Reklama

Reklama

Straight Outta Compton

  • Česko Rapeři z Comptonu (více)
Trailer 2
USA, 2015, 147 min (Director's Cut: 167 min)

Režie:

F. Gary Gray

Hrají:

Jason Mitchell, Corey Hawkins, O'Shea Jackson Jr., Aldis Hodge, Neil Brown Jr., Lakeith Stanfield, Paul Giamatti, Orlando Brown, Allen Maldonado (více)
(další profese)

Ulice kalifornského Comptonu bývaly jedním z nejnebezpečnějších míst v Americe. Právě tady, v místě, jehož život řídily drogové gangy a pravidelné policejní šťáry, se narodila pětice kluků, kteří odsud dokázali vypadnout. Ze své frustrace, nenávisti a naštvání se rozhodli vyzpívat. Stvořili žánr zvaný „gangsta rap" a skupinu N. W. A., která patří k nejkontroverznějším hudebním sestavám historie. Režisér F. Gary Gray o ní natočil nekompromisní životopisné drama plné skvělé muziky a ostrých textů. (CinemArt)

(více)

Recenze (322)

Ollie235 

všechny recenze uživatele

Zajímavý životopis nejen pro fanoušky old-school hip-hopu. Kvůli dlouhé stopáži se sice najde několik nudnějších pasáží, ale celkově film působí poutavě a docela slušně zvládá udržet pozornost. Výborné jsou především energií nabité scény z koncertů. Ani zdaleka však nejsou tím jediným, co je hodno vyzdvihnout - Straight Outta Compton je velice kvalitní i po technické stránce a za zmínku stojí také skvělý casting. Solidní 4*. ()

Lovely.Bones 

všechny recenze uživatele

Čistě fanouškovská věc, a pokud "osobnosti" tohoto filmu neznáte, budete se ztrácet a celkový film nebudete schopni pochopit. Stejně jako já ;-) Celkově mě film nezaujal. Herecké výkony průměrné, scénář nezajímavý a postavy nesympatické. Musí se uznat jistá dávka filmařského talentu F.G.Graye, který film režíroval a odvedl velice solidní práci. SOC má 1 nominaci na Academy Awards, což vzbudilo velkou kontroverzi. Nechápu naštvané lidi, kteří říkají, jak je nespravedlivé, že to nedostalo nominace za Nejlepší film a Nejlepšího herce v hlavní roli, které bych tomu opravdu nedal. Nominaci má ale za originální scénář, který napsali dva běloši :D Ten si dle mého o sobě myslí, že bude "cool", když se ve filmu bude hodně fuckovat. A tím myslím 290x. A ne, není to bezva... Uvidíme, kdo tuto kategorii vyhraje ;-) ()

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele

Moc rozplácnutý děj, na začátku to má dynamiku a rychlost a posléze to spadne do nudných rozhovorů stálé nově se objevujících postav, ve kterých se zanedlouho ztratíte. Nicméně zajímavá analogie vzestupu ze špíny a drog do světa hudby a světla. ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

Přísným dohledem si to možná zbytečně ubírá na kvalitě. Je to zručně zrežírováno, nechybí fajn klipové momenty (parádní kamera), ale hlavně hned v úvodu trefně vystižená atmosféra ghetta, díky níž děj vtáhne a už nepustí, vůbec když se stoupá k vrcholu. Na něm krom méně výrazných osobních dramat nemohou nezaujmout koncerty a samozřejmě párty. Je to zkrátka jeden dlouhý klip, v němž jsou Ice Cube a Dr. Dre vzhledem ke skutečnosti hotovým ztělesněním ctností, což je právě škoda. Větší důraz na dramatično by třeba i vztahům mezi postavami jen prospěl, smlouvy a dvě skladby příliš tření nenadělají a nemocnice už emoce nedožene. Velmi fajn je i typově přesné obsazení, celkově však Straight Outta Compton zůstává výborně natočenou biografií s dohledem. 75% ()

maty39 

všechny recenze uživatele

Pro fandy hip hopu je SOC asi splněný vlhký sen. Pro osobu, které hip hop nic neříká, je to obyčejné životopisné drama. Životopisná dramata bývají většinou kvalitně obsazená, řemeslo je na úrovni a příběh má nějakou inspirativní rovinu. Tato šablona je naplněna i v SOC. Jelikož kromě Ice Cuba (znám ho jen z filmů) mě žádné jméno nic neříkalo, hudbu jsem neznal (a ani na tom nehodlám nic měnit), tak jsem si SOC pustil, jen abych věděl o čem se to jeden čas tak mluvilo. Verdikt je takový, že jsem se nenudil, ale ani příliš nebavil a už to nikdy neuvidím 70%. ()

PhillM. 

všechny recenze uživatele

Natočím o sobě film. Jak vám to zni? Divně, že? No jo, holt když životopisný snímek produkuje jeden z jeho hlavních aktérů, je to těžké... nepodlehnout tomu lákadlu vykreslit se jako bojovník za svobodu slova, bojovník proti policejní brutalitě, rasismu a zlým židům. Bojovník, který má pod matrací arzenál útočných pušek, za který by se nemusel stydět ani leckterý africký warlord. A moderní feministky by si na těch textech taky jistě velmi smlsly (říkají tomu myslím moc hezky česky "objektivizace ženy"). Nu, což o to, pohádka o klucích z ghetta, kteří otřásli planetou... proč ne? Speciálním fenoménem jsou tito gangstaz u nás, v naší české kotlince. Vždycky se směju, když vidím syna bankovního úředníka a majitelky kosmetického salonu, jak se s řetězem na krku a čapce s nejrovnějším kšiltem na světě houpe po ulici a poslouchá Fuck the police, ačkoli s policistou nikdy v konfliktu nebyl a ani by nechtěl (rodiče by se zlobili). Česká sídliště byla v předchozích dekádách postupně zaplavována hordami mániček, bigbíťáků, punkáčů, technařů a teď hip-hopperů. Všem těmto partám a gangům se vždycky všichni ostatní smáli a všichni členové těchto part a gangů z toho nakonec vyrostli a pak se sami sobě s odstupem smáli taky. Facebook je ostatně plný důkazů. Životopisná fikce Straight Outta Compton nabízí pohled jedné strany, ale jak říkám - proč ne. Není to špatně zahrané, má to docela dobrou kameru, soundtrack je o vkusu... Do scénáře se asi dost řezalo, ale to už je to v úvodu zmiňované prokletí "natočím o sobě film". Suma sumárum, je to film pro fanoušky, který se ale dá vydržet. ()

Gulde 

všechny recenze uživatele

Hodně mocný, delší stopáž by mi upřímně vůbec nevadila, i když už v základu je slušná, ale prostě to táhlo. ()

Jaroslaf 

všechny recenze uživatele

Casting skvělej, herci skvělí, vybudovaný napětí a poprask kolem "Fuck The Police" věrně zachycenej, jediný co filmu sráží jeho hodnotu, že do scénáře měli možnost zasahovat Dre, Ice Cube a další a na kvalitě snímku se to zachytilo. Dre je vykreslenej jako uplnej Mirek Dušín, co se nikdy k ničemu pořádnýmu nepřichomejtl a všichni víme, že to uplně tak nebylo a Cube se aspoň nebál ukázat své násilné sklony v menší, ale aspoň nějaké míře a smrt jednoho z protagonistů je více než protahovaná. Přesto se mi film líbil a jsem naštván že pravděpodobně neexistuje bez korejských titlí na obrazovce .) https://www.youtube.com/watch?v=eiknHyeNCpY ()

Brejlil 

všechny recenze uživatele

Pohled na vznik, vzestup ke slávě a rozpad N.W.A., zakladatelské grupy gangsta rapu. Svým způsobem je to docela krotký pohled a leckterá rocková kapela měla život bouřlivější. Compton byl sice prdel světa, kde jediný způsob jak přežít nabízely gangy, ale to se ve filmu moc neobjeví. Ne že by se Ice Cube a Dr. Dre drželi jako producenti úplně při zdi, pár WTF momentů mají, ale ten největší všivák je Eazy-E (a ten se bránit nemůže) a producent Heller (a tomu se obrana nepovedla). Ovšem jako pohled na něco, co většině Čechů prostě nic neřekne, to je velmi, velmi dobré. ()

WinstonS 

všechny recenze uživatele

Svižně natočená hollywoodská pohádka o tom, jak banda "negrů s postojem" ke slávě, penězům a AIDS přišla. Gangsta rap jsem poslouchal naposledy na základní škole, když v Esu dávali Coolia, takže hudebně mě tenhle žánr zcela míjí, nicméně film jsem bez problémů shlédnul až do konce. A až při následném googlení informací mě nesmírně pobavila zjištění typu "drogový dealer si ve svém rapovém textu stěžuje na zkurvené a rasistické fízly, kteří jej považují za drogového dealera" nebo křečovitá snaha svést rozpad kapely na židovského manažera (tenhle archetyp je odnepaměti zábavný). I Dr. Dre a Ice Cube si jako producenti snímku pečlivě pohlídali korektní zobrazení své minulosti, která byla poněkud... no, řekněme rozporuplná. Ale čert to vem, na druhou stranu tempu snímku pomáhá, že se jeho scénář soustředí především na hudební dění v N.W.A. a soukromé peripetie zmíněných jinochů, kteří by byli ozdobami každé střední školy na West Coast, taktně ponechali spíše stranou. Celkově slušných 70 %. ()

Pawlisman 

všechny recenze uživatele

Sry jako, moc černochů, tematika, která mě zajímá jen okrajově. Osobně trochu ztráta času, příliš natahované. Pár zajímavých chvil se najde, ale spíše jsem vnímal jako slátaninu, ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

Fuck síííla...Kurevsky dobrý film...Měla jsem husinu...Konečně jsem pochopila proč vznikl "GANGSTA RAP"... Za mě 95% ()

Dunadan 

všechny recenze uživatele

Parádna hudobná biografia a najlepší film F. Garyho Graya od Vyjednávača! Ani vo sne by mi nenapadlo, že ma to bude tak veľmi baviť. 9/10 ()

Muel 

všechny recenze uživatele

| Universal Pictures | Super pocta a výborne vypracovaný biopic o legendárnej rapovej skupine, celý čas dokonale ozvučenom a vo výsledku poriadne baviacom. Dobre obsadený skoro až triler, ukazujúci hate vzťah medzi skupinou a políciou, o utláčaní a následnom úspechu rapu ako takom. Po celý čas headbanging, až ma bolel krk. Nevyrastal som nad týmto, ale pre ľudí, ktorí toto počúvajú celý svoj život, to musí byť absolútna modla a nekonečná radosť sa na toto pozerať. Gary Gray ma ako rejža fakt baví. Viac TU. | Hodnotenie: 8/10 | ()

Snake.Charmer 

všechny recenze uživatele

Že budu s tímto portrétem NWA tak spokojen, jsem opravdu nečekal.. Skvěle natočené a hlavně obsazené - téměř všichni představitelé hudebníků jsou neuvěřitelně podobní svým předlohám. Film má navíc silný sociální podtext - všudypřítomná šikana ze strany policie, marginalizace, chudoba, drogy, pouliční násilí... U filmu, co má téměř dvě a půl hodiny, jsem se navíc nenudil - a to nejsem žádný skalní fanda této hudební formace. ()

dawe787 

všechny recenze uživatele

Pěkný životopisný film z oblasti rapu & hip-hopu, komu se líbilo, tak doporučuji ještě Hustlo & Flow, Zbohatni nebo chcípni či Notorious B.I.G. ()

Chundys 

všechny recenze uživatele

Jak to říct. Mně se to prostě moc líbilo. A jestli mi někdo řekne že hip hop, rap není hudba, tak se koukněte kolik milionů lidí to dnes poslouchá :-) ()

Související novinky

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

02.12.2015

Oscarová sezóna pomalu začíná a jako tradičně se o první důležitá ocenění postarali pánové z National Board of Review. Tohle recenzentské sdružení potvrdilo, že nový Šílený Max nezasáhne jen do… (více)

Rychle a zběsile shání režiséra

Rychle a zběsile shání režiséra

06.10.2015

Kdo bude režírovat Rychle a zběsile 8? Máma Vina Diesela chce za kamerou svého synáčka, sám Diesel navrhuje návrat ke kořenům s Robem Cohenem (Rychle a zběsile). Studio Universal ale situaci vidí… (více)

Universal překonal dvoumiliardový rekord

Universal překonal dvoumiliardový rekord

17.08.2015

Utržit na americké půdě 2 miliardy dolarů za rok se hollywoodskému studiu podaří jen výjimečně. Nejrychleji se na tuhle metu vyškrábali Warneři, kteří ji v roce 2009 zdolali 25. prosince, teď ale… (více)

Reklama

Reklama