Reklama

Reklama

Daredevil - Season 1

(série)
Akční / Krimi / Mysteriózní / Fantasy / Sci-Fi / Thriller
USA, 2015, 11 h 53 min (Minutáž: 49–60 min)

Tvůrci:

Drew Goddard

Předloha:

Stan Lee (komiks)

Hudba:

John Paesano

Hrají:

Charlie Cox, Deborah Ann Woll, Elden Henson, Toby Leonard Moore, Bob Gunton, Vincent D'Onofrio, Peter McRobbie, Nikolai Nikolaeff, Gideon Emery (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Matt Murdock přišel jako malý kluk o zrak. Nyní bojuje s nespravedlností za dne coby právník a v noci jako superhrdina Daredevil v newyorské čtvrti Hell's Kitchen. (Netflix)

Recenze (94)

SamVimes

všechny recenze uživatele

Daredevil během svých třinácti dílů nabízí potemnělou, atmosférickou podívanou, jež mistrně převádí hrdiny z kreslených sešitů na obrazovky. Žádné směšné kostýmy, žádné přepálené schopnosti, žádná pohádka pro děti. Nezachraňuje se tady svět, jen jedna zločinem prolezlá čtvrť New Yorku, přesto má divák tíživější pocit, že opravdu o něco jde, než u kdejaké filmové destrukce celých měst. Všichni od Eldena Hensona přes Aylet Zurer až po Rosario Dawson ztvárňují ve vedlejších rolích šťavnaté postavy, Charlie Cox pak nabízí přesvědčivě drsného Daredevila a ještě lepšího Matta Murdocka s jemnou mimikou odpozorovanou od skutečných slepců. Nejzářivější hereckou hvězdou je ovšem Vincent D‘Onofrio jako Kingpin, zatím snad nejlepší padouch od televizního i filmového Marvelu. Je hrozivý, nebezpečný, ale přesto můžeme nahlédnout i do jeho nitra a alespoň částečně mu porozumět. A jeho pomalý nástup (který si seriál díky netflixovskému formátu mohl dovolit) mu navíc dodává daleko větší hloubku a váhu, než kdyby jej tvůrci museli ukázat už v pilotním díle. Daredevil se zkrátka povedl ve všech směrech. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Komentář píšu jako člověk v podstatě nijak zasažený Daredevilovským komiksem a do této chvíle jsem se s ním poprvé a naposled setkal jen díky Affleckovi. Od té doby jsem jen věděl, že je Daredevil slepý právník, jehož smysly jsou velmi vytříbené a kope do zadku zlouny. O tom, že tady skvělý Vincent D'Onofrio vlastně ztvárňuje Kingpina, o nějž jsem jen také věděl, že je zloun, ale ani jsem netušil, že patří do světa Daredevila, jsem se dozvěděl až od kolegy v práci :) Teprve od té chvíle mi totiž začal seriál dávat smysl - nikde jsem totiž nepochytil tu poměrně důležitou informaci, že jde o jakýsi origin, tedy zobrazení zrodu Daredevila a Kingpina. Asi bych pak vnímal seriál trochu jinak. Bohužel do 10. dílu jsem tohle netušil a značně se tedy nudil a říkal si, co je tohle zase za televizní pitomost. Hrdina má nějaký laciný černý obleček, permanentně dostává na držku (začínalo mi to spíše připomínat Kick-Ass v amatérštině Daredevilova konání), hrabe se ve své minulosti a prožívá vnitřní boj "jsem dobrý x jsem zlý" - tyhle psychologický žvásty a rozpolcenost mi prostě do komiksových filmů nepasují a značně mě serou (štvaní je příliš mírné označení). Teprve tak od 10. nebo 11. dílu začíná mít seriál grády, něco se začíná dít. V celém seriálu je ale i tak nejlepší právě Fisk/Kingpin D'Onofrio, jednoznačně nejlepší herec a postava seriálu. Malé bezvýznamné plus také patří Netflixu, který vypustil první sérii najednou celou a velké díky patří všem, co se podíleli na titulcích. Muset na každý díl čekat vždy minimálně týden, sérii bych jednoznačně nedokoukal. Uvidíme, co pokračování. Dvě hvězdy na celou sérii, poslední díly byly značně lepší, ale tu většinu nudy a nezajímavosti převážit na *** nedokáží. ()

Reklama

ConanVJ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První série je skvělé uvedení počátků Daredevila a jeho úhlavního nepřítele Kingpina. Je zde spousta brutálních scén, skvělé akce (hlavně v soubojích) a povedený příběh. Jak hlavní, tak i vedlejší postavy sedí. Seriál nám ukáže jak vznik super hrdiny, tak i ikonického padoucha. I osobní vztahy hlavních hrdinů nejsou bez emocí. Já si tuto první sérii užil a dávám 100% :) ()

Tosim 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ze začátku velice komorní záležitost, která s přibývajícím dějem nabírá na intenzitě. Hrdina, právník a katolík, záporák se skutečnými city, kterého chceme chápat a městská čtvrť, u které nevíme, jestli jsou v ní všichni opravdu opravdu tak zkorumpovaní a koupení. A do toho všeho ninjové. Drží to pohromadě a na závěrečný díl, ve kterém se nám hlavní postava ukáže tak, jak ji známe, bere dech. 90%. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

SPOILERy! Vrchol prišiel v osmej epizóde. V tom momente, keď nádejný plán stroskotá ešte než vôbec začal, keď sa Fisk rozhodne vyjsť na svetlo sveta a Hell's Kitchen ovládnuť aj legálne, vtedy mi došlo, čo je najväčšou devízou seriálového Daredevila: záporné postavy. V tých kladných problém nie je. To len Fisk a jeho partička sú omnoho zaujímavejší, lepšie napísaní, aj zahraní. Drew Goddard ma dvakrát prekvapil; Prvý raz v epizóde so slepým majstrom, vyriešením celej akcie (a témy) mimo záber. Druhý vo finále 11tej časti, tou vecou - zvratom. Pretože takto sa to nerobí. Ak má mať hrdina tajomstvo, dozvieme sa ho na začiatku a potom sa čaká. Goddard nám prezradil prvú časť skladačky (Karen) dve hodiny pred koncom série, a ešte neskôr, že o tom vôbec vedel niekto ďalší. Originálne a na príbeh dbajúce, viac než na nažhavenosť divákov a držanie ich pri obrazovkách. A s Karen to malo dve strany, že ano, takže na jednu som zostal obarený pozerať, čo to holka povedala a následne urobila ; na druhú ma Wesleyho smrť nasrala, pretože už tam viac proste nebude. A on a jeho vzťah s Fiskom, vzťah Fiska s priateľkou, matkou, jeho vnútorná rozorvanosť, hnev, sklamanie a nenávisť, to je to, čo robí tento seriál výnimočným. Už len mať gule nato, nazvať to celé Kingpin. 85% [komentár z roku 2016] ()

Galerie (204)

Zajímavosti (20)

  • Kniha viděná za Benem Urichem (Vondie Curtis-Hall) v jeho domě je „The Power Brokers“ od Roberta Cara. Kniha vypráví o skutečném životě Roberta Mosese, často popisované jako inspirace pro postavu Wilsona Fiska (Vincent D'Onofrio). (Epistemolog)
  • V tejto epizóde sa Matt odmietne predstaviť Claire a tá ho nazve menom jej bývalého priateľa - Mike. V skutočnosti ide o alter ego Matta z komiksov. Matt si vymyslel postavu Mikea Murdocka, jeho vidiaceho identického dvojčaťa, na ktorého sa vždy vyhováral, ak bola identita Daredevila prezradená. (lucia28)

Reklama

Reklama