Reklama

Reklama

Jordskott

(seriál)
Trailer
Krimi / Drama / Fantasy / Mysteriózní / Thriller
Švédsko / Finsko / Norsko / Velká Británie, (2015–2017), 17 h 29 min (Minutáž: 58–59 min)

Tvůrci:

Henrik Björn

Hrají:

Moa Gammel Ginsburg, Göran Ragnerstam, Lia Boysen, Ville Virtanen, Ann Petrén, Peter Andersson, Happy Jankell, Gustav Lindh, Nour El Refai, Ann-Sofie Rase (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(18)

Obsahy(1)

Komisařka Eva Thörnblad (Moa Gammel) se vrací po 7 letech do rodného města. Opustila ho po zmizení své dcery Josefine, která zmizela v okolí jezera. Okolnosti ukazují, že se zřejmě utopila.Tělo se však nikdy nenašlo. Nyní, za podobných okolností, zmizí beze stopy mladý chlapec. Eva se snaží vysvětlit, zda tyto dvě zmizení spolu souvisí. (LIVINGDEAD)

(více)

Recenze uživatele MickeyStuma k tomuto seriálu (21)

Jordskott (2015) 

Jordskott nebo-li v českém překladu Zemětřesení. A není to zemětřesení jen lecjaké. Je to obraz tajemna s filozofií táhnoucí se až odněkud z hloubi historie. Je příroda součást člověka nebo člověk součást přírody? Kdo koho ovládá a kdo se řídí nepsanými zákony? Mysteriózní atmosféra s články fantasy a nadpřirozena vytvářející poutavý příběh záhad a pokušení. Je to příběh krapet na přemýšlení ale ve své podstatě zase až tak moc složité i není. Ke správnému uchopení podstaty věci dopomáhá pomalejší tempo ve vývoji děje. Jedná se o seriál, kde je centrem zájmu gotika a mytologie. Pro někoho podivná směsice různých žánru ale ve své podstatě vytváří zajímavý aspekt. Tzv Nordic noir v celé své kráse jen pro určitou část diváků. Kdo dává přednost akci, bude se u tohoto počinu nudit. Náročnější divák si ale bude naopak celý příběh náležitě užívat. ()

Season 1 (2015) (S01) 

Příběh o chamtivosti společností ve využívání přírodních zdrojů a jejich dopadech jak na přírodě tak i na společnosti. Jedná se o hodně temný příběh s použitím nadpřirozených sil a přírodních sounáležitosti v rámci filosofie a skutku. I mystické pozadí tomu všemu dává zvláštní kouzlo a tajemno. Tím se tak děj stává krapet na přemýšlení, ale zase až tak moc složité to není. Pomalejší tempo dává všemu čas, což tvůrci udělali jedině dobře. Ve svém zájmu to má skvělý tah na branku i když se místy zdá, že v daném aspektu ukrytá jistá zelená propaganda. ()

Episode 1 (2015) (S01E01) 

Seznámíme se s hlavní postavou, která táhne celý příběh a netrvá dlouho a jsme obeznámeni co se stalo, co a kdo je středem pozornosti. Pomalé tempo je příznivé v budování zatím nijak zvláštní atmosféry. Koncept to ale má a dává tušit, co bude dál. ()

Episode 2 (2015) (S01E02) 

Ve stále stejném tempu atmosféra pomalu nabírá na intenzitě ve svém temnějším hávu. Vývoj děje je stále příznivý a umí držet pozornost. Napětí v oblasti tajemna a záhad se tedy pevně drží v diváckém zájmu, takže pomalejší tempo uběhne vcelku rychle. ()

Episode 3 (2015) (S01E03) 

Do dějového povědomí se opět výrazněji dostává především mysteriózní koncept daného příběhu, což dostává v diváckém zájmu tohoto žánru zase o něco větší přitažlivost. Pokud to i budí diváckou zvědavost co bude dál, hlavně co se z toho ještě dalšího vyvrbí, scénář splňuje svůj účel. ()

Episode 4 (2015) (S01E04) 

Pomalým tempem ve vývoji děje se pevně drží záhadologie a nejistota. Má to ve své podstatě reálnější pohled na stav věci. ()

Episode 5 (2015) (S01E05) 

V odhalování původu dané problematiky se ještě nic nezměnilo. Po divácké stránce se však jedna určitá věc přeci jen konečně vysvětlí a mnohé i naznačí. Na zajímavosti se tak učinil malý krok vpřed. ()

Episode 6 (2015) (S01E06) 

Mnohé se začíná vyjasňovat, čímž příběh nabírá svou mysteriózní atmosférou na intenzitě. Napětí stoupá a budí zvědavost, co bude dál. ()

Episode 7 (2015) (S01E07) 

Příběh se dostává na vrchol v souběhu všech událostí. Mnohé se plně vyjasňuje a v některých odvětvích dojde k překvapení. Nastává zvrat, který asi málo kdo očekával. ()

Episode 8 (2015) (S01E08) 

Víme tedy už co se kde děje. Atmosféricky se krapet zvolňuje, ale na zajímavosti stále neubírá. ()

Episode 9 (2015) (S01E09) 

Příběh se skromně ubírá k finále. Pomalé tempo se sice stále drží, ale intrikám to nijak nebrání plně vyniknout. Ještě stále se budou dít věci vskutku zajímavé. ()

Episode 10 (2015) (S01E10) 

Jde se do finále a v rámci atmosféry vedené od první části v impozantním stylu. Spojení člověka s přírodou, kdy jeden bez druhého prostě nemůže existovat, bylo vyjádřeno v přirozené emoční konstelaci daných skutků. ()

Season 2 (2017) (S02) 

Druhá série se již věze v jiné problematice, čímž oproti předchozí první série ztrácí svoji zajímavost, ale v rámci detektivní atmosféry a tajemna to není zase až tak špatné, jak by se mohlo na první pohled zdát. Mnohé je nám právě již dávno vyzrazeno a taky je v zájmu všeho dějství přinést něco dalšího. Temná pomalejší atmosféra se nemění a mysteriozní atmosféra místy více nabírá na síle. Jako u předchozích sérii se to může zdát dějově krapet komplikované, ale opět když se vše správně uchopí, nelze o ničem pochybovat. Finále možná překvapí a snad i přinese něco nového. Těžko říct jestli se na to ještě dá případě navázat třetí sérii. ()

Episode 1 (2017) (S02E01) 

Po divácké stránce již víme co od tohoto seriálu očekávat, takže o to těžší to tvůrci měli, aby vymysleli něco, co by nás zaujalo. A podařilo se jim to. Mysteriózní atmosféra pro první část dalšího příběhu se začínajícím novým případem rozhodně předčilo očekávání. ()

Episode 2 (2017) (S02E02) 

Po dokonalém rozjezdu se ubral plyn, což je jedině dobře. O to více vyniká událost ke konci této části. Tajemno se opět kloubí z mírným napětím, i když je jasné, že pro akčnější diváky to vyznívá nudně. ()

Episode 3 (2017) (S02E03) 

Pomalé tempo a unylost vede k umírněnému dějovému vývoji, kde se toho zase až moc nestane. Vyšetřování případu pokračuje souběžně s osobními dramaty jednotlivců. A to je asi tak vše. ()

Episode 4 (2017) (S02E04) 

Vývoj děje a dramatičnost opět nabere na intenzitě. Dojde k šokujícímu zjištění, které už vlastně prozradí úvodní scéna, které ovlivní směr děje. Druhá série je v polovině a opět začíná být zajímavější. ()

Episode 5 (2017) (S02E05) 

První polovina děje se drží v mírnějším napětí, ale jakmile to přejde do poloviny druhé, vše se podivně rozvláční a vytváří tak dojem natahovanosti. Škoda, konec tedy spíše nudnějšího rázu, neboť dané události nestojí ani za řeč. ()

Episode 6 (2017) (S02E06) 

Dochází k prozrazení určité skutečnosti o které jsme za celou dobu neměli ani tušení. Jestli to nějak ovlivní dějový vývoj se zřejmě asi teprve ukáže. Prozatím to na to nevypadá. Nezvýšila se dramatičnost, nezvýšilo se napětí, pořád si to spokojeně jede ve své poklidné atmosféře. ()

Episode 7 (2017) (S02E07) 

První polovina nabývá dojmu naprosté zbytečnosti, neboť k dějovému vývoji takřka vůbec nedojde. Jakmile se to však přehoupne do poloviny druhé, děj se rozběhne a o zajímavé zvraty není nouze. ()

Reklama

Reklama