Reklama

Reklama

Old Shatterhand

  • Západní Německo Old Shatterhand (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Vinnetou usiluje o uzavření mírové dohody mezi indiány a bělochy. Tomu se však snaží zabránit kapitán Bradley, jenž se za tím účelem spolčil s desperátem Dixonem. Ten ve spolupráci s proradnými Komanči přepadává osadníky a na místě masakrů nechává těla zabitých Apačů, jež mají Vinnetouův kmen očernit. Do zajetí protivníků upadl Vinnetouův adoptivní syn Tujunga, ale zachrání ho hrdinný Old Shatterhand. Ten se vydává za míšenkou Palomou, kterou má doprovodit do bezpečí, ale zjistí, že u ní nalezl útočiště syn pobitých osadníků, jenž by coby svědek mohl mít zásadní roli v celém konfliktu. Vinnetou mezitím ve snaze zabránit otevřené válce mezi Apači a Komanči vyzývá na souboj muže proti muži svého rivala, náčelníka Velkého medvěda… Úspěch Pokladu na Stříbrném jezeře podnítil k natáčení dalších mayovek nejen původního producenta Horsta Wendlandta, ale i jeho největšího konkurenta Artura Braunera, šéfa společnosti CCC Film. Ačkoli Wendlandt vlastnil práva na veškeré Mayovy knihy odehrávající se na Divokém západě a měl na účinkování v nich smluvně vázané i hlavní hvězdy Pierra Brice a Lexe Barkera, Brauner prostě přišel s projektem Old Shatterhand. Jelikož žádná kniha s tímto názvem neexistovala, nemohl Wendlandt proti tomu nic dělat. Výrobu filmu provázela řada nesnází, především pak opakované výměny scenáristů, kdy poslední dokonce proběhla ještě v první den samotného natáčení. Podobné průtahy provázely i angažování režiséra, ale bez komplikací se neobešlo ani samotné natáčení, stižené různými nehodami i nepřízní podzimního počasí. Částečně kvůli průtahům, ale především díky vysokým ambicím Artura Braunera i finančním nárokům Lexe Barkera se film Old Shatterhand stal nejnákladnějším projektem v celé sérii mayovek z šedesátých let. Rozpočet byl ale vyrovnán úspěchem snímku a jeho prodejem do desítek zemí, dokonce včetně bývalého Sovětského svazu. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (198)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Chyba: Ve scéně, v níž na základně jeden z vojáků říká, že Vinnetouvi se nedá věřit, má důstojník za ním na rukávu žlutě vyznačenou hodnost - 2 šipky, které směřují dolů. V jiném záběru je má tentýž voják také, avšak jsou obráceně - směřují nahoru. (Možná, že jejich směr jsem popletl a je to opačně. Nejprve nahoru a pak dolů, každopádně jde o nedostatek.) ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší část, když pominu trilogii Vinnetou a Poklad. Prostě se mi to líbilo. Trochu jsem se bál delší času, ale to nevadilo. Je je škoda, že takových filmů nebylo natočeno víc, i když, co má člověk pořád z divokého západu vymýšlet. Teda, je škoda že nebyl zfilmován Syn lovce medvědů lépe, ale o tom u jiného filmu. ()

Reklama

Master19 

všechny recenze uživatele

Anglické nápisy přes celou obrazovku, znásilnění, originální zpěv... není divu, že se na tenhle film v dřívějších dobách "zapomínalo". Je přece jen trošku jiný a je to znát. Z všeobecné neokoukanosti se stalo celkové zapomnění a dá se říct, že i v dnešní době je tak trochu mimo mísu (prostě se pustí základní trilogie a stříbrné jezero a lidi budou spokojení...). Rozhodně stojí za zkouknutí a fanoušci budou navíc rozhodně spokojeni. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Další ze serie indiánek v čele s Vinnetouem a Old Shatterhandem. Tentokrát se jedná o podepsání smlouvi o míru. Jenže jak už to bývá vždy se najdou lotři ,který s tím nesouhlasí a snaží se to zmařit tím ,že s pomocí lstivých Komančů zabijí několik osadníků a přepadnou kolonu ,k tomu zabijí několik Apačů a ty nastraží na místo činu ,aby to vypadalo ,že to mají na svědomí právě oni. Naštěstí je tu naše dvojice ,která je vždy na straně míru a tak dělá vše proto ,aby nevypukla válka a ta nakonec vypukne ,ale nemá dlouhé trvání. Tady jsou protivníci mnohem horší mají totiž vojenské uniformy. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Ještě ucházející vinnetouovka, kde cílem mělo být dobrodružství Old Shatterhanda. Jenže skutek utek a když vám hlavní hrdina filmu hlavní válečnou scénu stráví u kůlu s rukama v okovech, není něco v pořádku. Dvě třetiny filmu ujdou, ta poslední je vyloženě nezvládnutá. Sice nájezdy Indiánů na pevnost jsou slušně natočené, ale celé to vůbec nedává smysl, obzvlášť ve spojení s naprostou nečinností Vinnetouova pokrevného bratra.  Jde o totální průměr, kterému zcela chybí kouzlo klasické trilogie a Pokladu. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (42)

  • Hlavná puška, ktorú používa Old Shatterhand (Lex Barker) a ktorá je predstavená ako Henryovka, je v skutočnosti Winchester Model 1892. Zaujímavosťou je fakt, že evolučná predchodkyňa Winchestroviek sa skutočne volala Henryovka. Jednalo sa ale o úplne inú zbraň, než akú si vymyslel Karl May. (ČSFD)
  • Ke koordinaci natáčení sloužilo osm radiostanic, které však musely být po několika dnech přeladěny, protože vlnový rozsah se shodoval s frekvencí používanou jugoslávskou tajnou službou. [Zdroj: Cinema] (Terva)

Reklama

Reklama