temnotě okolo. ()

JoSte 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nepouštět před spaním. Dvě a půl hodiny je vážně dost. BTW minirole Gandolfiniho potěšila. (Tony Soprano a Stannis Baratheon v jednom filmu, to se jen tak nevidí.) ()

Tred2 

všechny recenze uživatele

Kathryn Bigelow určitě umí, ale není to bůhví jak univerzální typ. Finální zátah je perlička žánru a je to důvod, proč lze Bigelow považovat za madam Režisérku. Ale ty politické tahanice, léta výslechů a získávání intelu jsou strašně nudné. Není to úplně špatně, ale tady to chtělo trošku citlivější ruku. Tak 30min děje se mohlo smrsknout. Bylo by to zajímavější, ne tak utahané a celkově by z toho byl silnější dojem. 2h jste prakticky čekali na tu onu akci a co se dělo okolo vás ani moc nezaujalo, on k tomu ani nebyl důvod. Přístě to chce akčnější/napínavější téma a možná lepší timing událost-film. PS.: Na to, co je tu za jména, žádný herec nic moc nepředvedl (ani neměl moc možnost). Chastain byla dobrá. ()

RickyFitts 

všechny recenze uživatele

Ten film je vlastně jen na tři hvězdy, ale ta důslednost, s jakou je natočen, je tak ohromující, že... že je vlastně... vlastně na čtyři hvězdy. Co jsem to chtěl? ()

phamphi 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je fantastický v tom, kolik různých poloh a možností interpretace nabízí. Politika, akce, rekonstrukce, osobní příběh. Ani oslava ani kritika, resp. zajímavý mix obojího. Každý si v podstatě může z filmu odnést to, co chce. Nesnášeli jste amíky? Budete ještě víc. Vzhlížíte k americké armádě? Budete ještě víc. Mučení v tajných věznicích? Dostanete porci racionálních argumentů pro i odpudivou vizualizaci praxe, která vede k okamžitému zavrhnutí. Je tady někdo v právu? A dostali vůbec Usámu? Toť otázka... ()

simon84 

všechny recenze uživatele

Docela zajimavy pohled "jak to treba mohlo byt.." Zaverecna akce u Usamy v obyvaku byla fakt paradni, prislo mi, ze to je celkem i zobrazeno tak jak se to tenkrat popisovalo v novinach... kazdopadne zajimave natocena akce, vcetne popisu tech obtizi se ziskavanim informaci. ()

sebo9629 

všechny recenze uživatele

Podľa mňa lepšie ako Hurt Locker, takže ak mal byť jeden z týchto dvoch filmov od Kathryn Bigelow ocenený Oscarmi, tak to malo byť Zero Dark Thirty... Hodnotenie: 8.7/10 ()

vtelenie 

všechny recenze uživatele

ale take slabšie 4, mohlo to byt o hodinku kratsie, dostalo by to potrebnu dynamiku, hlavne prva polovica sa strašne vlečie. ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Nečekajte pohled do práce CIA, akční scény, špionážní nebo vojenské drama. Nebohá vyšetřovatelka musí čelit vojákům a vedení CIA, neboť její kolegové při pátrání po nejhledanějším teroristovi buď vyhořeli nebo jí nevěří. Jsou však jen nevýrazné šmouhy před kamerou, zatímco ji kamera miluje a skoro ji neopouští. Byla však vsazena do situací, které se zdají důležité, ale postrádají logiku, argument i smysluplný dialog, naštěstí je tam hodně těch, v nichž se nic neděje a její účes drží perfektně. Ne tak její projev. Bývá přehnaně emotivní, jindy chladná jako led, očividně velmi trpí, když se účastní mučení, ale pak na sebe prozradí, že by hodila bombu na dům plný dětí. O světě tajných služeb a teroristických skupin se kromě geografických lokací amerických základen nic nedozvíme a v mých očích selhává režisérka i ve schopnosti natočit dobrý film, dramatické scény vaří z vody, někdy i z nepochopitelných chyb zúčastěnených, kamera se nejednou věnuje nepodstatným detailům a děj se nesmyslně natahuje a vy tak víte, že přijde drama, což je lepší varianta, protože aspoň neříkají ta h***a. ()

Brousitch 

všechny recenze uživatele

"Moc dobře nechápu, proč se strhla taková kauza ohledně waterboardingu, když je z filmu patrné, že z něj nikdy nevzejde nic dobrého. Vždyť celým filmem prostupuje velká objektivita, která umožňuje každému udělat si vlastní názor. Kathryn nehodlala natočit žádnou propagandu, nesnažila se zaujmout politické stanovisko, prostě jen chtěla odvyprávět ten příběh co nejpřesněji bez jakýkoliv soudů. Protože jsme jasně a zřetelně neřekli, na jakou stranu politického spektra se kloníme, tak nám ho někdo násilně přiřadí? Jediné, na čem mi však hlavně záleží, je fakt, že jsem mohla hrát silnou a odhodlanou ženskou postavu, i když si všichni mysleli, že budu jen manželka nějakýho mariňáka. Naopak jsem hlavní ženská postava, která navíc není definována mužem, a to je v kinematogarfii celkem vzácnost." - Jessica Chastain ()

P.J.2 

všechny recenze uživatele

Film, který pravdivě ukazuje jak se věci mají. V této válce není nikdo klaďas ani záporák, každý si chce dosáhnout svého za každou cenu. Filmařsky zde není co vytknout, jen o trošičku kratší stopáž a k dokonalosti tomu chybí udernější soundtrack. Jinak spokojenost, jsem rád že takové filmy existují. ()

Související novinky

Tom Hanks, Will Smith a kupa kriminálníků

Tom Hanks, Will Smith a kupa kriminálníků

01.07.2015

Ansámblové drama Triple Frontier už je ve vývoji přes pět let. Dlouho to vypadalo, že se ho ujme oscarová Kathryn Bigelow (Smrt čeká všude), ta ale dala přednost 30 minutám po půlnoci. Projekt tak… (více)

Uncharted má oscarového scenáristu

Uncharted má oscarového scenáristu

17.11.2014

Sepsat celovečerní adaptaci videohry Uncharted není legrace. Na tomhle úkolu si vylámalo zuby už několik lidí, a to včetně Davida O. Russella (Terapie láskou), Thomase Deana Donnellyho a Joshuy… (více)

Jessica Chastain si zahraje Marilyn Monroe

Jessica Chastain si zahraje Marilyn Monroe

26.04.2014

Nejblonďatější sexbomba z padesátých let má momentálně víc pozornosti než řada jejích současných kolegyň. V Mém týdnu s Marilyn dostala tvář Michelle Williams (Prokletý ostrov, Blue Valentine),… (více)

Reklama

Reklama