Reklama

Reklama

42

Trailer 1

Na začátku baseballové sezóny 1946 se majitel týmu brooklynských Dodgers Branch Rickey rozhodne podepsat smlouvu s Jackie Robinsonem, velmi talentovaným černošským sportovcem. Jackie je na zkušenou poslán na farmu Dodgers - Montreal Royals, aby předvedl svůj um. Rickey Jackieho varuje, že mu sice dobře zaplatí, ale že se musí připravit na nemístné rasové narážky, a to nejen od diváků, ale i od soupeřů. Když Jackie cítí podporu majitele týmu, nabídku přijímá. Záhy se ožení a po skvělém úvodu sezóny v Montrealu je nominován k Dodgers. Robinson je tam vystaven nepokrytému rasismu ze všech stran. Díky své ohromné odvaze a talentu si postupně získává svými výkony nejen spoluhráče, ale i fanoušky a také úctu soupeřů. (TV Nova)

(více)

Videa (24)

Trailer 1

Recenze (300)

MATADOR 

všechny recenze uživatele

Brian Helgeland něco, pro co prostě musí mít pochopení i ten, který danému tématu absolutně nerozumí, přesto po shlédnutí snímku má pocit, že je znalý. 42 je ukázkou skvělé režie, výpravy a především bravurního scénáře o Jackie Robinsonovi. Jeden z nejlepších životopisných filmech, které jsem kdy viděl! Bravo! ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Jediné co bych malinko, ale opravdu malilinko vytknula, je to, že na malou chvilku film začal nudit, ale pak se zase hned probral a velmi dobře plynul, v tomto životopisném dílku o baseballovém hráči černé pleti, skvěle zahraném Chadvickem Bosemanen v poválečné, rasistické Americe a s perfektním Harissonem Fordem.. ()

Reklama

liskam 

všechny recenze uživatele

Je to pár týdnů, co se tady na csfd objevil uživatel, který nás chtěl učit komentovat filmy podle jeho jakés takés šablony..... Je to pár dní, co zrušil svou diskuzi a i svůj účet...... Asi mu došlo, že si do toho komentování prostě nenecháme kecat. Podívejte se na mě, místo toho abych okomentoval tohle sportovní životopisné drama, které bylo dle mého názoru opravdu skvěle udělané a parádně zahrané, melu tady o jednom uživateli, který už ani neexistuje. Má to ale své důvody... Kdybych měl totiž použít jeho slavnou šablonku, nebyl by to můj koment, byly by to pouze vykleštěné zvratky. Takhle si sem mohu napsat: Skvělý Harrison Ford a ještě lepší Alen Tudyk! Miluju Sportovní filmy, a není nic lepšího, když se zakládají na skutečných událostech. Za mě 5 sluní a 90% ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Všehovšudy standardně vystavěný sportovně laděný, životopisný snímek o tom, jak dokáže obyčejný člověk velké věci i změnit celou historii. Po všech stránkách ničím výjimečné drama kombinující téma sportu a rasismu, ale rozhodně vůbec ne špatně natočené a zahrané. Hlavní problém tak spočívá v tom, že se v záplavě žánrově podobných snímků snadno ztratí. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Měkkotou rozhodně nebyl. Hroší kůži obdařený afro-americký hráč baseballu Jackie Robinson se obětoval, aby posloužil něčemu většímu, než jen vítězství. Samozřejmě hlavně kvůli dalece odpálenému míčku na hřiště plného předsudků a nenávisti vstupoval, jeho příběh však je/má být zajímavý hlavně tím, že šlo o prvního hráče tmavé pleti v americké nejvyšší baseballové lize. Pečlivě si mnul ruce v hlíně, u mety poskakoval jak na kořist natěšená kočka, nenechal se rozhodit a šel si tvrdošíjně za svým. Jenže jiná barva pleti byla toho času za oceánem stále živou hmotou. Za druhé světové války bojovali proti Hitlerovi, v poválečné Americe ale namísto oslavování zažili jen segregaci a diskriminační zákony. Američané prostě podobné příběhy s jasnou premisou potřebují. Oscarový scénárista Brian Helgeland stojí za takovými kousky jako Tajemná řeka nebo L. A. – přísně tajné, v posledních letech spolupracoval zejména s renomovanými bratry Scottovými. Nyní se znovu vrátil k režii a nedopadlo to ani zdaleka zle. Tedy pokud na jeho stokrát omletou hru s jasně vyloženými kartami přistoupíme. Někteří asi ano.. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (21)

  • Wendell Smith (Andre Holland) sa v roku 1948 stal prvým afroamerickým športovým reportérom, ktorý vstúpil do americkej asociácie baseballových reportérov. (ludovit14)
  • Snímka vyšla aj pod alternatívnymi názvami, a to 42: The Jackie Robinson Story či Untitled Jackie Robinson Project. (MikaelSVK)
  • 15. dubna každý rok je v americké MLB tzv. "Jackie Robinson Day", kdy všichni hráči na hřišti mají na zádech právě číslo 42. Tradice byla zavedena v roce 2004. (MeanWhile)

Související novinky

Herec Chadwick Boseman zemřel ve věku 43 let

Herec Chadwick Boseman zemřel ve věku 43 let

29.08.2020

Hvězda Black Panthera herec Chadwick Boseman zemřel ve věku 43 let. Talentovaný herec prohrál svůj čtyřletý boj s rakovinou tlustého střeva. Boseman hrál kromě krále ve filmech od Marvelu také ve… (více)

Reklama

Reklama