Reklama

Reklama

Okupace

(seriál)
  • Norsko Okkupert (více)
Norsko / Francie / Švédsko, (2015–2020), 18 h (Minutáž: 45 min)

Hrají:

Henrik Mestad, Eldar Skar, Ingeborga Dapkunajtě, Ane Dahl Torp, Selome Emnetu, Janne Heltberg, Ragnhild Gudbrandsen, Vegar Hoel, Kristin Braut-Solheim (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(24)

Desetidílný norsko-švédský thriller Okupace vznikl podle námětu spisovatele Joa Nesboho, jenž se také podílel na scénáři. Příběh, zasazený do blízké budoucnosti, vypráví o hypotetické okupaci Norska Ruskem. Nově zvolená norská vláda, zaměřená na ochranu životního prostředí, zastaví těžbu ropy a vývoz ropných produktů. To samozřejmě způsobí otřes v celé Evropské unii. Rusko vyjde vstříc požadavkům EU s tím, že jeho vojska vstoupí na norské území. Jelikož Spojené státy americké již nejsou členem NATO, je severská země odkázána sama na sebe. Dramatické události na sebe nenechají dlouho čekat. Brzy je totiž unesen norský premiér Jesper Berg... Pozoruhodné televizní dílo tvoří originální umělecký komentář k současnému politickému uspořádání světa a jeho bezpečnostním rizikům. Dotýká se tématu kolaborace, stinných stránek diplomacie i novodobých metod vedení válečného konfliktu, který zdaleka nespočívá jen v použití zbraní. (Česká televize)

(více)

Recenze (130)

jhr 

všechny recenze uživatele

Stupidní zápletka, která nedává moc velký smysl. Proč by Rusové dělali špinavou práci za EU a napadali Norsko? Kvůli ropě? Rusko má přece ropy a zemního plynu dost a podobné rozhodnutí Norska ukončit těžbu by mu naopak jen prospělo, protože by celá Evropa byla závislá právě na Rusku! Na straně Ruska bych naopak takový krok Norska podpořil s cílem uškodit právě EU. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Tak tomuhle se říká držet prst na tepu doby - bohužel. Okupace se díky vysoko postaveným "production values", velmi dobrému obsazení (potažmo hereckým výkonům) a příběhu obsahujícímu správný poměr nečekaných zvratů a logických reakcí/vývoje může stát kultovní záležitostí. Přísahal bych, že úvodní titulky desátého dílu začínají slovy "Česká televize uvádí RUSKÝ koprodukční seriál":) Velmi dobrá práce, nezbývá než čekat, zda druhá řada naplní vysoká očekávání, a doufat, že s dosud zajímavými osudy svých hrdinů naloží stejně promyšleně, jako se to evidentně dělo doposud. Řekl bych, že Česká republika přijme Okupaci mnohem lépe než některé jiné země - s řekněme pragmatismem našich spojenců a touhou větších sousedů panovat nám máme bohaté a ještě ne zcela historické zkušenosti. A vzhledem k současné geopolitické situaci rozhodně neuškodí si ty zkušenosti názorně připomínat. A pak by to ještě chtělo něco z nich vyvodit, ale to už je jiný příběh... Hodnocení 1939 nebo 1968 procent si schovám pro případ vydařené druhé řady:) Zatím ode mě 90%. ()

Reklama

Jizni Tlapa 

všechny recenze uživatele

Až do třetího dílu se to ve mně mlátilo a přiznám se, že bylo párkrát zatraceně blízko k tomu, to prostě vypnout. Od čtvrtého dílu se to však krásně rozjelo do úžasného zážitku... Napínavé, s neokoukanými gsichty, akční, dobře scénaristicky postavené a hlavně geniálně nápadné...Druhá série je už tak po jistotě.. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po dlouhé době seriál, jehož znělku jsem si opravdu užil. Opravdu dobře vymyšlená. Co se týče příběhu, tak naprostá pecka. Na to, že tento seriál reflektuje současnost, tak scénáristé odhadli některé věci vážně skvěle. Před tím smekám. Co mi trochu vadí je to, že se vždycky berou Rusové jako ti zlí. Ono to docela často tak je, ale sakra, nešlo se nad tím zamyslet a vymyslet to jinak, aby tenhle seriál nebudil vášně. Na druhé straně, kdyby to byly nějaké dvě anonymní, byl by tento seriál tak dobrý? To je prostě dilema. Každopádně na to, že se jedná o seriál natáčený norskou televizí, tak hodně dobře provedený. A tohle by Američani prostě vymyslet nemohli. Rozhodnutí přidat druhou sérii jsem se nejprve bál. Pak jsem ho opěvoval. Na konci jsem ho témě zavrhl. A teď se nejvíc bojím, aby neudělali třetí. [Edit po druhé sérii] Bohužel, moje obava se vyplnila, třetí série vznikla. Viz. komentář tam. [Edit po třetí sérii] ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento norský seriál řadím rozhodně k těm povedeným. Vždycky, když slyším z televize kvákat naše vrcholné politické představitele o tom, jak jsme díky členství v EU a NATO v naprostém bezpečí, pustil bych jim tento seriál, myslím, že realita by se příliš nelišila, i když věřím tomu, že by Unie sáhla k nekompromisním sankcím vůči agresorovi, vidím to tak, že embargo na dovoz jogurtů by mohlo být adekvátní. Největší problém spočívá v tom, že náš stát neoplývá surovinovým bohatstvím, takže ani Američané by zřejmě nebyli ochotni za takových podmínek bránit demokracii. Seriál se mi líbil, norský premiér byl už v prvním dílu seznámen s pojmem Mnichovská dohoda, bavily mě politické tanečky a hlavně balancování mezi pojmy vlastenectví a kolaborace, odboj a terorismus. Taky jsem dospěl k závěru, že kdybych se rozhodl unést ministerského předsedu, udělal bych to v Norsku. ()

Galerie (85)

Zajímavosti (7)

  • Ruské vrtulníky, které v této epizodě útočí na norskou námořní těžební plošinu, jsou KA-52 Alligator (bitevní vrtulník se dvěma protiběžnými rotory) a Mil Mi-17 (výsadkový vrtulník). (Rudy_742)
  • Norský rockový zpěvák Silvert Hoyem zpívá úvodní píseň seriálu s názvem „Black and Gold“. Jeho matka Jørun Drevland je zástupkyní norského parlamentu za Stranu socialistické levice. (Trajektt)
  • Zvláštní budova vypadající jako poházené krabice, která v seriálu reprezentuje sídlo norské vlády, ve skutečnosti opravdu existuje a nachází se v Oslu. Slouží jako administrativní budova norského státního energetického a petrochemického gigantu Equinor (dříve Statoil). Budova byla dokončena v roce 2012 a navrhlo ji norské studio Arkitekturlaboratoriet AS. (Rudy_742)

Související novinky

Přehlídka Scandi v deseti českých městech

Přehlídka Scandi v deseti českých městech

14.01.2017

Třetí ročník přehlídky současného severského filmu Scandi představí v kinech nové tituly i tvůrce. Skandinávský rodinný film, komedie, současné i historické drama, horory i detektivky. Zástupci všech… (více)

Reklama

Reklama